Hrad Revište, dominanta nad riekou Hron

Snáď za každou zákrutou rieky Hron v regióne Gron sa ukrýva ďalšia zaujímavosť. Či už prírodná alebo historická. Poďme si konkrétne povedať viac o jednej z tých historických. O hrade Revište, ktorý je od hladiny Hrona vidno skutočne ako na dlani. Táto mohutná stavba je totiž na neprehliadnutie. Zrúcanina Revište stojí na strmom, ale nevysokom skalnatom návrší nad tokom rieky Hron vo výbežku pohoria Vtáčnik v katastri obce Revištské Podzámčie.

hrad Reviste

História hradu Revište je riadne pestrá

Najskôr bol vedený ako kráľovský, neskôr sa na ňom usídlili lupiči, aby potom padol za obeť povstalcom a aj napriek starostlivej rekonštrukcii sa počas storočí nakoniec zmenil na ruiny. Od 20. rokov 18. storočia nebol areál hradu podľa účtovných záznamov panstva udržiavaný a ani strážený strážou.

Hrad Revište je jedným z dvojice hradov v blízkosti mesta Žiar nad Hronom, či lepšie povedané Žarnovice. Hrady v minulosti strážili cestu vedúcu práve okolo rieky Hron. Spolu so susedným hradom Šášov bránil hrad Revište lupičom v okrádaní kupcov a v dobách vojnového nebezpečenstva bránili cudzím vojskám v postupe do vnútra Uhorska.

Pohronská hradná cesta

Popri rieke Hron prechádzala v stredoveku obchodná cesta, slúžiaca ako spojnica k banským mestám. Bola kontrolovaná viacerými hradmi, opevnenými kaštieľmi a strážnymi vežami, ktoré zohrali dôležitú funkciu aj v časoch osmanského ohrozenia. Pohronská hradná cesta dnes spája 16 z týchto lokalít od Hronského Beňadika po Zvolen. Väčšina objektov sa nachádza v Regióne Gron a takmer všetky sú celoročne dostupné v rámci nenáročných turistických trás. Počas sezóny sa na vybraných objektoch konajú komentované prehliadky a rôzne podujatia. V minulom roku dostali všetky zastávky na strednom Pohroní jednotný mobiliár – uvítací totem a zaniknuté hrady aj informačné tabule. Podrobné informácie o jednotlivých objektoch nájdete na stránke www.pohronskehrady.sk.

Hrade Revište bol postavený niekedy v 13. storočí. Presný rok jeho vzniku však známy nie je. Prvá známa písomná zmienka o Revišti pochádza až z roku 1265. Dnes polorozpadnuté ruiny opäť získavajú nádych svojej bývalej krásy. Aktuálne totiž prebieha intenzívna obnova a konzervácia hradnej zrúcaniny pod vedením Združenia na záchranu Hradu Revište.

hrad Reviste

Drevenica Revište a splav Hrona

K tomuto hradu s gotickým jadrom a renesančným opevnením sa dostanete najlepšie z obce Revištské Podzámčie. Tu sa môžete občerstviť, či ubytovať v apartmánoch alebo v kempe. Z osobnej skúsenosti odporúčam Drevenicu Revište. Je tu príjemná reštaurácia, ktorú hojne využívajú aj vodáci splavujúci Hron. Tí majú k dispozícii aj kemp priamo na brehu rieky. Priamo v Drevenici Revište si možno objednať aj splav rieky Hron. Buď na raftoch alebo na kanoe. Zabezpečia vám dopravu z miesta štartu aj cieľa, požičanie plavidiel, ubytovanie aj občerstvenie. Tu je orientačná tabuľka lokalít, odkiaľ možno začať a kde skončiť splav Hrona.

Drevenica Reviste, splav Hrona

Drevenica Reviste, splav Hrona

splav Hrona

Cesta na hrad Revište + Podujatia

K samotnému hradu vedie náučný chodník, ktorý sa venuje majiteľom hradného panstva. Celkovo má 8 informačných tabúľ. Každá je od seba vzdialená 60 krokov. Od horného parkoviska až na hrad je to teda asi 480 krokov. Náučný chodník vedie novou vybudovanou prístupovou cestou cez les. Hrad je komplet otvorený (veža aj bašta) cez víkendy od 9:30 - 17:00 od jari do jesene (približne, v sezóne).

Areál hradu je však sprístupnený celoročne.

Navyše, v priestoroch hradu ale aj v iných okolitých lokalitách spadajúcich pod Región Gron sa pravidelne konajú rôzne kultúrne podujatia a prehliadky v rámci Pohronskej hradnej cesty. Prehliadky a niektoré podujatia zastrešuje práve Región Gron spolu so zážitkovou cestovnou kanceláriou Za horami, za dolami. Aktuálnu ponuku prehliadok si viete pozrieť online na webovej stránke Regiónu Gron v sekcii - Rezervuj si zážitok.

Ide najmä o zážitkové a komentované prehliadky hradu, divadelné predstavenia, Strašidelnú noc hradov a  zrúcanín, preteky King Race pre deti. Tie najbližšie sú Nočné Revište – pozorovanie nočnej oblohy (22.7.2023) či Letný večer na hrade Revište

 

Určite však treba spomenúť aj Glgáč – hrnčiarsku slávnosť na hrade Revište. Tento rok sa konal tretí ročník. Za zmienku určite stojí aj otváranie sezóny - Signály Pohronskej hradnej cesty. Jednotlivé hrady si posielajú svetelné signály, tak ako sa kedysi hrady dorozumievali dymovými či ohňovými signálmi o hroziacom nebezpečenstve. Práve Revište je spojené so zaniknutým hradom Teplica.

Čo ma veľmi príjemne prekvapilo je skutočnosť, že z hradu sa otvárajú nádherné výhľady na protiľahlé Štiavnické vrchy a trochu obmedzené pohľady na Vtáčnik a samozrejme v meandroch sa kľukatiacu rieku Hron. Za slnečného počasia ide o skutočný zážitok.

hrad Reviste

hrad Reviste

Parkovanie a doprava

Verejné parkovisko sa nachádza priamo dole v obci pred reštauráciou Pod hradom. Ďalej môžete pokračovať pešo po žltej značke až na veľké parkovisko pod hradom. Sem sa môžete dostať aj autom do kopca po asfaltke pomedzi domy. Z veľkého parkoviska pod hradom je to na hrad asi iba 10 minút pešo po náučnom chodníku. Do obce Revištské Podzámčie sa možno dopraviť aj autobusom. 

  • Na hrad sa môžete dostať aj na bicykli napríklad po modrej cyklotrase z obce Ostrý Grúň. Viac info o cyklotrase TU - Na bicykli na hrad Revište.

Ako vyzeral hrad Revište v 17. storočí? 

Na hrade Revište je však aj novinka, ktorá je jedinečná na celom Slovensku. Tu budem citovať z webovej stránky regiónu Gron - Virtuálna novinka z hradu Revište

"Hrad Revište využíva na prezentáciu kultúrneho dedičstva inovatívne digitálne technológie. Po spracovaní 3D modelu hradu v jeho súčasnej podobe, vytvorení 3D modelu hradu v časoch jeho najväčšej slávy v 17. storočí, prichádza hrad s ďalšou novinkou. Je ňou aplikácia, ktorá priamo na hrade prostredníctvom technológie rozšírenej reality prepojí súčasnú podobu hradu s jeho podobou v 17. storočí. Cieľom takéhoto spracovania je prezentovať históriu atraktívnym spôsobom a zároveň motivovať k návšteve hradu. Takýto rozsah spracovania modelu hradu a prenesenie do rozšírenej reality je na slovenských hradoch unikátnym projektom. hrad Reviste aplikacia

Cieľom je ukázať návštevníkom hradu priamo na mieste, ako hrad vyzeral v minulosti. Preto sme siahli po technológii rozšírenej reality. Znamená to, že keď návštevník príde na hrad, stiahne si do svojho mobilného telefónu aplikáciu, postaví sa napríklad pred hradnú bránu, a pozrie sa na ňu cez svoj mobil, uvidí bránu tak, ako vyzerala v 17. storočí. Takto môže pomalým presúvaním mobilu vidieť svoje okolie v tej najkrajšej historickej podobe. A aby sme zážitok ešte viac zatraktívnili, obohatili sme jednotlivé stanovištia o jednoduché animácie, ktoré zachytávajú či už hradného pána, alebo bežné dianie na hrade.“ Aplikáciu 3D Revište si viete stiahnuť priamo na mieste naskenovaním QR kódu na tabuli dolu pri parkovisku alebo jej vyhľadaním v Google play kdekoľvek, kde máte internetové pripojenie".

  • Marketingová aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

region gron

 

Ministerstva dopravy Slovenskej republiky