Vlakom po Eú

Obrázok užívateľa
Anonymný (bez overenia)

Ahoj, našiel by sa tu niekto s chuťou cestovať po Európe vlakom ? Najlepšie vlastník "režinky" ktorý by mal zľavy na vlaky v zahraničí....

Ahoj.

Tiež som nad tým rozmýšľal. Mám predstavu, že by som si kúpil celoeurópsky lístok a s ním potom jazil.

http://www.slovakrail.sk/sk/preprava-osob/zahranicie/produkty-a-zlavy1/interrail.html

http://skaut.sk/cestovanie/861/interrail-vlakom-do-europy/

V telke som videl cestovateľský seriál kde chlapík cestuje vlakom po EU podla starého (vlakového) sprievodcu spred vojny. Aktuálne hladám parťáka/parťáčku na outdoor/hory. Cestovaniu sa tiež nebránim nakoľko som toho z EU zatial nič na vlastné oči nevidel.
V mojom podaní to má ale niekoľko komplikácii:
1: neviem AJ ani NJ. Teda AJ nedostatočne na takúto akciu.
2: nulové skúsenosti s cestovaním v zahraničí (CZ sa neráta)
3: zľavy, prípadne iné výhody - žiadne

Z EU by ma zaujímaly hlavne krásy hôr z vlaku, rôzne jednodenné túry v regiónoch. V mestách ma zaujíma hlavne hrady, priehrady, mosty, netradičné budovy a iné technické záraky doby. Nepohrdnem ani návštevou významných múzeí (prírodných, technických). Umelecké obrazy, maľby a galérie niesú moja silná stránka. Pár návštev galérii však zvládnem.

Bral by som aj stan, keby som skončil v nejakom kempe alebo na pláži :-). Ak by som na takúto cestu náhodou vyrazil tak určite s aspoň rámcovím plánom "okruhu" po EU regiónoch, s predstavou čo konklrétne tam chcem vidieť. Aby sa to po týždni nezvrhlo na poflakovanie po vlakoch v EU. To by ma nebavilo.

Na takúto akciu by som si vedel vyčleniť cca 3T voľna.
Nieje to úplne lacný špás. Lístok cca 500E dospelí 360E do 26r. Náklady na mesačný život v zahraničí tiež nebudú úplne zanedbatelné. Stravovanie by som riešil nákupmi v bežných obchodoch ale aj tak odhadujem min 300E/os na stravu. Vstupenky počítam min 200e. Ubytovanie poriešia z veľkej časti vlaky a hlavne ten stan. Ale aj tak občas bude treba niekde zakotviť.
Podla tejto mojej naivnej predstavy to vychádza na 1000E.
Možno by stálo zato skúsiť najprv takto precestovať len jednu krajinu (lístok je lacnejší) povedzme na 5-8 dní. To sa dá utiahnúť aj bez ubytka a so spratanskou stravou. Napríklad Rakúsko alebo trebarz aj to Česko :-). Lístok je podstatne lacnejší cca 150E.

Po slovenských horách som toho dosť pochodil takže výdrž mám.

Prosím odpíš či som úplne mimo alebo som sa aspoň trochu trafil s moim odhadom a plánom. (email dolu)

Ďakujem

Tomáš Lehocký
email: [email protected]

ešte niekto sa pridá? :)

Podla mna sa ten euro listok neoplati - 500 euro, za 22 dni cestovania, pricom vlakom mozes cestovat iba 10 dni z toho... Ja by som asi radsej kupoval listky individualne. Je to viac namahys hladanim a rezervaciami, ale napriklad minuly rok som siel vlakom 25 euro z Viedne do Lublany a potom za dalsich 25 zo Zahrebu do Viedne. Podla mna je lepsie hladat lokalne akcie a podla toho mozno vyberat trasu. Ale ak ti neni luto penazi, tak je to urcite jednoduchsie mat listok kamkolvek a vyberat trasu podla nalady.

Nájde sa cestovateľ , ktorého zaujíma cestovanie vlakom po Švajčiarsku? Nakoľko moja rodina nemá pochopenie pre tento druh trávenia dovolenky. Jedná sa o trate zapísané na zozname UNESCO. Režinkári asi moc neuspejú, lebo sa jedná o trate prevádzkované súkromnými spoločnosťami. Ale stojí to za to. Na niektorých tratiach sa dá cestovať aj v ,,Open air"-čiže otvorený vagón bez strechy (kabriolet). Mám konkrétny plán, vážnym záujemcom pošlem krátke video. Nakoľko som 40+ uprednostním vekovo príbuzné ročníky.
Môj e-mail: [email protected]

znie to super, hneď by som sa pridal len koľko to bude stáť? [email protected]

RE: Valsinarb
Ahoj. Niesom v tom odborník. Tých lístkov a kombinácii je tam pomerne dosť. A je tam aj taká kombinácia že môžeš cestovať fulltime mesiac. Ak som to teda správne pochopil. Cena je samozrejme vyžšia.

PS:
Ten príspevok hore som tam napísal hlavne preto, že som chcel vedieť či som trafil do konceptu, nakoľko si hľadám nejaký "projekt" na tento rok. Sám niesom ešte presvedčený o tom či je to dobry nápad. Len som sa s tým pohrával už dlhšiu dobu. (aby som teda náhodou niekoho neuviedol do omylu že to chcem isto realizovať)

Tomáš Lehocký

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi