Ferraty na Slovensku: Kde u nás nájdete adrenalínové ferraty?

Slovenská príroda ponúka turistom tri /aktuálne štyri/ tradičné ferratové trasy, každú na inom konci krajiny. Zaistené cesty typické pre alpské skaly alebo Dolomity sa u nás vyskytujú menej, no stoja za návštevu.

Najmä, ak do svojich výletov radi zakomponujete dávku adrenalínu. Ak chce niekto absolvovať lezenie ferratou, postačí mu dobrá kondícia a isté lezecké skúsenosti. Horolezeckú výbavu poskytujú priamo na miestach lokálni poskytovatelia služieb.

Prvá Ferrata HZS v Lúčanskej Malej Fatre na Martinských holiach

V roku 2013 vznikla na Martinských holiach prvá skutočná alpská ferrata na Slovensku s názvom Ferrata HZS v Lúčanskej Malej Fatre. Vznikala v priebehu dvoch rokov a na jej otvorení sa podieľalo množstvo dobrovoľníkov a záchranárov.

Išlo najmä o členov Skialp klubu Kriváň, záchranárov Horskej záhrannej služby Veľká Fatra a asi 30 dobrovoľníkov. Tí ju spoločne sprístupnili verejnosti.

Pri jej prechádzaní je zaujímavosťou najmä kaňon Pivovarský potok, na náročnosti jej pridávajú vodné kaskády, no obtiažnosť lezenia sa mení a ponúka úseky pre začiatočníkov aj pokročilých. Prejsť túto mierne náročnú ferratu trvá približne štyri hodiny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Amik (@robert.amik), 27 Júl 2019 o 8:32 PDT

Ferrata začína pri konečnej zastávke MHD na Stráňach a vedie po žltom značenom turistickom chodníku. V jednom bode sa cesta rozdvojuje a návštevník si môže vybrať medzi ľahším a ťažším variantom trasy. Obe časti sú však strmými horolezeckými terénmi, ktoré možno prejsť len za pomoci istiacich lán, rebríkov a stúpačiek. Keď sa dostanete do cieľa, na Martinské hole, nájdete tu tri oddychové miesta s lavičkami a štyri premostenia.

Ferrata je dostupná celoročne, najbližšia turistická uzávera je naplánovaná v termíne od 15. septembra do 31. októbra 2019. Počas cesty narazíte na idylické lesné chodníčky, bývalý lom, viacero mostíkov alebo na pozostatky z baníckych čias, ktoré reprezentujú napríklad drvička na kamene či staré koľajničky.

Počas prechádzania celej trasy dochádza k prevýšeniu 830 výškových metrov. V turistických mapách ju nenájdete zakreslenú ako ferratu, ale ako klasický turistický chodník. Jej obtiažnosť sa strieda medzi úrovňami B a C. Cena povinnej výbavy je 8 €/deň. Platí sa tu tiež kaucia za výstroj vo výške 60 €.

Ferrata Kyseľ, oživená po požiari

Tiesňava Kyseľ bola 40 rokov pre návštevníkov nedostupná v dôsledku ničivého požiaru. NP slovenský raj však 18. augusta 2016 tiesňavu sprístupnil a náročnejšie pasáže boli formou zaistenej cesty, tzv. via ferraty, zabezpečené.

Nachádza sa v Slovenskom raji a začína v obci Čingov, v časti Čingov-Ďurkovec, na parkovisku. Nachádza sa tu veľká lúka, kde boli v minulosti pre návštevníkov dostupné možno ubytovania ako kemp s chatkami či hotel. Dnes však tieto budovy chátrajú. DT

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Kulmann (@miro1kulmann), 1 Júl 2019 o 6:59 PDT

Ferrata je prístupná len v období od 15. júna do 31. októbra, zvyšok roka je uzavretá. Ferratou je zabezpečená časť trasy náučného chodníka medzi rázcestiami Kyseľ, ústie a Nad Kyseľom. Pôvodne bola tiesňava prístupná pre turistov od roku 1925.

Pracovníci Rušňového depa v Spišskej Novej Vsi umiestnili v tiesňave prvé kovové mostíky a rebríky. Ničivý požiar tu vypukol 17. júla 1976. Spôsobený bol pravdepodobne odhodením horiacej cigarety a zničil viac ako 30 hektárov lesa.

Miestna ferrata nie je náročná, zvládnu ju aj menej skúsení lezci. S výnimkou krátkej úvodnej pasáže je vybavená nahusto osadenými širokými kramľami so zdvojeným roxorom pre pohodlné státie.

Prechádzaním ferraty narazíte na úchvatné scenérie najprísnejšie chránenej časti Slovenského raja a prekonáte päť vodopádov, napríklad Barikádový vodopád, Kaplnkový vodopád alebo vodopád v Temnici.

