Francúzska légia

História Francúzskej légie

francuzska legia

Máloktorý bojový zbor na svete je ovenčený takým množstvom mýtov a legiend ako Francúzska cudzinecká légia. Jej členmi sú dobrovoľníci, ktorí za sebou nechali svoje sociálne aj rodinné zázemie, pričom svoje úlohy plnia s odhodlaním, nad ktorým svet žasne.

Cudzinecká légia bola založená 9. marca 1831 rozkazom Ľudovíta Filipa, kráľa Francúzska. Bol to čas politických nepokojov a tento oddiel plnil úlohu ochrancu kráľovskej moci. Väčšinu dôstojníckeho zboru tvorili veteráni Napoleonovej Grand Armee a mužstvo predstavovalo národnostne pestrú zmes, v ktorej bola zastúpená celá Európa.

V Légii sa objavili aj francúzski regrúti, ktorí sa snažili uniknúť pozornosti miestnej polície. Boli to dobrovoľníci vo veku medzi 18. a 40. rokom, s pravým alebo prijatým menom. Kráľ správne predpokladal, že platení žoldnieri nebudú pri plnení rozkazov rozmýšľať o ich príčinách alebo politickej korektnosti. Légia bola po potlačení nepokojov v Paríži okamžite zapojená do bojov o Alžírsko.

V roku 1835 však tento bojový zbor prešiel pod španielsku kontrolu. Následne sa na rovnakom princípe vytvorila druhá Légia, ktorá získala a udržala pre francúzskeho kráľa Alžírsko, ktoré sa stalo na dlhý čas jej domovom. Vo svojej africkej misii plnili legionári dôležitú úlohu - udržiavali poriadok, potláčali povstania domorodých nomádskych kmeňov a kolonizovali Severnú Afriku. Budovali cestné komunikácie na rýchle presuny, púštne pevnosti a časom tu vzniklo aj mesto Légie - Siddi bel Abbés.

Česť a odvaha

Francúzska cudzinecká légia zdedila tradície žoldnierskych vojsk, ktoré využívali francúzski králi už v stredoveku - škótskej gardy Karola VII. alebo neskôr Napoleonových poľských kopijníkov. Farbami tejto elitnej časti vojska sú zelená a červená, ktoré používali Švajčiarske gardy slúžiace trónu bielej ľalie. Znakom a symbolom zároveň je granát, z ktorého vychádza sedem plameňov, pričom dva z nich sú ohnuté smerom nadol.

Vzťahy medzi tými, ktorí rozkazy vydávajú a tými, ktorí ich plnia, sú vybudované na veľmi vyvinutom „esprit de corps", založenom na niekoľkých jednoduchých princípoch: disciplína a česť, radosť z dobre vykonanej práce a oddanosť svojej minulosti. Heslom Légie je "Honeur et Valour" - Česť a odvaha. Po vstupe do Légie nastáva veľmi tvrdá selekcia. Mnohí kandidáti nevyhovejú buď zo zdravotných alebo morálnych dôvodov.

Legionár je zriedka anjel, ale nikdy nie zločinec. Každý nový člen je dobrovoľník, ktorý chce uniknúť svojej minulosti, osobnej alebo rodinnej kríze, vo svojom sociálnom alebo politickom živote. Príkladom posledného fenoménu je masívny príliv dobrovoľníkov z Alsaska po roku 1871, zo Španielska roku 1939 a z Východnej Európy po roku 1945. Pre ostatných, ktorí sa nechcú zmieriť s limitmi strednej vrstvy, Légia znamená možnosť dobrodružného života. Všetkých jej členov spája súdržnosť, spečatená disciplínou a rešpektom k tradíciám.

Francúzska légia v krymskom konflikte

Časom sa stala Légia bojovou silou, ktorá obhajovala záujmy Francúzska aj v tých najodľahlejších končinách. Bola zapojená do Krymskej vojny 1853 - 1856, kde zohrala hlavnú úlohu pri dobývaní Sevastopoľu. Zámerom Francúzov v tomto konflikte bolo pomôcť svojmu spojencovi, tureckému sultánovi, pri získaní prístupu k prieplavu medzi Čiernym a Stredozemným morom. Po počiatočných rýchlych víťazstvách sa 1. a 2. cudzinecký pluk pokúsil o dobytie opevneného prístavu Sevastopoľ, čo vyústilo do blokády, ktorá trvala rok. Légia kvôli chorobám a zlému počasiu už nemohla dlhšie čakať a padlo rozhodnutie podniknúť frontálny útok.

Prvý pokus sa nevydaril a jednotky sa museli stiahnuť s ťažkými stratami. Pokúsili sa o to znova, s rovnakým výsledkom. Napriek tomu sa nevzdali a skúsili to po tretí raz. Sevastopoľ padol 8. septembra 1855. Ďalšími bojiskami legionárov sa stali Taliansko (1859) a Mexiko (1863 - 1867). Práve tu sa 30. apríla 1863 odohrala jedna z najslávnejších bitiek, ktorá vstúpila do dejín ako synonymum cti a odvahy.

