KOGE

Obrázok užívateľa
Anonymný (bez overenia)

Máte skúsenosť s touto cestovkou?a konkrétne zájazd do Nórska?

Cestovná kancelária KOGE bola pôvodne organizácia pri Katolíckej univerzite Ružomberok a Geografickej spoločnosti. Ich expedície boli určené najmä pre študentov a učiteľov geografie. V roku 2013 sme sa zúčastnili jednej z ich expedícií do Škandinávie. Pôvodne sme mali vytypovanú inú CK. Tento zájazd bol však od dva dni dlhší a o cca 100 EUR lacnejší. Okrem toho pôvodná CK ponúkala len raňajky, naproti tomu táto expedícia si viezla so sebou !poľnú kuchyňu" aj s kuchárkou. Na miestach, kde bolo ubytovanie v kempingoch sme mali vynikajúcu domácu stravu. Večera pozostávala z polievky a hlavného jedla. Kto mal chuť, mohol dostať aj nášup. Bohaté boli aj raňajky, z ktorých nám vždy ostalo niečo na obložený chlebík s ktorým sme vydržali do večere. Cestovalo sa autobusom. Batožina sa viezla v prívesnom vozíku a tam, kde má autobus priestor pre batožinu, sa viezlo zariadenie kuchyne. Program bol zameraný najmä na Nórsko. Švédskom sme len prechádzali. Mali sme výborného sprievodcu. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v Kodani, kde sme strávili jeden celý deň. O expedícii som napísal sériu článkov s fotografiami, ktoré sú uverejnené na blogu KOGE. S expedíciou sme boli maximálne spokojní. Spanie je v kempingoch v chatkách. Treba si však brať svoje spacie vaky. Zo zájazdu som si priniesol cca dve tisíc pekných fotografií prírody aj miest. V Nórsku maximálna čistota, akú im závidím. Nikde žiadny bordel ani v prírode ani v mestách a dedinách.

Pred pár týždňami sme sa vrátili s manželkou zo svadobnej cesty na Korzike, ktorú sme absolvovali cez CK KOGE. CK sme objavili na základe pozitívneho odporúčania na Facebooku, realita však bola z nášho pohľadu iná.

Už príprava cesty bola administratívne nie úplne zvládnutá: niektoré info maily chodili len manželke, iné nám obom, zmluva sa podpisovala antidatovaná až v autobuse, informácie na webe CK o mieste a spôsobe ubytovania dodnes nie sú aktuálne, pôvodný termín sa nakoniec neuskutočnil a bol nám ponúknutý náhradný termín.

Počas cesty ktorá trvala viac ako 24 hod., bola toaleta v autobuse uzamknutá (kedže vraj nie je kapacitne na to stavaná) a následné dlhé 1/2 hodinové prestávky každé 3-4 hodiny cestu neúmerne predlžovali.

Po príchode nás (a nie len nás) čakalo nemilé zistenie že ubytovaní budeme v apartmáne (ešte že vo vlastnej izbe) spolu s 3 inými osobami. Uvedené zistenie zaskočilo nie len nás ale viacerých účasníkov, ktorí tiež očakávali že ak sa v popise na webe píše "Ubytovanie je nasledovné: Apartmán pre 2 osoby - samostatná izba (1 x dvojlôžková izba), obývacia miestnosť s kuchynkou, kúpeľňa, Apartmán pre 4 osoby - 2 samostatné izby (2 x dvojlôžková izba), obývacia miestnosť s kuchynkou, kúpeľňa, Apartmán pre 6 osôb - 3 samostatné izby (3 x dvojlôžková izba), obývacia miestnosť s kuchynkou, kúpeľňa" tak ak objednávame dovolenku ako dvojica, budeme bývať samostatne. Keď viacerí z nás tieto skutočnosti reklamovali, prišlo k naväčšiemu možnému zlyhaniu - sprievodca ktorého sme vtedy ešte považovali za kompetentného vyriešiť uvedený problém, psychicky nezvládol situáciu a jednoducho odišiel. Problémy posunul na "delegátku", ktorá nam nikdy nebola nijako predstavená a jej úloha bola počas celého pobytu nejasná. Keď som skúšal volať priamo majiteľovi CK, bol nedostupný a spojila ma s ním až "delegátka" po niekoľkých hodinách. Nakoniec sa situácia vyriešila nasledovne: viacerí dovolenkári si medzi sebou na základe individuálnych dohôd povymieňali izby v apartmánoch tak aby to bolo ako tak prijateľné, ja som presvedčil manželku že stráviť svadobnú cestu nie s 1 ale so 4 ženami tiež nie je úplne od veci a dve dámy ktoré boli najviac rozčarované z ubytovania sa rozhodli si zaplatiť vlastný apartmán a neskôr vymáhať peniaze od CK.

Kapitolou samou o sebe bol aj sprievodca, ktorý podľa nás nejako núdzovo zaskakoval asi niekoho iného (kedže na webe CK dodnes nie je uvedený). Okrem zjavného nedostatku zručností pri riešení vzniknutých problémov nás nepresvedčil ani svojími vedomosťami (minimálne symbol Korziky mohol vedieť okomentovať na počkanie).

