Čo treba vidieť v Mariánskych Lázňach?

Kúpeľné mesto s očarujúcou architektúrou, udržiavanými pamiatkami a návštevníkmi, starostlivo upravenými rozkvitnutými parkami, krásnou divokou prírodou v okolí a bohatým kultúrnym a spoločenským životom ponúka únik od každodenných starostí, chvíľkový oddych a množstvo inšpirácie.

Mariánky, ako ich familiárne nazývajú starí dedinčania a neskôr aj samotní kúpeľní hostia a turisti, sú najmladším a najpôvabnejším cípom známeho západočeského kúpeľného trojuholníka. Z každého okna kúpeľného hotela sa pozeráte do zelene. Namiesto námestí sú tu parky. Toto mesto nebolo vytvorené pre tých, ktorí v ňom žijú, ale pre tých, ktorí doň prichádzajú.

Nenechajte si újsť v Mariánskych Lázňach?

Zelenou dominantou Mariánskych Lázní sú záhrady Václava Skalníka, kde si môžete dať oplátku a v pokoji si vychutnať život. Potom vyjdite po schodoch a zapáľte si uši a dušu.

Spievajúca fontána hrá denne od konca apríla do konca októbra od 7.00 do 19.00 každú nepárnu hodinu a o 21.00 a 22.00 s osvetlením.

Hneď vedľa nej sa nachádza ikonická kolonáda Maxima Gorkého s monumentálnymi a zároveň jemnými liatinovými oblúkmi.

kolonáda Maxima Gorkého

Kúsok odtiaľto sa nachádza najvýznamnejší prameň Mariánskych Lázní - Krížový prameň. Ochutnať však môžete aj mnohé iné. Chemická rozmanitosť miestnych prameňov, ktorých je v okolí mesta štyridsať, pomáha liečiť širokú škálu chorôb.

Krížový prameň

Mariánske Lázně však rozhodne nie sú len oázou pre chorých dôchodcov. V tomto veľkom meste v škrupine nájdete všetko, po čom túžite. Je to mesto nespočetných kaviarní a reštaurácií, ako aj instapointov. Postavte sa kamkoľvek, kliknite kamkoľvek a máte zaručený príval lajkov. Ak hráte golf, budete tu v "ôsmom nebi".

Stredoeurópske golfové centrum ponúka 18-jamkové ihrisko priamo v meste (najstaršie v Českej republike) a päť ďalších v okolí.

Mariánske Lázně sú skvelým centrom pre výlety do okolia. Necelých 9 kilometrov severne odtiaľto sa vám naskytne pohľad na miesto ako zo severskej rozprávky. Pri zrubovej poľovníckej chate Kladská a priľahlom umelom rybníku sa nachádza náučný chodník, ktorý sa vám hlboko vryje do pamäti. Podobných miest je v hĺbke Chránenej krajinnej oblasti Slavkovský les mnoho.

Za zmienku stojí aj prírodná rezervácia Smraďoch, kde z hlbín zeme stúpajú sírne plyny a oxid uhličitý, a vy sa tak zbavíte všetkého stresu.

Urobte si výlet do premonštrátskeho kláštora Teplá. Vášnivých čitateľov ohromí pohľad na druhú najväčšiu kláštornú knižnicu v Českej republike, ktorá má 100 000 zväzkov. Celý kláštorný komplex však stojí za návštevu.

premonštrátsky kláštor Teplá

Navštíviť môžete aj pôvabný empírový zámok Kynžvart a zámok Bečov nad Teplou, kde uvidíte tretiu najvýznamnejšiu pamiatku v Českej republike s nevyčísliteľnou hodnotou - relikviár svätého Maura.

Môžete sa vybrať aj do Chebu a Františkových Lázní a za necelú hodinu ste autom v Karlových Varoch. Priamo na východnom okraji Mariánskych Lázní si nenechajte ujsť jedinečný park miniatúr - park Boheminium. Viac ako 70 dokonalých miniatúr známych stavieb v Českej republike vyčarí úsmev na tvári nielen deťom. Ak chcete na chvíľu vidieť, ako sa svet točí proti smeru hodinových ručičiek, vystúpte na neďalekú vežu Hamelika.

Secesný hotel s výraznými arkádami

Ako základňu pre vašu cestu za poznaním a zdravím môžete využiť jeden z najkrajších kúpeľných hotelov v meste s vlastným prameňom Alexandra. Bývalý hotel Casino - dnes päťhviezdičkový Falkensteiner Spa Resort Mariánske Lázne - je živou spomienkou na staré dobré časy. V magickom prostredí hotela, ktorý nedávno prešiel rekonštrukciou a v ktorom sa spája nádhera dávno minulých čias s modernou eleganciou, sa vám dostane prvotriednej starostlivosti.

Secesný hotel s výraznými arkádami, úžasnou halou, salónikmi a izbami má veľkú výhodu a to svoju polohu. Napriek tomu, že sa nachádza v centrálnej časti Mariánskych Lázní, ponúka božský pokoj. Je obklopený parkami a lesmi, má skvelý wellness SPA AQUAPURA s piatimi celoročne vyhrievanými bazénmi vrátane vonkajšieho, saunu a relaxačnú zónu, dobre vybavenú knižnicu a v neposlednom rade aj skvelú kuchyňu.

hotel Falkensteiner, Marianske lazne

Keď spomíname miestnu gastronómiu tej kraľuje usmievavý šéfkuchár zo Slovenska Miroslav Matejkin, ktorý varí na princípoch vitálnej kuchyne, jedná sa o lahodnú, vyváženú a zdravú stravu. Vynikajúcu kuchyňu 21. storočia s prímesou českej inšpirácie z celého sveta obľubujú všetci hoteloví hostia. 

Vo wellness sa kombinujú klasické terapie s inovatívnymi programami celostnej medicíny. Ku každému hosťovi sa pristupuje individuálne na základe presnej počiatočnej diagnózy. Základom liečby sú miestne minerálne pramene, prírodná rašelina a oxid uhličitý. Veľmi dobre však vedia, že telo a duša sú spojené nádoby. Preto sa terapie zameriavajú aj na prevenciu stresu a vyhorenia alebo detoxikáciu.

Môžete tiež absolvovať jedinečnú certifikovanú lesnú terapiu šinrin-joku založenú na japonských tradíciách.

Falkensteiner Spa Resort Mariánske Lázne dokonca ponúka špeciálny program po pobyte s dychovými terapiami. Počas sedemdňového pobytu vás čaká 24 procedúr zameraných nielen na dýchacie cesty a celkovú regeneráciu, ale aj na posilnenie imunity a obnovenie duševnej rovnováhy. Po pobyte v Mariánskych Lázňach budete môcť opäť voľne dýchať, či už ste mali covid alebo nie.