Bitka pri Camerone

Dňa 30. apríla 1863 3. kompánia Cudzineckého regimentu zabezpečovala bezpečný presun zásob po ceste medzi Vera Cruz a Pueblom. Počas pochodu do určenej pozície jednotku prepadla takmer tisícka mexických povstalcov. Kapitán Danjou, aby získal krytie pred nepriateľskou paľbou, presunul svoje mužstvo do opustenej haciendy Camerone, ktorú minuli pred niekoľkými minútami.

Kompánia mala šesťdesiatdva legionárov a troch dôstojníkov, ktorí mali čeliť mnohonásobnej presile Mexičanov. K haciende, kde sa legionári pripravovali na obranu, prišiel posol s ponukou čestnej kapitulácie. Na streche ležal seržant poľského pôvodu, ktorý mu vojensky stručne naznačil, čo si myslí o tomto návrhu. Tak sa spustil jeden útok za druhým, všetky však boli s ťažkými stratami odrazené. Napoludnie začala legionárom dochádzať munícia, nemali jedlo ani vodu. Podvečer bolo nažive už len päť obrancov, na ktorých číhala armáda nepriateľov. V tejto beznádejnej situácii legionári nasadili bodáky a podnikli útok. Keď dvoch z nich pri napredovaní k mexickej pozícii zastrelili, zasiahol mexický plukovník.

Opätovne ponúkol kapituláciu. Legionári súhlasili pod podmienkou, že si smú ponechať svoje zbrane. Plukovník, dojatý ich odvahou, odpovedal slovami: „Mužom ako ste vy, nemôžem nič odmietnuť." Tento deň, ktorý vstúpil do dejín ako Camerone, sa každý rok pripomína vo všetkých táboroch Légie a oslavujú ho s veľkým zápalom a pýchou. V Aubagne, kde sa koná slávnostná prehliadka, nesú na čele pochodujúceho regimentu drevenú ruku kapitána Danjoua. Tento boj, ktorého meno je na každej legionárskej vlajke, ostáva symbolom misie, ktorá sa plní až do úplného konca.

V zákopoch svetových vojen

Roku 1914 sa pluky Francúzskej Légie zúčastnili bitky o Artois, kde utrpeli ťažké straty. Boli zreorganizované a o mesiac neskôr znova ťažko porazené pri Givenchy. Nakoniec utrpeli legionárske pluky také ťažké straty, že ich museli v septembri 1914 rozpustiť a preformovať do novej jednotky. Takto bol vytvorený RMLE (Pochodový pluk cudzineckej légie), ktorého úlohou bolo prevýšiť v boji všetky ostatné jednotky. RMLE sa zúčastnil na mnohých bitkách francúzskych bojísk a stratil tisíce vojakov. Zvlášť sa vyznamenal svojím bojovým umením v zákopoch pri Remeši, kde legionári vyčistili štyri kilometre nepriateľských línií iba puškami, bajonetmi a granátmi. Ďalším úspechom bol Verdun, kde légia uspela v misii o znovuzískanie svojich starých pozícií. Nasledovala obrana parížskeho koridoru a Légia uspela opäť, hoci s veľkým stratami.

Francúzi začali svoju ofenzívu v júli 1918 a RMLE bol opäť v prvej vlne - takmer dva týždne si legionári presekávali cestu cez Hindenburgovu líniu. Počas 2. svetovej vojny, v júni 1940, jedenásty REI (Pechotný cudzinecký pluk) takmer vyhladili pri obrane pozícií vo Verdune. Tí, ktorí prežili, sa stali zajatcami. Väčšine sa ale podarilo ujsť a znovu zasiahli do bojov. Pluk však rozpustili. Trinásta DBIE (Podbrigáda Cudzineckej légie) písala dejiny pri Narviku a Bjerviku v Nórsku, ďalší úspech prezentuje slávne víťazstvo pri Bir-Hakaim v Líbii. Légiu znova zjednotili a pokračovala vo víťazných kampaniach v Tunisku, Taliansku, Provence a Nemecku.

V roku 1940 sa Thajsko, spojenec Japonska, pokúsilo anektovať Kambodžu. Légia túto hrozbu odvrátila, ale zbytočne, pretože politickou dohodou Kambodžu odovzdali pod thajskú správu. V oblasti ostala dislokovaná len jedna jednotka - 5. REI. Ďalšími rokovaniami sa podarilo zabrániť vojne na juhu, hoci nie nadlho. Legionárov, umiestnených v garnizóne Ha Giang, čoskoro zmasakrovali a ostávajúce dva batalióny vyrazili na pochod smrti smerom k čínskej hranici. V roku 1945, ešte predtým, ako sa zvyšky 5. REI dostali do Číny, vojna skončila. Nahradila ju však ďalšia, tentoraz vojna s Ho-či Mi-nom a jeho komunistami, ktorá mala trvať ďalších deväť rokov. V nej boli zastúpené všetky pluky Légie a najslávnejšími bojiskami boli Phu Tong Hoa, Koloniálna cesta 4, a slávne Dien Bien Phu.