Nemôžeme však povedať že dovolenku hodnotíme len negatívne. Strava a kuchár boli špičkoví - odborne aj ľudsky. Naozaj klobúk dole. Príroda bola nádherná.

Nad CK KOGE nelámem palicu. Možno by stačilo naozaj na rovinu napísať že pravdepodobne budeme bývať spolu s neznámymi osobami (boli by sme si asi vybrali niečo iné) a čelom sa postaviť k vzniknutým problémom. A možno by stačilo len poslať iného sprievodcu či "delegátku", ktorí by robili svoju prácu tak ako treba...

Pobaltie s CK KOGE – 4.-15.8.2019
CK KOGE nemôžem na základe vlastnej skúsenosti odporúčať s čistým svedomím žiadnemu klientovi.
Sprievodca našim poznávacím zájazdom bol zakladateľ a konateľ CK: PaedDr. Michal KOVAČIC, Phd. – (ani nie je vedený na stránke CK KOGE ako „sprievodca“) – neodporúčam v žiadnom prípade !
Denne nás sprevádzali nepríjemné a negatívne pocity z toho, akým spôsobom bol zájazd v prevedení nášho sprievodcu realizovaný. Preto si dajte hlavne pozor na to, kto Vás bude z tejto CK Vašim zájazdom sprevádzať, aby bolo viac pozitívnych ako negatívnych dojmov z celého priebehu Vášho poznávacieho zájazdu! Toto bolo 10 dní stresu, namiesto relaxu a radosti z poznávania ...
1. Zájazd som mala zaplatený ½ roka dopredu. „Zmluva o zájazde“ mi bola zaslaná po mnohých urganciách 1 týždeň pred konaním, antidatovaná s dátumom 15.2.2019.
2. Program zájazdu som mala k dispozícii od začiatku. A bol úžasný, presne podľa mojich predstáv, dokonca s celodennou návštevou Helsínk (z ktorej sa nakoniec vykľulo len ½ dňa, lebo sme išli trajektom až o 10.30 z Tallinu – cesta viac ako 2 hodiny).
Tento poznávací zájazd bol môj PIATY v poradí. Preto si môžem dovoliť porovnávať.
Ani v jednom prípade, až doteraz, sa nestalo, aby nás sprievodca nesprevádzal naprogramovanými bodmi zájazdu a boli sme odkázaní na individuálne hľadanie väčšiny pozoruhodnosti danej mestskej lokality iba podľa turistických máp, alebo mať k dispozícii vlastnú GPS navigáciu v mobile.
Toto bola realita:
Ak sme chceli vidieť viac ako jednu atraktivitu vo veľkých mestách Pobaltia (UNESCO: Vilnius, Tallin, Riga), i v menších mestách (Tartu, Narva, Kuressaare, Klaipéda, Kaunas), a popritom sme mali šťastie, že cestou k nej boli ešte 1, či 2 ďalšie atraktivity uvedené s programe, a naplniť účel „poznávania“, pre ktorý som tam prišla, bolo treba si otvoriť mapu, hľadať, pýtať sa na cestu „domorodcov“, ponáhľať sa, aby sa to stihlo, alebo si otvoriť vlastnú GPS v mobile a riadiť sa podľa nej (tú som ja nemala, lebo som ani nepredpokladala, že na zájazde so zaplatenými „službami sprievodcov cestovnej kancelárie KOGE“ ju budem potrebovať). Neostávalo mi nič iné ako sa zdvorilo prilepiť na takúto skupinku mojich spolucestujúcich. Bolo to nepríjemné pre mňa, a asi aj pre nich.
Helsinky: autobusom ku 3 bodom programu (+ hala Finlandia – nezaujímavé a prázdne, Olympijský štadion – areál uzavretý a v rekonštrukcii), večera a opäť dlhý individuálny rozchod bez sprievodcu – cca 3 hodiny.
A hlavne dávať pozor, či individuálne trafíme späť a hlavne načas k odparkovanému autobusu!
Sprievodca nás jednoducho nesprevádzal podľa programu, za čo sme si všetci vopred zaplatili, nebol dostatočne pripravený, túto trasu sám so skupinou absolvoval pravdepodobne prvýkrát, ako aj vodiči, časový harmonogram nezvládnutý, počas presunov sa využívali pochybné vedľajšie cestné komunikácie, čo viedlo naopak k blúdeniu a tým aj k zbytočným časovým stratám. Zapnutá (vlastná) GPS navigácia klientov počas presunov bola toho jasným dôkazom. Dôsledkom toho bol nezvládnutý naplánovaný časový harmonogram, ubytovanie často veľmi neskoro, večere aj v rozpätí od 21 do 22,30 hod. neboli výnimkou.
Na naše pripomienky reagoval niekedy neprimerane, neprofesionálne, alebo sa tváril, že ich nepočuje. (všetko bolo malicherné v porovnaní s tým, že v minulosti zažili „skutočné“ nehody na zájazdoch).
Čas určený na poznávanie nebol optimálne rozvrhnutý podľa rozsahu a významu jednotlivých lokalít, v dvoch prípadoch uzavreté areály v rekonštrukcii, čo nebolo vopred overené sprievodcom.
3. Nepríjemné blúdenie k naprogramovaným bodom programu:
- Národný park Lahemaa – hodinové hľadanie cesty k náučnému chodníku (rašeliniská, mokrade)
- blúdenie k „uzatvorenej“ televíznej veži v Rige, z ktorej sme mali mať vyhliadku (opäť vopred neoverené)
- krížom cez polia po štrkovej ceste pomedzi kombajny k pamiatke zvanej Rundále Pils - zámoček a záhrady v štýle Versailles – veľká strata času (logicky bolo vylúčené, aby k pamiatke UNESCO viedla takáto cesta),
- strata času v archeolog. nálezisku Araiši ( prievodca oddychoval a riešil si vlastnú mobilnú a mailovú komunikáciu) a pri meste Daugavpils (za pohľad a foto stála snáď len historiská vstupná brána do areálu pevnosti z 19.sroročia). Ak tam bolo niečo naozaj zaujímavé a významné, prečo nás k tomu sprievodca nepriviedol? (sedel v reštaurácii s niekoľkými klientami). Priamo v meste sa však podľa informátora z infocentra nachádzali navštevované turistické atraktivity a na okraji mesta krásny historicky celodrevenný kostolík (jeho maketa bola v infocentre) – nič z toho sme my však nevideli.
Každé sa dalo zvládnuť za ½ hodiny. Náše individuálne rozchody trvali cca 1,5 a 2 hodiny.
4. Posledné plánované ubytovanie na 2 noci sa ukázalo ako neakceptovateľné (osobne nebolo zo strany CK určite preverené). Príchod a večera neskoro v noci o 22,30, večera (podávaná v plaste) , ale vcelku chutná, v nekultúrnom prostredí plnom komárov, mušky a komáre i v džbánoch s vodou, okolo nás, na nás, i na stoloch. Kontajnerový hotel na brehu jazera s milionmi komárov vonku, v izbách okrem komárov i pavúky a rôzne zámotky hmyzu na stenách, spoločné sociálne zariadenie by nevadilo, keby nebolo tiež plné živých i mrtvych komárov a pavúkov.
Na riešení tohto problému sa aktívne podielali klienti, sprievodca pasívne pozoroval vyjednávanie klientov o presune s manažérom ubytovacieho zariadenia.
Nakoniec sa podaril presun na iné ubytovanie o jednej hodine v noci. Spali sme 11 žien v jednej miestnosti (1 sprchový kút), muži zvlášť, ale aspoň tam bolo relatívne čisto a izba bez hmyzu.
Sprievodca si ako dôkaz nič nenafotil a následne žiadal zaslanie fotodokumentácie priamo od klientov.

