Dokument Rieka predstavuje rieky z perspektív, aké sme ešte nevideli

Fenomén riek ako viacvrstvových spojníc človeka a prírody zachytáva nový film austrálskej režisérky Jennifer Peedomovej - RIEKA, ktorý bude mať v slovenských kinách premiéru 18. augusta.

Rieky ako úžasný sochár vytvarovali Zem do podoby, akú poznáme. Vyhladili hory, vytvorili údolia a úrodné pláne, ktoré potom ozdobili svojimi meandrami. Častokrát sú rieky vnímané ako zdroj nádeje a predmet uctievania, inde liečia, žehnajú, zmývajú hriechy a očisťujú mŕtvych.

Rieky sú tepnami planéty

Kdekoľvek putujú, tam sa objavujú, prežívajú a snáď i rozkvitajú všetky formy života, vrátane ľudského. Naše rané osudy formovala práve vôľa riek. V priebehu času sa stali cestami, po ktorých sa do vnútrozemia šírili obchod a technológie.

Po riekach priplávala poézia, príbehy, náboženstvo, politika a  konflikty. Rieky vypestovali naše mestá a veľkomestá

Film Rieka berie divákov na cestu priestorom a časom, pokrýva šesť svetadielov a prostredníctvom najmodernejších filmárskych prostriedkov vrátane satelitných záberov predstavuje rieky z perspektív, aké sme ešte nevideli.

Výsledkom spojenia obrazu, hudby a striedmeho poetického komentára je snový a pôsobivý film, ktorý oslavuje divokosť riek, ale zároveň upozorňuje na ich zraniteľnosť. Rieka je druhým dielom plánovanej trilógie celovečerných dokumentov mapujúcich vzájomný vzťah krajiny a človeka. Prvý – Hora – sa stala komerčne najúspešnejším dokumentom v domovskej Austrálii a v českých kinách ju videlo viac ako 7000 divákov.

Krajiny kde sa film nakrúcal

Austrália, Bangladéš, Bolívia, Bosna a Hercegovina, Botswana, Brazília, Čína, Dominikánska republika, Egypt, Etiópia, Island, India, Indonézia, Irak, Taliansko, Japonsko, Južná Kórea, Kambodža, Kanada, Keňa, Laos, Madagaskar, Mexiko, Mongolsko, Mjanmarsko, Nemecko, Nepál, Nový Zéland, Nigérie, Nórsko, Pakistan, Panama, Rusko, Spojené arabské emiráty, Španielsko, USA, Uzbekistan, Veľká Británie, Zambia

Originálny názov: River Distribučná premiéra: 18.8. 2022 Žáner: dokument Rok výroby: 2021 Čas: 75 min. Krajina: Austrália Jazyk: anglický komentár s ČT titulkami