Dien Bien Phu

Bol to najdlhší a najtvrdší zápas francúzskych expedičných síl na Ďalekom východe. 1. BEP uskutočnil výsadok v údolí Dien Bien Phu, zabezpečil oblasť a postavil základňu. Nasledovalo 169 dní konfrontácie s Viet Minh, po ktorých prišlo 57 dní pekla. Viet Minh zaujal pozície na svahoch, obkolesujúcich pevnostný systém, a začal ostreľovanie ťažkým delostrelectvom. Zásobovanie a prísun posíl bol možný len zo vzduchu. Pristávacia dráha bola zakrátko pod kontrolou nepriateľskej protileteckej paľby.

Na pomoc prišli nielen príslušníci parajednotiek, ale k obrane tejto pozície sa dobrovoľne hlásili aj muži bez parašutistického výcviku, hoci zoskoky sa často uskutočňovali v noci. Paralelne s obliehaním Dien Bien Phu prebiehala konferencia v Ženeve. Francúzske jednotky mali záujem udržať údolie, kým nepriateľ nepožiada o prímerie. Situácia však bola neudržateľná a 8. mája padla posledná pevnosť.

Dien Bien Phu prestalo existovať. Proti 15-tisíc legionárom a príslušníkom koloniálnych plukov stálo približne 100-tisíc nepriateľov, vyzbrojených ťažkou technikou. Dvetisíc obrancov padlo, 1 500 sa stratilo v akcii, 5 800 bolo ranených. Vyše 11-tisíc vojakov sa dostalo do zajatia, z ktorého sa po štyroch mesiacoch vrátilo živých len 3 290 mužov. Bola to politická katastrofa, ktorá znamenala koniec francúzskeho koloniálneho impéria vo východne Ázii. Druhý deň po páde Dien Bien Phu požiadali francúzski vyjednávači na ženevskej konferencii o prímerie. Pre légiu sa tým vojna v Indočíne skončila.

Boj o francúzske Alžírsko

Ešte skôr, ako sa mohli legionári zotaviť z bojov, ocitli sa v Alžírsku. Tentoraz bola ich nepriateľom Armáda národného oslobodenia. Pluky Légie, ktoré mali zabezpečiť pokoj v krajine, kde žilo množstvo Francúzov, sa aktívne zúčastnili v mnohých operáciách proti rebelom a plnili si povinnosť pri ochrane hraníc. Na základe politických rokovaní medzi prezidentom De Gaullom a predstaviteľmi vzbúrencov však Alžírsko v roku 1961 získalo nezávislosť a Légiu povolali do Francúzska. Légia, ktorá vnímala Alžírsko ako svoj domov a toto rozhodnutie ako zradu, sa vzbúrila. Pokus o prevrat však nevyšiel a 1. REP (Cudzinecký parapluk) rozpustili. Od roku 1962 až po súčasnosť sú oddiely bielych anjelov umiestnené na juhu Francúzska a na Korzike, ale aj v zámorí - v Djibouti, na Madagaskare, Tahiti a Francúzskej Guayane.

Légia si získala renomé pri výkone operácií v mnohých vojnou zmietaných oblastiach. V septembri 1990 vyslali tri pluky Cudzineckej légie do oblasti Perzského zálivu. Zmocnili sa letiska Al Salman, kde sa stretli len s malým odporom. Ich ďalšou úlohou bolo zabrániť ústupu Republikánskej gardy na západ. O tejto vojne sa hovorí ako o bleskovej vojne - skončila po sto hodinách boja na zemi, pričom v nej zahynuli len traja legionári. Pod velením Organizácie spojených národov Légia udržiavala poriadok v Mogadiši a zúčastnila sa aj na konflikte v Bosne, kde zvládla viacero tajných operácií.

Pri týchto akciách vedela Francúzska légia s veľkým efektom využiť materinský jazyk svojich vojakov. V oboch oblastiach boli len ľahké straty. Charakteristika Légie za približne stosedemdesiat rokov jej existencie, sa dá vyjadriť slovami literárneho velikána Antoina de Saint Exupéryho: „Vojak nie je mužom násilia. Nosí zbraň a riskuje svoj život za chyby, ktoré nespôsobil. Neoblomne dodržiava svoje slovo až do konca, i keď vie, že bude zabudnutý."

http://www.youtube.com/watch?v=2p_nisdKGWA 7minuta 52 sekunda v tom videu je legionar alebo sa mi to zdá???:P

este jednu otazku mam 19 ake mam sance ale ja si verim idem naplno do toho ved niesom nejaky srac a uz radsej na tieto stranky ani nejdem chodit lebo kazdy pise ze ake ie to tazke bere mi to doveru ale aj tak ja tymi skuskami prejdem len ci ma zoberu sa ta chcem opytat

Zdravim z Castelu!
Konecne sme mali trocha volna tak sme si dnes urobili nakup v USMC. Aj nam to dobre padlo kedze mame teraz tyzden teren "avec general".
Tesim sa na ten "ramas"!

Pokial ide o forum zacina sa to to tu hybat k lepsiemu, samozrejme ze som len rad, tak to ma byt!

