Česká horolezkyňa Klára Kolouchová tretíkrát lezie na K2, stále sa jej nedarí dôjsť až na vrchol

Práve v týchto dňoch sa rodáčka z Prahy nachádza kdesi pod vrcholom hory K2. Doposiaľ sa na 8611 metrov vysoký vrchol podarilo vyliezť piatim Čechom. Klára Kolouchová (Poláčková) by ho chcela zdolať ako prvá Češka.

Na svojej osobnej stránke informuje fanúšikov o vývoji svojej cesty takmer každý deň. Posledné informácie uverejnila 17. júla, no zatiaľ nemožno hovoriť o úspešnej výprave. Z advanced base campu (5200) vyrazila so skupinou šerpov a kolegov 13. júla, po ôsmich hodinách sa dostali do C1 do výšky 6071 metrov. Druhý deň horolezkyňu potrápila cesta na House's Chimney vo výške 6700 metrov, kam sa predtým v rámci aklimatizácie dostala aj 12. júla. Asi dvadsaťmetrový skalnatý komín preveril jej sily aj pľúca. Do výškového tábora C3 (7350 m n. m.) sa dostali 15. júla, o deň neskôr zdolali aj tábor C4. Najvyšší bod, ktorý sa výprave zatiaľ podarilo dosiahnuť, bol Bottleneck, 17. júla. K2 však skupine horolezcov dáva zabrať. Pre zlé počasie, veľa snehu a nebezpečenstvo lavín sa tesne pred dosiahnutím vrcholu musela výprava otočiť, niektorí šerpovia sú zranení. Podľa posledných informácií zo 17. júla sa skupinka vracia do base campu. Ešte však nie je jasné, či sa Klára po oddychu rozhodne pre ďalší pokus alebo sa tretíkrát vráti domov bez dosiahnutia svojho ambiciózneho cieľa. 

Neúspech ju neodradil

O výstup na vrchol sa Klára pokúšala už dvakrát. Prvýkrát jej pokus prekazili žalúdočné problémy, druhýkrát zas jej výpravu v roku 2016 zmietla lavína. V rámci prípravy na tohtoročný výstup absolvovala cestu na osemtisícovku Kančendženga, tretiu najvyššiu horu sveta. Vyliezla na ňu v máji tohto roku. Hovorí o sebe, že jej do vienka bolo dané nadšenie pre vec. Z práce v reklame a PR preto neváha odbiehať za veľkolepými cestami do hôr, aj napriek tomu, že je matkou dvoch detí. V roku 2007 vďaka odhodlaniu zdolala Everest, okrem toho má za sebou úspešný výstup na ďalšiu osemtisícovku - himalájsku Cho Oyu. Osud jej tretieho výstupu na K2 a jej štvrtú osemtisícovku však zatiaľ stále visí vo hviezdach.

Žien na K2 je stále málo

Počasie na hore K2 je známe svojou nepredvídateľnosťou, typické sú preň husté mračná a silný vietor. Pre ženy je to skôr smolný cieľ. Prvá žena, ktorej sa podarilo vyliezť na jej vrchol, bola poľská lezkyňa Wanda Rutkiewicz. Zdolala ho v júni 1986. V priebehu ďalších osemnástich rokov na hore prišlo o život päť žien, ktoré sa pokúšali o jej zdolanie. Pre všetky sa však cesta stala osudnou a poslednou. Tri z nich sa zabili pri zostupe, dve ďalšie boli nájdené mŕtve v okolí hory. V roku 2004 prelomila túto „kliatbu“ Edurne Pasaban. Ide o prvú ženu, ktorá vyliezla na všetkých 14 osemtisícoviek. Na vrchol K2 sa doposiaľ dostalo len 15 žien. Všetci čakajú, či sa Kolouchová stane šestnástou.