Aj keď je ferrata kratšia, príroda návštevníkom ponúka nielen adrenalín, ale aj vizuálne príťažlivé prírodné prostredie. Obtiažnosť trasy sa pohybuje medzi úrovňami B a C. Povinnú výbavu si tu mžono požičať relatívne lacno, len za 10 €/deň.

Najťažšia Via ferrata Komín na Skalke

Via ferrata Komín na Skalke sa nachádza v Kremnických vrchoch. Najmä tento rok sa stala veľmi populárnou a navštevovanou, aj keď ju otvorili už v roku 2017. Na najmladšej slovenskej ferrate totiž tento rok pribudol najdlhší visutý most na Slovensku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just chilling.. :) #viaferrata #ferrataskalka #climbing #nogymnoproblem #holiday #family

Príspevok, ktorý zdieľa Erika SZ (@erika.sz), 25 Júl 2019 o 11:16 PDT

Je dlhý 78 metrov a visí medzi bralami miestami až 45 metrov nad terénom. Most je vyrobený až deviatich ton materiálu. ,,Most je určený pre ľudí, ktorí nemajú strach z výšok, povinná je ferratová výstroj a vhodná pevná obuv,“ radí na oficiálnej stránky ferratovej cesty realizátor mosta Pavol Rajčan.

Na Skalke mali pribudnúť aj ďalšie atrakcie pre návštevníkov. Medzi nimi je aj lanová sieť. Tá je realizovaná na mieste, kde sa vystupuje z mosta. Je vertikálna a padá do hĺbky 37 metrov. Ferrata na Skalke sa považuje za najťažšiu na Slovensku.

Ako aj ostatné slovenské ferraty, aj táto je jednosmerná. Má tri cesty. Komín má obtiažnosť C, trubačova veža B a Výzva je najťažšia s obtiažnosťou úrovne E. Je najnáročnejšia na Slovensku. Lezcov tu čaká 420 metrov oceľových lán s výškou skalných ciest 80 metrov.

Pre menej skúsených a rodiny s deťmi je vhodná skala Jánošíkova diera s obťažnosťou B. Cena povinnej výbavy je 10 €/4 hodiny alebo 20 €/deň. Výška kaucie je 50 €. Dostanete ju späť, ak vrátite zapožičanú výbavu nepoškodenú.

Gipsyho ferrata

Okrem troch klasických ferrát na Slovensku možno nájsť aj ďalšie zaistené trasy, ktoré sú kratšie a oficiálne ich nemožno považovať za ferraty, no aj tie vám účinne rozpumpujú krv a zvýšia adrenalín. Nebolo ich však ľahké nájsť, nefigurovali v turistických mapách.

Slúžia prevažne na výcvik a pre horských záchranárov. Medzi ferraty sú neoficiálne zaradené aj niektoré turistické trasy, napríklad v Slovenskom raji, Jánošíkových dierach či v Tatrách. Známa je napríklad Gipsyho ferrata zvaná aj Tatarkova próba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#hiking #gipsyhoferrata #teryhokuloar #jordanka #lomnickystit #vysoketatry #hightatras

Príspevok, ktorý zdieľa 0Rh+ (@0rh.plus), 8 Júl 2019 o 5:12 PDT

 

Ferrata Csecznek

Ide o cestu na Gerlachovský štít, ktorá je typická strmým zrazom. Patrí k náročnejším trasám pre skúsených. Zaujímavé ferraty možno nájsť aj za hranicami Slovenska, no netreba za nimi chodiť ďaleko. Napríklad v Maďarsku je známa zaistená cesta v obci Csecznek.

Je ideálna pre začínajúcich lezcov, no ponúka veľa zaistených trás rôznych náročností od úrovne A až po F na malom území. Jednotlivé trasy sú kratšie, takže za deň stihneme prejsť viac ako jednu. Dedinka Csecznek sa nachádza približne 120 km od Bratislavy, medzi Gyórom a Balatonom.

Ferrata Dve veže bude čoskoro otvorená /aktuálne už otvorená/

Najnovšie k už známym ferratám má pribudnúť štvrtá oficiálna ferrata Dve veže na Liptove v obci Liptovské Revúce-Záhorovo. Zatiaľ však stále prebiehajú prípravné práce. Plán je otvoriť ju ešte toto leto.

Viac v článku: Na Slovensku vznikne štvrtá via ferrata DVE VEŽE na Liptove.

Výbava ferratistu:

  • Oceľová konzola
  • Istiace lano
  • Rukavice – kožené alebo gumené
  • Prilba
  • Tlmič pádov
  • Batoh s lekárničkou
  • Sedací úväz
  • Pevná obuv
  • Stúpačky