A teraz kurva som sa dozvedel, ze nasi idu do afganu a djibouti a ja budem sediet tu ako "hnup"!!!
Volal mi ale nas LTN. ze ja nikam nejdem ze si mam dorobit staz!!! A do afganu ide iba ta ista kompania nikto plus!!!
Nenaserie to cloveka????!!!!

Zdravim staru partiu!!!
Marek

Pozdravujem všetkých prispievajúcich.

Pre:sss Neverím tomu čo hovoríš, Michal hovoril niečo iné a určite by som veril skôr jemu ako tebe...Ak by si aj náhodou mal pravdu že neberú nad 30 rokov tak s tým veľmi nesúhlasím. Polovica z tých posratých mladých cucákov aj tak za chvíľu zdrhne odtiaľ lebo hovno vydržia, nemajú skúsenosti ani rešpekt.Veľmi ma dokážu vytočiť takéto keci...bola by to totálna diskriminácia nás starších čo sme už niečo dokázali.....

Marek, klobúk dole. Peké slová. Na ZVS som nebol ale jednoznačne súhlasím do bodky.

ermo ano som.prečo?

Richard ja to vidím takto,v Le si nikdy nebol!si obyčajný zasran ktorý by sa tam zrejme chcel dostať a je ti trápne sa tu opýtať na už preberané témy tak si vymyslíš kokotský príbeh.

http://www.youtube.com/watch?v=QZyR2TLXJRo
vy kokoti,kto sem dal to video ?
Vive la deuxieme Reg!
Co je deuxieme REG?
Sme len buldozeristi! Vid Video.
Col. CLN Michel C.M.

http://www.youtube.com/watch?v=ew1z6bBmXVs
http://www.youtube.com/watch?v=ew1z6bBmXVs

Nic v zlom ale co tak si precitat prispevky trosku dozadu, nerad sa opakujem, a pytate sa do okola to iste.

filip,,ked ides tam,,treba ratat zo vsetkym,,a myslim si,,ze teraz rozmyslat nad tym co bude po 5rokoch sluzby,,neviem neviem,,jednoduchsie by bolo porozmyslat,,co si das zajtra na obed,,;)

s tym lepkom radsej do legie nelez, niekto si vsimne ze nechces jest bagetu a nejaky caporal ta zacne preto ramasovat a potom to aj tak vyjde na javo a hrozi ti prevelenie alebo vyhadzov!a este zahravaj sa zo zivotom na nejakej akcii, nieco zle zjes a tam uz nebudes mat lekarov, co sa o teba budu starat a tym oslabis skupinu, ktora je v akcii s tebov.
v cicile je to o niecom uplne inom.5 rokov je minimum takze ak nechcete dezertovat tak vam to musi stacit!
kontraktori su premielany stale pred odchodom do civilu, dokonca aj pred odchodom podpisete v legii vyhlasenie, ze sa k nijakym zoldnierom nedate, ale to je jedno!
poznam niekolkych co sa stali kontraktormi!na kontraktora staci, ak viete dobre po anglicky a mate za sebou nejaku vojensku karieru.potom si musite este spravit nejake medzinarodne staze u nich!Takze aj hocijaky policaj z urny tam moze ist!no a legia je u americanou ako keby zle uznavana, teda dost nechcu legionarov a presne byvalych legionarov z 2 rep, neviem blizsie preco.
a pri tej umrtnosti co tam je to nema zmysel.Uz na zaciatku konfliktu v iraku, chodili novinky po kasarnach, ze ktory byvaly adjudant, alebo sef ci sergent, zomreli v iraku prave, ked boli kontraktormi.
Aj jeden byvaly cech z GCP a ked bol Cameron v aprili v 2 rep, tak sme sa tam cechoslovaci dobrovolne skladali alebo skor dali kazdy to co chcel, na prevoz jeho tela do francuzska!!! jeho manzelka nedostala ani jeho vyplatu lebo sa to stalo hned na zaciatku.
v civile uz vobec nerobim nic zo zbranami alebo securite, uz si zijem kludny zivot civila....B)

chlapi podla mna to tu zachádza do zbytočných konfliktov , z nedorozumenia , to čo je na tom videu je šikan to je evidentné, aj ja som proti šikanu ale so m aj za to že chlap musi niečo vydržať. Takže pýtať sa či je takýto šikan aj v légii je podla mna somarina , chod tam a uvidíš. Keď sa rozplačeš po prvaj facke tak tam ani nechod...To vieš že ťa budu skušať koľko vydržíš, ale šikan akoje napr. v rusku je tam zakázaný...

d.d - Vidíš? Zasa si to všetko dosral. Každý čakal na neckyho príspevok, a aj jeho si znechutil. :D:D

Nechcem vyrývať. Iba fór. :)

