5 záhadných turisticky dostupných miest na Slovensku

Okrem bežných turistických destinácií sa na našom malom Slovensku nachádza aj niekoľko iných, spadajúcich do kategórie „záhadné“. Ide o miesta s tajuplnou históriou, s legendami a nadprirodzenými príbehmi, ktoré sa ku nim viažu, či sa len ich pôvod a význam zatiaľ nepodarilo objasniť. Nie vždy sa pod pojmom záhada rozumejú nadprirodzené javy, často ide o hmatateľné dielo prírody, či našich predkov, ktorého význam sa stratil v priebehu stáročí. V každom prípade, záhadné miesta odjakživa lákali návštevníkov. V nasledujúcom zozname vám predstavím 5 takýchto netradičných turistických cieľov, ktoré stoja za návštevu:

1. Kamenné gule Megoňky

Ako už samotný názov napovedá, ide o guľaté skalné útvary, ktoré boli objavené na Kysuciach pri obci Milošová v miestnom kameňolome. V stene kameňolomu je zreteľných niekoľko skalných gúľ s rôznym  priemerom. Ich vznik ešte nie je úplne objasnený. Zrejme ide o pozostatok pravekého mora, ktoré sa na našom území pred miliónmi rokov nachádzalo. Megoňky sa nachádzajú kúsok za dedinou Milošová a dá sa ku nim dostať po turistickom chodníku. Ide o príjemnú kratučkú prechádzku bez prevýšenia, a tak sa dá popri nich stihnúť aj návšteva Klokočova, kde majú podobnú kamennú guľu rovno v dedine.  

2. Val obrov pri Pečeniciach

Na juhu stredného Slovenska neďaleko dediny Pečenice môžu turisti pozorovať zvyšky kamenného valu. Ide o dlhú stavbu, ktorej zvyšky sa nachádzajú aj pri okolitých dedinách a celková dĺžka valu sa odhaduje na niekoľko kilometrov. Doteraz sa nevie, kto postavila takú dlhú a veľkú stavbu a načo slúžila. V súčasnosti sa turista môže vydať z Pečeníc po náučnom chodníku a v lese pozorovať kamenné zvyšky záhadného Valu obrov.

Val obrov pri Pečeniciach
Val obrov pri Pečeniciach, foto: Luboš Vodička

3. Sitno

Najzáhadnejší slovenský vrch: Sitno. Na jeho vrchu stojí hrad s rovnakým názvom a k miestu sa viaže niekoľko legiend. Najznámejšou je legenda o sitnianskych rytieroch. Sitno je opradené mágiou a tajuplnou históriou. Z turistického hľadiska ide o najvyšší vrch Štiavnických vrchov a je odtiaľ parádny výhľad na okolitú krajinu. Pod vrcholom sa nachádza chata A. Kmeťa a najľahší výstup začína pri Počúvadlianskom jazere. Ide o nenáročnú turistiku, ktorú zvládne za pol dňa každý. Trasa má dokopy 4 km s prevýšením cca 300 m.

Sitno
Sitno, foto: Luboš Vodička

4. Tribeč

Najznámejšia slovenská záhada v poslednom období preslávená najmä knihou Jozefa Kariku – Trhlina. Tribeč je slovenská analógia Bermudského trojuholníka, len s tým rozdielom, že u nás miznú ľudia a nie lode s lietadlami.

Najvyšší vrch pohoria, ktoré sa nachádza medzi Nitrou, Partizánskym a Zlatými Moravcami, je Veľký Tribeč. Z vrcholu nejaký extra výhľad nie je, zaujímavosťou sú však zvyšky hradiska, ktoré sa tu nachádzajú. Tribeč ponúka veľa rôznych turistických a cyklistických trás, pričom najznámejšie vedú na Veľký Tribeč, Žibricu a Zobor nad Nitrou.

Veľký Tribeč
Veľký Tribeč, foto: Jozef Terem

5. Nápis na vrchu Velestúr

Velestúr sa nachádza v Kremnických vrchoch a okrem turisticky zaujímavej destinácie si tu prídu na svoje aj milovníci záhad, či histórie. Na vrchu sa na skalách našiel vytesaný neznámy nápis. Zistilo sa, že ide o staroslovanské znaky a historici už prišli aj s potenciálnym prekladom. Doteraz sa však nevie kto tam nápis zanechal, čo presne znamená a prečo práve na Velestúre. Na vrchol vedie niekoľko turistických trás z Kremnice, Skalky pri Kremnici a dedín pri Banskej Bystrici. Výstup z Kremnice má dĺžku cca 8 km a na jeho zvládnutie budete potrebovať niečo okolo 3 hodín.

Toto bolo 5 turisticky dostupných miest, ktoré majú aj pridanú hodnotu v podobe záhad, čo sa k nim viažu. Či už na záhady neveríte alebo áno, je na každom z vás.

Určite sa však zhodneme, že dané miesta sú minimálne zaujímavé a stoja za návštevu. Možno sa práve jedno z nich stane vašim najbližším turistickým cieľom. Záhad na Slovensku máme oveľa viac, už len ku každému hradu sa viaže nejaká pekne krvavá legenda, o tých však niekedy nabudúce. Horám zdar a dobrých záhad nikdy nie je dosť! 

Ďalšie tipy na turisticky zaujímavé miesta a moje zážitky z hôr spisujem na svoj blog, link v mojom profile :)