Najbizarnejšie jedlá z celého sveta

Jedlo, presnejšie miestna strava je vždy dôležitou súčasťou krajiny, do ktorej sa chystáte. Či už ostanete verný pochutinám, ktoré poznáte alebo sa odvážite vyskúšať miestne tradičnosti, vždy to vo vás a  vo vašom žalúdku zanechá nejaký dojem. Ak sa však naozaj nebojíte s  jedlom experimentovať, pripravili sme si pre vás zoznam tých najbizarnejších jedál z  celého sveta!

Sannakji, Kórea

V  tomto kórejskom jedle kuchári odsekli chápadlá živej chobotnici a  udusili ich v  sezamovom oleji a  semenách. Myslite na to, že chápadlá sú ešte stále ako-tak živé... Žujte opatrne a  nezabúdajte pri tom na etiketu.
Sannakji

Khash, Afganistan

Viete si predstaviť zápach v  kuchyni, v  ktorej sa celé hodiny vyvárali kravské nohy, žalúdok a  hlava? My ani veľmi nie. Ale to sú presne tie suroviny, ktoré tvoria afganské jedlo s  názvom khash. A  verte nám, vyzerá to rovnako zle ako to páchne.

Smalahove, Nórsko

Tento nórsky názov jedla doslova znamená „ovčia hlava“ a  to je aj presne to, čo pri objednaní si tohto pokrmu dostanete. Každé takéto jedlo pozostáva z  hlavy, ktorá bola najprv buď údená alebo sušená a  následne varená po dobu niekoľkých hodín. Nóri zvyknú začínať jedenie s  očami a  ušami. 

Sasanky, kdekoľvek v  Európe

Sasanky nie sú typickou súčasťou taniera plného morských plodov. Ak ich však pripravuje naozaj dobrý kuchár, chutia celkom dobre. Môžete si ich vyskúšať napr. v  španielskej Andalúzii, kde sú známe ako „ortiguillas.“.

Ikizukuri, Japonsko

Japonské netradičné jedlo s  názvom ikizukuri je v  podstate ryba – nie však obyčajná, ale živá. Máte tak aspoň istotu, že je čerstvá – podáva sa totiž ešte s  tlkotom srdca alebo ak to nie je možné, tak so stále pohybujúcimi sa žiabrami. 

Durian, Juhovýchodná Ázia

V  prípade, že vás pri tomto ovocí neodradí silná a  ostrá šupka, tak to určite urobí zápach tejto ázijskej plodiny. Jej zápach je tak silný, že niektoré regióny a  hotely zakázali prenášanie tohto ovocia počas pracovných dní. Chuť sa podobá chuti mandlí a  je v  celku dobrá, avšak ten zápach je naozaj hrozný.

Ortolan, Francúzsko

Aj keď jedenie týchto drobných spevavých vtákov bolo vo francúzskych reštauráciách zakázané, niektorí z  najlepších kuchárov v  krajine žiadajú vládu, aby tento krok prehodnotila. Niet divu, že to bolo zakázané – tieto drobné vtáky, ktoré sú dostatočne malé na to, aby sa zmestili do dlane, boli najprv topené v  súde Armagnacu a  potom boli ošklbané a  upražené. Pred podávaním pokryli ich hlavu obrúskom a  hosť mal vtáka požuť celého naraz – vrátane kostí, orgánov a  všetkého. Tí, ktorí to skúsili, tvrdia, že je to jedna z  najúžasnejších vecí akú kedy skúsili.