Jedlo, presnejšie miestna strava je vždy dôležitou súčasťou krajiny, do ktorej sa chystáte. Či už ostanete verný pochutinám, ktoré poznáte alebo sa odvážite vyskúšať miestne tradičnosti, vždy to vo vás a vo vašom žalúdku zanechá nejaký dojem. Ak sa však naozaj nebojíte s jedlom experimentovať, pripravili sme si pre vás zoznam tých najbizarnejších jedál z celého sveta!
Sannakji, Kórea
V tomto kórejskom jedle kuchári odsekli chápadlá živej chobotnici a udusili ich v sezamovom oleji a semenách. Myslite na to, že chápadlá sú ešte stále ako-tak živé... Žujte opatrne a nezabúdajte pri tom na etiketu.
Khash, Afganistan
Viete si predstaviť zápach v kuchyni, v ktorej sa celé hodiny vyvárali kravské nohy, žalúdok a hlava? My ani veľmi nie. Ale to sú presne tie suroviny, ktoré tvoria afganské jedlo s názvom khash. A verte nám, vyzerá to rovnako zle ako to páchne.
Smalahove, Nórsko
Tento nórsky názov jedla doslova znamená „ovčia hlava“ a to je aj presne to, čo pri objednaní si tohto pokrmu dostanete. Každé takéto jedlo pozostáva z hlavy, ktorá bola najprv buď údená alebo sušená a následne varená po dobu niekoľkých hodín. Nóri zvyknú začínať jedenie s očami a ušami.
Sasanky, kdekoľvek v Európe
Sasanky nie sú typickou súčasťou taniera plného morských plodov. Ak ich však pripravuje naozaj dobrý kuchár, chutia celkom dobre. Môžete si ich vyskúšať napr. v španielskej Andalúzii, kde sú známe ako „ortiguillas.“.
Ikizukuri, Japonsko
Japonské netradičné jedlo s názvom ikizukuri je v podstate ryba – nie však obyčajná, ale živá. Máte tak aspoň istotu, že je čerstvá – podáva sa totiž ešte s tlkotom srdca alebo ak to nie je možné, tak so stále pohybujúcimi sa žiabrami.
Durian, Juhovýchodná Ázia
V prípade, že vás pri tomto ovocí neodradí silná a ostrá šupka, tak to určite urobí zápach tejto ázijskej plodiny. Jej zápach je tak silný, že niektoré regióny a hotely zakázali prenášanie tohto ovocia počas pracovných dní. Chuť sa podobá chuti mandlí a je v celku dobrá, avšak ten zápach je naozaj hrozný.
Ortolan, Francúzsko
Aj keď jedenie týchto drobných spevavých vtákov bolo vo francúzskych reštauráciách zakázané, niektorí z najlepších kuchárov v krajine žiadajú vládu, aby tento krok prehodnotila. Niet divu, že to bolo zakázané – tieto drobné vtáky, ktoré sú dostatočne malé na to, aby sa zmestili do dlane, boli najprv topené v súde Armagnacu a potom boli ošklbané a upražené. Pred podávaním pokryli ich hlavu obrúskom a hosť mal vtáka požuť celého naraz – vrátane kostí, orgánov a všetkého. Tí, ktorí to skúsili, tvrdia, že je to jedna z najúžasnejších vecí akú kedy skúsili.