India trochu inak...

Moje kroky do Indie viedli skrz pracovnú príležitosť počas doktorandského štúdia v Brne. Ako ašpirujúca primatologička som sa vybrala pomôcť ďalšej PhD študentke do indických Himaláji s výskumom chovania miestnych langurov (opice podobné gibonom, ale fylogeneticky bližšie makakom).

Iný pohľad na Indiu

Veľa som sa tak naučila o spoločenskej hierarchii a mierumilovnosti langurov. Okrem tejto skúsenosti, som na vlastnej koži pocítila pravý indický vidiecký životný štýl vrátane základnej indickej kuchyne (ako najúčinnejšej odtučňovacej kúre), "divokých" tanečných párty plných indických vypalovačiek, šialenej hromadnej dopravy (23 ľudí v 12 miestnom taxíku nie je nič neobvyklé) a neúprosnosť monzúnu, ktorý mi takmer znemožnil návrat domov. Tiež som hlbšie prenikla do indického školského systému, vďaka tomu, že som učila jeden deň deti z miestnej štátnej základnej školy (kreslili sme spolu opice, aby pochopili podobnosť s ľuďmi a dôležitosť ochrany týchto zvierat v budúcnosti). Vo voľných chvíľach som ušla vyššie do hôr, kde som strávila dva dni v blízkosti hinduistického chrámu u ľudí, ktorým vďaka jednoduchosti života, ktorý žijú, nič nechýba. Vyšla som na najbližšiu štvortisícovku v období monzúnu a keď už som mala dosť 2 druhového každodenného jedla, vybrala som sa do najbližšieho mesta po himalájskych serpentínach na nákupy.

Cestovateľská beseda s Martinou bude dňa 21. januára v klubovni Dobrodruh: https://www.facebook.com/events/1995065617378566/