Citam citam///
Sak ale ste ne neho jak osi s tyyyma mailami kuuurva/// jak take osi.To vam ece aj odpisoval aj na maili? Tak respektp pred nim.Som zvedavi jak dlho to vydrzi ten 2REP.Aspon Majo to chape///
Dobre na to ides 2REP/// nektoriich pripravujes uz teraz he-he.//// Ta otazka to je dobry naapad tak vidim ze si stara skola v legii.Aj staviim boty ze budu dalse.ja bych sa jich opytal aj to kolki vedia aspon prvi clanek Code d´honneur.////ale pravda je ze kdo sce,nauci sa secki.Sa mi rata to s timi vichrikmi-richlikmi to si trafil a noir. A kua jaki je od nich naraz pokoj od soplaku ked treba meknut k veci.
Zdravim a hlavne krajana Maja. Majo,sak poslite tu ridici do rici...ked buzeruje.Alebo za mnu tak hned da pokoj.Asi je chyyba chlap.

http://www.youtube.com/watch?v=-kSDFYAaVrQ&NR=1

No ja by som sa usmial k smrti byť tým strážcom :D

No, ja nepotrebujem moc spánku. Ale ak kladivo tak gumené :D čítal som si ale históriu teraz, a dosť ľudí z LE tam písalo že ty kladivo nepotrebuješ. Stačí ti zovrieť päsť. Drtíš kameň, železo aj sklo. :D Tak načo starosť s kladivom?
Neboj, pivo nie je alkohol. Pivo to je zlatý mok z našej rodnej zeme. Ale nie, bez Vás nezačneme. :D

pretoze sedis za tym istym pocitacom , tak len tolko: dostojnik sa za svojich podriadenych nehanbi. Ak ano, chalani, berierm to na seba, napiste sem nieco konecne aj vy,vykvet 2. regu

Nazdar vsetci. Prave dnes som pozeral na youtube nejake videa ako do legii prichadzaju ludia z roznych krajin a ako vyzeraju prijmacie skusky a 4 mesacny vycvik. Nerozumiem jednej veci a to ze ako rozumeju povelom ktore su vo francuzstine ked sa po francuzsky v zivote neucili. Podla coho vedia ako maju odpovedat? Je tam nejaky jazykovy kurz? Lebo si to neviem velmi dobre predstavit ze tam pridem a zacnu mi vsetko hovorit po francuzsky a ja na nich budem pozerat ako somar.

A ked sa tam dostanem, tak ma určite príjmu a bude zo mmna legionar, legionar, legionar. Chlapy ja osobne si myslím, že cez prímač by som prešiel, ale neviem, či by som tam vydržal tých dlhých a nebezpečných 5 rokov, mám športovú školu, kickbox, posilovna, behám, ale tie podmienky už toho 4mesačného výcviku sú dosť tvrdé. Je to tak? Výcvik s nožmi až do krvi?

Keďže som značne opitý a na dôstojníka-dieťa, ako ma nepomenoval adjudant, lebo určite to nemyslel zle-on myslel tých fr. sopliakov po škole, čo nevedia ani čo je Famas,sa po vzore Neckyho mienim vzdať služby v LE.Mierte vysoko, lebo tu budem ešte tak 6 mesiacov, a končím.

Tiež pre kreténov , ktorí udávali-smola,
pre ľudí dobrých-budem asi v 1RE.Alebo v Novej Kaledónii.
Ešte jedna misia a končím. Alenkovsko-Milanovské teórie sú mi s odpustením v riti.Dodo, už môžeš písať sem, čo chceš. Aj ty Milan. Aj tak si sem nenapísal ani hovno. Len pi—ko—vi ny.Popularita v mediach a slovenskych je dobra na dve veci- na k a p.
Končim 4. kontrakt a mam to v p...i. Nie som Lopez. Nie som Katalánec. On nemá kam ísť, ja áno. Žraločíkovia , Geneviéve, buldozeristi, horskí strelci /GRH2/, snežní muži, vrany, ľudia s obrovskou psychickou ťarchou , čo ďalej, ako to bude, to sa uvidí.Nikto ma nenúti, nikto ma nezbavil funkcie ani hodnosti.Odchádzam sám. Jebať celú Légiu!

Po toľkých rokoch mám právo na to, aby som nemusel niekomu ráno jebnúť, len preto, že je kokot, lebo sa ním narodil a ním asi aj zomrie. A že si po otcovi, dôstojníkovi v ČSĽA, ktorý spáchal samovraždu radšej, než slúžiť ďalej so sviňami, si vážim a ctím jednu vec: vojak, jedno aký- má slúžiť armáde.Raz zapochybuje-musí padať, aby neurobil hanbu-armáde.
Michal C.
P.S.Priatelia, 6 mes-dlhá doba.Sme v kontakte.

nechcel som to písať, ale prečo si nezastať priateľov. Keď už sa niekto oháňa tajnou službou. Takže takto Alena. Toto si robiť nemala. Keď už chceš ísť na to tak právnicky. Si hovorila že tvoj manžel bol na Pobreží Slonoviny v prvej alebo v druhej vlne. Ak sa nemýlim, vtedy bol ešte vstup do cudzej armády trestný čin aj v Českej Republike a myslím že občianstvo mu Francúzske ešte za tak krátku dobu nedali. Všetko znesiem ale práskačov nie. Takže aj vy by ste mali byť opatrný ľudkovia. Dosť ste na seba prezradili aby sa to dalo použiť ako hmotný dôkaz. Takže si myslím že je lepšie sa zdekovať.Aj pre vás a aj pre nás!

Lebo paragraf je zrušený až od 1. "ledna" po vašom roku 2005.

Chceš sa ešte ťahať s nejakou BIS?

Zdar všetkým...

Pre 2REP: Prepáč že odpisujem tak neskoro ale nemám teraz veľmi čas na internet. Od kedy som nastúpil do roboty tak nestíham. Čo sa týka toho mailu tak to neviem že čo je s tým. Ak nefungoval ten orangeportal tak môžeš napísať na [email protected] Ten orange mi nejak blbne asi ho prestanem používať. Nie asi ale určite.

Pre Majo: S tou francúzčinou mi to ide skvele. Mijulem ten jazyk. Normalne ma to baví učiť sa ho. Idem pomaličky ale isto. Všekto si opakujem stále dookola aby som to vedel čim lepšie a aby som nezabúdal. Inak čo som sa rozprával so známimi ktorí sa učia fr. tak hovorili že je to veľmi ťažký jazyk. No ako ja zatiaľ na tom nič ťažké nevydím :) Čo sa týka toho mailu čo som dal 2REP-ovi tak kludne mi môžeš napísať aj ty ak budeš mať čas a sa ti bude chcieť. Mám par otázok ktoré tu nechcem rozoberať...

Zaťiaľ sa držte. O niekoľko dní sa znovu ozvem...

http://www.youtube.com/watch?v=EhLLBIW1ecA&feature=related
ASI TO SLOVENSKE SRDCE PREVLADA VO MNE VIAC AKO TO MORAVSKE.

SLOVACI, DO BOJA!!!!!! M.R.Stefanik Monsieur Le General...

sorry ale peniaze su všetko!!! Aš na zdravie v Le je môj starší brat ktorý to pozná ... Samozrejme ma nelákaju iba peniaze ktoré tam môžem zarobiť skôr ma laka každodene dobrodružtvo ktoré v Le môžem zažiť a keby som sa mal vyjadriť k tomu že či by som tam šiel len kvôli peniazom tak sa vyjadrim určite nie ale priznajme si to sami že peniaze u nás robia istu váhu zamislenia sa nad Le. Keď budem plnoletý a fyzicky zdatný určiťe plánujem vstupiť do Le ... Kvôli jazyku,Dobrodružstvu,výcviku a kvôli peniazom

Potom si najdem prácu ako tlmočníka na sude mam známych ktorý by mi to vedeli vybaviť ...

Proste podstata je tak ze ako niekto moze vydrzat v legii ked kv takej hluposti ako to ze nezvlada matematiku tak vzda celu vysoku skolu:D

No, Stana Gazdíka žiaľ domov nepustili keď mal úmrtie v rodine blízkej osoby.

Aj ja vas vsetkich zdravym a neviete my povedat ze ci ked hcem yst do tej legije musim mat zdrave zubi?:laugh: Caute chalani zdravim celu staru partiu specialne Michala ;) ;) Michal ak mozes odpis mi na moj mail rad by som s tebou o niecom pokecal...

Trvalo mi štyri mesiace než som to všetko prečítal a musím uznať,že cudzinecká légia určite nie je len obyčajná armáda zložená z dobrovoľníkov.To obrovské historické podložie a úspechy legionárov si zaslúžia obdiv a hlbokú poklonu.Navyše dávka spolupatričnosti a oddanosti medzi legionármi dodávaju légií prestíž a slávu.Všetká česť.

Pre:sss Jasne že som nechcel napísať ss ale sss tak sa ospravedlňujem...

Ty píííčo...!!! to je mazec...
Marku, brácha mého bojového bráchu má prýma bráchu!
Přiznej, že chceš tromfnout méďu.Kápni božskou.:)

Tohle znáš ?
„Hele vole, kup si los, první cena je primeros!“ . To je frk.:)

Teď vážně:
Hele, což tak psát v češtině? Můj návrh.Klávesnici máš českou(patrně), já tady píšu od začátku česky a klucííí , dokonce ani provokatéři (až na jednoho vola ) tady nic nenamítali. Kúúúrwa, vždyť jsme bratří!
Smekám Marku....
Zdeněk

P.S. Harant opakuje tvé jméno jako papoušek, mazec, válíme se smíchy.Marrrrek, Marrrek...

Ještě teď napíšu ramovi odpověď na to video.
Májo, tebe si podám zítra dopoledne, mám volno tak mail bude.
Samarovici, klasika, je to v píííí....! Drž se.
Chárone, nazdááár!

Stará parta, nejako sa na to jebeme.

JA SI MYSLIM,ZE NEMAM CO VYSVETLOVAT,,SKOR BY SOM POVEDAL,ZE TY BY SI MAL NIEKTORE VECI VYSVETLIT,,A NAJLEPSIE OSOBNE,,TAKTO CEZ NETT UZ TO NEMA ZIADNY VYZNAM,,ASPON PRE MNA NIE,,A JA SA NEHAMBIM ZA SVOJE SLOVA,,A TO CO SOM POVEDAL,ZA TYM SI STOJIM,,PRE MNA SI NEDOVERYHODNA OSOBA UZ,,MOZNO SU TIE SLOVA TVDRE ALE VYPRAVAM TAK AKO TO JE ..TVOJE SLOVA NEMAJU ZIADNU VAHU ..CO POVIES JE AKO VIETOR,,TERAZ TU ALE ZAJTRA PREC KTOVIE KDE!ALE NEBOLO TO ZBYTOCNE UPLNE ,,Z PAR LUDMI SME SA STRETLI A DOTERAZ STRETAVAME!NEBUDEM ROZOBERAT DETIALI ,,TY KTORY MAJU VEDIET VEDIA "KED SI TAKY ROZUMNY SKUS SA VZIT DO NASEJ KOZE,,TEDA MOJEJ NAPR.NEBUDEM DO TOHO NIKOHO ZBYTOCNE ZATAHOVAT!JA OSOBNE NEMAM RAD LUDI ,,CO TARAJU MOZNO AJ PRETO TAKATO REAKCIA!!A TY SI TO SPRAVIL DVA KRAD ZA SEBOU!!A ARGUMENTY TYPU hlupa ludska domyslavost a jesitna urazenost SI MYSLIM,ZE NIESU MOMENTALNE NA MIESTE.

Ozval by si sa mi prosím ťa na nick Ojojoj1416 alebo mail [email protected] ??

len ma prekvapuje že si im rozumel také informácie keby polak kt žije vo francuzku a hovori po francuzky vysvetluje že ako sa robia fyzické testy na lane tak by som mu nerozumel ani hovno musíš byť bud fakt dobry francúštinár alebo si domýšláš , prosím ťa NEPIS ako sa robí lano ked si sa po fyzické testy NEDOSTAL! , to ako sa to robí dalej mam dosť overene a to je ROVNA TYC ZHYBY, LANO AJ ZA POMOCI ( ZOBRALI AJ LUDI KTORY LANO NEDALI! ) LUC LEGER & 12MINUTOVKA A BEZI SA TO NA DVA DNI toto su posledné info ktoré su potvrdení , ja ti verím že si tam bol ale zaujma ma strašne ako si pochopil poliakovy kt hovorí po francuzky ako šplhať na lane.... :laugh:

ja sa pytam 2 rep alebo nejakeho legionara a pytam sa slušne a myslim že tato otazka tu nikdy nebola na fore ako dokola tie vaše zuby a podobne vas dvoch sa nepytam tak tu ani na mna nepište :potom ta je velke hov.. či ja idem do legie alebo nie ja chcem vediet či tam spravia normalne legalne zbrojak a či ho možeš potom použivat aj doma či je to nejaky europsky a podobne

Sorry 1REC nejak som nato zabudol .:laugh:

ok ja nad tým vôbec nerozmíšlam ja len tak zo zaujímavosti som sa píta:dry:

kto chce ist so mnou do legie koncom maja nech sa ozve na [email protected]

a uz aj JAA-adepta.

La Marseillaise(hymne) zase poviete, ty 2REP vymyslas len hluposti...Chlapi co boli v le, ocenia.

Allons enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé
Contre nous de la tyrannie
L'étendard sanglant est levé 2x
Entendez vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats
Ils viennent jusque dans vos bras,
Egorger vos fils, vos compagnes

Refrain:
Aux armes citoyens ! Formez vos bataillons !
Marchons, marchons,
Qu'un sang impur abreuve nos sillons

Que veut cette horde d'esclaves
De traîtres, de Rois conjurés ?
Pour qui ces ignobles entraves,
Ces fers dès longtemps préparés ? 2x
Français ! pour nous, ah ! quel outrage !
Quels transports il doit exciter !
C'est nous qu'on ose méditer
De rendre à l'antique esclavage !

au Refrain

Quoi ! des cohortes étrangères
Feraient la loi dans nos foyers ?
Quoi ! ces phalanges mercenaires
Terrasseraient nos fiers guerriers 2x
Grand Dieu ! par des mains enchaînées
Nos fronts sous le joug se ploieraient,
De vils despotes deviendraient
Les maîtres de nos destinées ?

au Refrain

Tremblez, tyrans ! et vous, perfides,
L'opprobe de tous les partis,
Tremblez ! vos projets parricides
Vont enfin recevoir leur prix 2x.
Tout est soldat pour vous combattre,
S'ils tombent, nos jeunes héros,
La terre en produit de nouveaux
Contre vous tous prêts à se battre

au Refrain

Français ! en guerriers magnanimes
Portez ou retenez vos coups.
Epargnez ces tristes victimes
A regret s'armant contre nous 2x.
Mais le despote sanguinaire,
Mais les complices de Bouillé,
Tous ces tigres qui sans pitié
Déchirent le sein de leur mère

au Refrain

Amour sacré de la Patrie
Conduis, soutiens nos bras vengeurs !
Liberté, Liberté chérie !
Combats avec tes défenseurs 2x.
Sous nos drapeaux, que la victoire
Accoure à tes mâles accents,
Que tes ennemis expirant
Voient ton triomphe et notre gloire !

