Vystúpi Kristin Harila na všetky 8-tisícovky za menej ako 6 mesiacov?

V októbri 2019 preletela svetom správa o neuveriteľnom výkone dovtedy neznámeho Nepálčana Nirmala Purju. Nirmal alias Nims zvládol výstupiť na všetkých 14 osemtisícoviek za 6 mesiacov a 6 dní. Predchádzajúci rekord kórejského horolezca Kim Chang-ho tak prekonal o 7 rokov a 4 mesiace.

Len necelé tri roky po Nimsovom úspešnom projekte sa dostáva do povedomia nové a doposiaľ neznáme meno. Bývalá nórska bežecká lyžiarka a riaditeľka spoločnosti na výrobu nábytku, Kristin Harila, sa rozhodla rekord nepálskeho horolezca prekonať.

Kristin priviedla k horám výhra v lotérii

Kristin nevyrastala v horách. Nevisela na lane na skalách či lezeckej stene. Jej život sa uberal úplne iným smerom. Aj keď jej šport bol vždy srdcu blízky a venovala sa bežeckému lyžovaniu, kariéru si začala budovať v spoločnosti na výrobu nábytku. V roku 2015 sa stala jej riaditeľkou. Rok, v ktorom oslavovala úspech v práci bol však osudovým aj v úplne inom smere. Prihlásila sa do zaujímavej lotérie, kde na výhercu čakal výstup na Kilimandžáro. A Kristin vyhrala!

Práve Kilimandžáro sa jej stalo osudovým a to aj napriek tomu, že výstup zvládla len s ťažkosťami. Výšková choroba ju mohla pripraviť o život, našťastie všetko dobre dopadlo a mladá Nórka si z tohto zážitku vzala len to najpozitívnejšie. Navyše horám úplne prepadla.

Výpoveď v práci a veľký sen

Na jar v roku 2019, teda v čase keď Nims už začal uskutočňovať svoj veľký projekt, dala Kristin v práci výpoveď. Práca, ktorá ju nenaplňovala, priviedla dobrodružnú dušu k novému cieľu – Seven Summits – zdolaniu najvyšších vrchov všetkých kontinentov.

Šírenie koronavírusu jej cieľ však prekazilo. Do Kristininej pozornosti sa ale dostal Nimsov úspech a tak sa v nej zrodil nový sen – prekonať ho a vystúpiť na všetky 8-tisícovky za menej ako 6 mesiacov.

Držiteľka prvých dvoch rekordov

Prvú fázu svojho plánu „Bremont 14 peaks“ (Bremont sponzoroval aj Nimsa) zvládla 36 ročná Nórka v rekordnom čase, ked sa jej podarilo zdolať 6 vrcholov (Annapurna, Dhaulagiri, Kančendžunga, Mount Everest, Lhotse, Makalu) za 29 dní. Doterajší celkový historický rekord tak prekonala o 2 dni. Tento neuveriteľný výkon dosiahla len rok po tom, ako po prvý krát stála vo výške nad 8 tisíc metrov.

Prvá fáza jej priniesla ešte jeden rekord v ženskej kategórii, keď zvládla výstup na Everest a Lhotse s návratom do základného tábora za 9 hodín a 5 minút.

Momentálne sa Kristin pripravuje na 2. fázu svojho plánu, ktorou budú výstupy v Pakistane, kam sa chystá vstúpiť 9. júna. Ide o logisiticky oveľa náročnejšiu úlohu, nehovoriac o zradnom počasí, ktoré môže výstupy výrazne spomaliť.

Držíme palce.

Edit: Kristin pri svojich výstupoch použila aj prídavný kyslík.