Ubytovanie a strava počas zájazdu bolo vcelku primerané, až na náš pobyt v „Komárove“, odkiaľ sme utekali kade ľahšie.

Nórsko s CK KOGE – 06. 08. - 18. 08.2019
CK KOGE neodporúčam žiadnemu klintovi
Sprievodca našim poznávacím zájazdom bola učiteľka Mirka (priezvisko neviem) a prifarila sa tam aj jej dcéra (Maťa) neodporúčam v žiadnom prípade ! Sprievodkyňa sa zmenila na delegátku, lebo po žiadnom meste nás nesprevádzala podľa programu. Všade sme sa túlali mestami sami a ona si "vybavovala" svoje súkromné záležitosti.
Denne nás sprevádzali nepríjemné a negatívne pocity z toho, akým spôsobom bol zájazd v prevedení nášho sprievodcu realizovaný. Preto si dajte hlavne pozor na to, kto Vás bude z tejto CK Vašim zájazdom sprevádzať, aby bolo viac pozitívnych ako negatívnych dojmov z celého priebehu Vášho poznávacieho zájazdu! Toto bolo 13 dní stresu, namiesto relaxu a radosti z poznávania ...
Zájazd som si kúpila cez zájazdy.sk, bohužiaľ nevedela som o úrovni poskytovania služieb cez CK KOGE nič. Na moju reklamáciu majiteľ Ck odpovedal arogantne a bńevrátil mi ani poplatok vo výške 400.-NOK, za vyhliadkovú plavbu po Geriagerfjorde, ktorú som mala zaplatenú v balíku služieb.
Autobus bol technicky zastaralý, šoféru síce dvaja ale nestriedali sa - my sme sa museli prispôsobovať im a na dôvažok jeden šofér si tam vzal manželku... Tak sa stalo, že my sme sa tlačili a na troch dvojiciach sedadiel teda na 6 sedadlách) sa rozťahovali 2 ženy, ktoré neplnili žiadnu funkciu, a sprivodkyňa, ktorej činnosť sa rovnala delegátke.
Viem to hodnoverne napísať, lebo po dvoch týždňoch som bola na inom poznávacom zájazde a pán sprievodca nás nespustil z očí a doprevadil nás ku každej pamiatke, ktorá bola v programe.
Takže, radšej CK KOGE vynechajte so svojho portfólia

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi