Hory a mesto 2022 prinesú na Slovensko olympijskú víťazku v lezení

Po dvoch rokoch, ktoré boli ovplyvnené pandémiou Covid - 19, prináša festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2022 zahraničných hostí svetového rangu. Diváci sa môžu tešiť na projekcie, prednášky, diskusie a predovšetkým filmy zo všetkých kútov sveta.  Tešíme sa na nich od 11. do 15. mája 2022 v Kine Lumière v Bratislave a v Amfiteátri Rača.

,,Veľmi sa teším, že tento rok budeme mať mimoriadne jedinečnú hostku, vlastne prvú na svete. Je ňou olympijská víťazka v lezení Janja Garnbret zo Slovinska. Na olympiáde v Tokiu 2020/21 mala táto disciplína svoju olympijskú premiéru. Výnimoční v tom, čo robia,  sú aj naši ďalší hostia, diváci sa majú na čo tešiť,” uviedol riaditeľ festivalu Alan Formánek, ktorý sa na festivale osobne zúčastňuje po dvoch rokoch vynútenej covidovej pauzy. Väčšinu roka totiž trávi v Kanade.

Na čo potrebujeme les

Ochrana životného prostredia a zachovanie jeho prirodzeného stavu sú aj tento rok jednou z nosných tém festivalu, preto ho v stredu 11. mája o 18:00 otvárajú dlhoroční ochranári a filmári Erik Baláž a Jerguš Tesák prednáškou Na čo potrebujeme les? Čaká nás osobné rozprávanie o vzťahu medzi lesom a ochranou klímy ako aj vzťahom nás k lesu a nášmu spirituálnemu prežívaniu. Snaha o preniknutie do tejto jedinečnej  symbiózy medzi človekom a prírodou.

Tatry naše vertikálne

Vo štvrtok o 20:00 je na programe horolezec so skúsenosťami z celého sveta, ktorého najväčšou láskou a absolútnou srdcovkou sú naše Tatry - Martin Krasňanský. V prednáške Tatry naše vertikálne bude hľadať odpoveď na otázku, či naše veľhory ešte môžu poskytnúť nejaké nepokorené lezecké trasy a rekordy.

Rovnako vo štvrtok, ale o 20:15  divákom sprostredkuje svoje zážitky ultrabežec Fero Šmihál, ktorý prešiel desať tatranských štítov na jeden záťah. V prednáške s názvom Život je láska, láska sú hory priblíži, ako dospel k nápadu prejsť desať štítov naraz, čo predchádzalo samotnej ceste, ako sa na ňu pripravil, ako ju zvládol a čo si z nej priniesol. Bude sa venovať téme behu a ultrabehu vo vysokohorskom prostredí a tiež svojej nekonečnej láske k našim Tatrám.

Piatok večer 13. mája bude venovaný slovinským hostkám. O 18:00 priblíži najkrajšie via ferraty v Slovinsku Tadeja Magdič. Prednáška však nebude len o turistických odporúčaniach, ale aj o histórii ferrát, ich popularite, ktorá sa zvýšila v uplynulých pandemických rokoch a tiež zásadách bezpečnosti, aby sa každý z výletu na ferratách vrátil bezpečne domov.

O 20:00 sa s divákmi podelí o svoju radosť z historicky prvej zlatej olympijskej medaily z lezectva Janja Garnbret. Prezradí, ako sa na preteky pripravovala, čo ju k lezeniu priviedlo a tiež poodhalí, ktoré steny a športové méty ju lákajú do budúcna.

Fotograf Martin Žilka je nadšenec packraftingu, teda kombinácie vodáckeho športu a turistiky, či cyklistiky. Martin v prednáške Packrafting je sloboda v sobotu 14. mája o 18:15 predstaví 14 slovenských tokov a priblíži aj niekoľko obľúbených európskych tokov v Rakúsku, Slovinsku, Bosne a Čiernej Hore. Pritom divákom ukáže, ako šport prepája generácie a po opustení zóny komfortu človek prežíva intenzívne šťastie.

Následne, v sobotu o 20:00 po vyhlásení Karabín roka, ktoré odovzdáva Slovenský horolezecký spolok James, príde jeho dlhoročný bývalý predseda Igor Koller. Igor divákom prezradí, aká sila ho poháňa počas jeho 55 rokov dlhej a úspešnej horolezeckej kariéry. Ako sa dá liezť takmer celý život, doma i v zahraničí, ako sa dajú zdolávať prírodné i umelé lezecké steny a neprestať sa pri tom zabávať.

Aj tento rok je súčasťou festivalu filmová súťaž, výstava fotografií a samozrejmosťou budú sprievodné podujatia pre deti aj dospelých. Do fotografickej súťaže sa môžu záujemcovia prihlasovať do 24. apríla 2022 na webovej stránke www.horyamesto.sk/fotosutaz.

Pre viac info sledujte: