Espinazo del Diablo - horská cesta, o ktorej ste nepočuli, ale chceli ste

Vraj jedna z najnebezpečnejších ciest sveta. Už ste nažhavení? Nachádza sa v Mexiku, medzi mestami Mazatlán a Durango. Na mape ju nájdete ako cestu č. 40, alebo tiež libre (neplatená), keďže nedávno postavili platenú diaľnicu (cuota alebo 40D). 

Ak vám nerobia dobre otvorené priepasti a množstvo zákrut, asi si vyberte cuotu, ale pre odvážnych predstavuje Espinazo neuveriteľné výhľady a cestu v podstate bez dopravy. Vystúpate od hladiny mora do nadmorskej výšky cez 2800 metrov. Ak sa vám žiada špeciálna výzva, prejdite si ju na plne naloženom bicykli a spoznajte svaly na svojom tele, o ktorých ste doteraz netušili. 

 

Stanovanie s výhľadom

Cesta začína džungľovou scenériou, vlhkosť a teplo vám bude “spríjemňovať” náročné stúpanie. Vtáci neuveriteľných farieb budú prelietavať ponad cestu. Tarantula ako dlaň sa rozhodne prejsť na druhú stranu práve, keď idete okolo. A pozor na stanožravé mravce, aby sa vám nestalo ako nám, že sa zobudíte uprostred noci s výhľadom na tisíc dier v moskytiére a obklopení stovkami mravcov.

 

cyklistka v džungli

 

cyklistka v lese

 

Po prejdení asi 1000 výškových metrov sa ocitnete v lese veľmi podobnom typickému slovenskému. My sme počas tejto cesty kempovali nadivoko a práve v tejto výške to bolo čarovné s neuveriteľnými výhľadmi. Ľudia v malých dedinkách zvedavo pokukovali, pretože turisti sa v tejto časti Mexika často nevyskytujú. Škoda (alebo práve výhoda, že takéto nádherné scenérie nie sú prepchaté stovkami selfiechtivých instagramistov). Krása naokolo, majestátne dravce krúžiace v povetrí, vám dávajú pocit, že toto je to ono. Sloboda, samota, a pritom ste nikdy neboli tak šťastní len sami so sebou. Ísť na bicykli vám umožňuje zastať naozaj kdekoľvek, na rozdiel od auta, čo je neskutočná výhoda, ak ste srdcom fotograf. 

 

Hory pri východe slnka

 

Podľa typu transportu vám bude trvať deň alebo štyri, kým sa dostanete na miesto, ktorému sa hovorí Espinazo del Diablo. Diablov chrbát. Je to krátky úsek cesty, kde vidíte do údolí po oboch stranách. Na ceste označenie Ruta 666. Odtiaľ si držíte nadmorskú výšku, stále sa objavujú výhľady, ale už viac času trávite v hustejšom lese. Oplatí sa zastaviť sa pri vodopádoch Mexiquillo, kde nájdete aj príjemné ubytovanie v cabañach, keď v noci mrzne.

 

Výhľad z Espinazo

Cesta 666 Espinazo del Diablo

 

My sme o tejto ceste netušili, kým sme sa na Baja California nerozprávali s inými cyklistami. Tento zážitok sa stal perlou našej cyklocesty z Kanady do Argentíny a veríme, že fotky presvedčia aj vás. A prečo je teda jednou z najnebezpečnejších? Množstvo krížov, ktoré sme videli pri kraji cesty potvrdzovalo tento prívlastok, ďalej sme nemuseli pátrať. Táto cesta chyby neodpúšťa. Takže buď pomaly autom, alebo na bicykli (lebo to sa pri tom stúpaní ani inak nedá :)). Detailný itinerár nájdete u nás na blogu.

Dvaja ľudia a dva psy s výhľadom na hory