5 menej známych vodopádov a ľadopádov v regióne Stredné Slovensko

Keď čaruje pani zima a vodopády sa menia na ľadopády. Práve tieto môžete objaviť v regióne Stredné Slovensko!  Vodopády, travertíny, tiesňavy či minerálne pramene? Ak patríš medzi milovníkov prírody a prírodných úkazov ponúkame ti ďalšie tipy na objavovanie menej známych lokalít v regióne Stredné Slovensko. 

Turovský vodopád

Známy tiež pod názvom „Padalo“ alebo „Skalný vodopád“. Turovský vodopád, pôvodom tektonický, je dlhý 15 metrov a nachádza sa približne 500 metrov od obce Turová (okres Zvolen). Cesta vedúca po žltej turistickej značke vám nevezme veľa energie. Trochu sa však potrápite v záverečnej časti pri zliezaní k vodopádu. Na pomoc vám budú slúžiť natiahnuté reťaze. 

TIP: Nablízku sa nachádza prírodná pamiatka Turovský sopúch. Ide o prírodný skvost, eróziou obnažené hrdlo niekdajšej sopky a sopečného kanála, ktoré vzniklo počas záverečnej vulkanickej aktivity v okolitých Kremnických vrchov. 

Králický vodopád 

Navštívili ste už niekedy chránenú prírodnú pamiatku Králickú tiesňavu s rovnomennými vodopádmi? Jej údolie predeľuje Farebný potok, ktorý vytvára vodopád dlhý 7 metrov. Čaro tohto miesta umocňujú skalnaté masívy so zákutiami, špecifická flóra a vápencové bralá, ktoré v niektorých miestach siahajú až do výšky dvadsiatich metrov.

K tiesňave sa dostane z parkoviska, ktoré sa nachádza pred obcou Králiky. Pred jej začiatkom je umiestnená náučná tabuľa. Výlet je vhodný aj pre rodiny s deťmi.

TIP: Ak máte chuť pokračovať ďalej, vráťte sa od vodopádu naspäť na východiskový bod a pokračujte ďalej po chodníku. Tam sa vám naskytne pohľad na vodopád z druhej strany.

Moštenické travertíny 

Komplex terás-kaskád môžete objaviť neďaleko obce Moštenica. Vedeli ste, že táto travertínová terasa s piatimi vývermi vody je stále rastúca? Práve mineralizované vody zapríčiňujú aktivitu tohto úkazu. Jej najmohutnejšia časť ponúka upokojujúci pohľad na padajúce vodopády.

Nižšie terasy sú už zväčša zarastené vegetáciou. Bystrému oku neujdú odtlačky listov a slimákov, ktoré sú vryté do stien travertínov. Pri hľadaní tohto prírodného úkazu si môžete vyskúšať svoje orientačné schopnosti, keďže trasa nie je značená a k vodopádom sa dostanete len po zvukoch padajúcej vody.  

TIP: V prípade, že sa rozhodnete navštíviť Moštenické travertíny, určite si so sebou vezmite jednu prázdnu fľašu navyše. V Uhliarskej doline (blízko travertínov) sa nachádza niekoľko minerálnych prameňov. Obľúbeným je prameň „Moštenická kyslá“, ktorému ľudia pripisujú liečivé účinky pri žalúdočných problémoch, tráviacich ťažkostiach a údajne i málokrvnosti.

Malachovský vodopád

Okolie obce Malachov v sebe ukrýva krásnu tiesňavu s vodopádom. Aj keď je tiesňava dlhá len približne 200 metrov, ponúka dych berúce pohľady na meandre miestneho potoka. Výška vodopádu je 15 metrov. Najmohutnejší je na jar, keď sa topí sneh alebo po výdatnom daždi, ale svoje čaro má aj počas zamrznutých dní. Len o pár metrov ďalej sa nachádza ďalší prírodný úkaz, ľadové diery. K Malachovskému vodopádu sa dostane po prírodovednom náučnom chodníku, ktorého nástupný bod sa nachádza na rekreačnej lúke Pod Skalkou, neďaleko Malachova.

TIP: V blízkosti sa nachádza ďalší obľúbený turistický cieľ, Ortútske jazierko. Jazierko je domovom pre viaceré vzácne druhy mokraďového rastlinstva a živočíšstva. Pomenovanie získalo podľa osady Ortúty, v ktorej sa v minulosti ťažila ortuť. Zaujímavosťou je, že miestni nazývajú jazierko aj ako banské či morské oko. Jeho korene siahajú až do obdobia stredoveku.

Ľadopád na Skalke 

Nevznikol síce prírodnou činnosťou ale aj tak láka množstvo návštevníkov. Ľadopád dlhý takmer 20 metrov sa nachádza na Skalke (v areály ferratového sveta priamo pod presklenou vyhliadkou), a rozširuje ponuku zimných aktivít v tejto lokalite.

 

Samotná ľadová stena vznikala 10 dní, no s jej realizáciou sa začalo už počas leta. Takáto stena sa nachádza len na pár miestach na Slovensku a vďaka dobrej lokalite sa predpokladá, že ľadopád vydrží až do marca. Prevádzkovateľom ľadopádu je Mesto Kremnica. Adrenalínová atrakcia je prístupná aj verejnosti. Potrebovať však budete špeciálnu výstroj. Neprofesionálnom odporúčame liezť na ľadovú stenu len s dohľadom odborníka. 

  • Viac tipov na výlety nájdete na www.centralslovakia.eu a na facebook profile @centralslovakia. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

stredne slovensko

slovakia.travel