au Refrain

Nous entrerons dans la carrière,
Quand nos aînés n'y seront plus
Nous y trouverons leur poussière
Et les traces de leurs vertus. 2x
Bien moins jaloux de leur survivre
Que de partager leur cercueil,
Nous aurons le sublime orgueil
De les venger ou de les suivre !

au Refrain

2 rep!

cital som to skoro vsetko z jedneho dovodu otazka je len kedy idem asi po novom roku.
ale zaujimalo by ma mam asi mensi problem mam kerku /tetovanie/ za lavym uchom asi 4 na 5cm neviem ako to je s tym ale vyhodou moze byt pre mna ze mam tmave, huste vlasy teraz su asi na 4mm a nie je skoro vidiet moze to byt dovod neprijatia????
a este jedna mensia si vravel ze aspon nejake zaklady fr.. noo o tom?!! skor mam dobru anglictinu postaci mi to na zaciatok ked sa pred nich postavym im povedat ze chcem vstupit..spominal si poliakov, rusov z ich jazykmi nemam problem takze??? vdaka

zdravim majo.

to ze to bol len tvoj nazor chapem a s tym ze to nemas v hlave celkom v poriadku tak to som nemyslel doslovne - dufam ze si sa neurazil ak ano tak sorry.
skus si este raz poriadne precitat co som tam napisal a ako som to tam napisal.

vies co, teraz si uvedomujem ze som to trocha tvrdo napisal, ze som si neprecital po sebe to co som napisal a svoje myslienky som mal vyjadrit inymi slovami. takze sa ti ospravedlnujem. (aj ked len preto sa ti ospravedlnujem ze si ma ty nepochopil a nie preto ze som ta ja urazil - ale za to tvoje nepochopenie mozem ja, lebo musim vazit slova).

videl si toho co kopal? garantujem ti ze keby si od neho dostal taky kop ty, alebo ktokolvek iny a bol by dobre miereny, (alebo mozno by som mal napisat nedobre miereny) tak ta moze aj zabit. a za taku hlupost ze rozleje vodu? keby za to dostal po hube alebo keby mal urobit 20 klikov vonku v 10 stupnovom mraze len v trenkach, tak ok je to vycvik - lebo to ta posilni. ale ked ta niekto tak nakope??? TAK JA SI TO NEMYSLIM ZE JE TO VYCVIK, JA SI MYSLIM ZE JE TO SIKANA - ALE TO JE MOJ NAZOR.

ked mas po niekom cistit osrate hajzle to by som ani ja nechcel robit. ale na druhej strane aspon to skroti tvoju (nemyslim osobne tvoju, ale vseobecne) pychu a namyslenost a cvici to tvoju disciplinovanost.

mas pravdu v tom ze zalezi aj na tom ako to beries ty - niekto by take kliky alebo niekolkodnovy pochod s minmom jedla a spanku alebo cistenie hajzlov bral ako sikanu.

ale tiez zalezi preco to musis robit - ak len preto aby z teba ini mali srandu tak potom je to sikana, ak preto aby z teba urobili tvrdeho disciplinovaneho vojaka potom je to pre tvoje dobro a nie je to sikana.

ale ak je nieco sikana (a ja si myslim ze toto bolo sikana a podla teba nebolo?) tak potom tu uz nejde o to ako to beries ty alebo ako to berie niekto iny. jednoducho je to tak. je to fakt ze je to sikana.

este raz to zopakujem, niektore veci moze niekto povazovat za sikanu a iny za tvrdy vycvik. ale niektore veci jednoducho su sikana a clovek ktory to ma v hlave v poriadku to za nic ine nemoze povazovat lebo je to tak. neda sa to popriet. naopak, niektore veci su tvrdy vycvik a za sikanu ich nikto normalny, alebo taky co sa tomu rozumie povazovat nemoze.

dufam ze si ma teraz pochopil co som tym chcel povedat

Kamaráde, udělej pro mně něco, tady máš stovku a zajeď pro tchýni na nádraží. A co když tam nebude? Tak ti ještě kilo přidám!

Vdaka za reakciu 2REP. Som rad, ze si na seba akosi prirodzene zobral svojim sposobom tarchu a usmernujes toto forum. Urcite je to vela chalanom tuna prospesne. Ja osobne to byt nemozem, lebo vlastne o legii nic neviem. Urcite si si vsimol, ze tento web je o cestovani a cele toto forum sa rozputalo nahodne na zaklade clanku. Ja mam radost, ze to tu zije. Ved tuto stranku som odštartoval prave preto, aby sluzila ludom. Mojou celozivotnou zalubou je ale cestovanie na divoko, priroda, adrenalin, cudzie kultury atd... a aby som usmernoval forum o FL, co je dost specificka vec, nato si vobec netrufam. Urcite ma chapes. Takze este raz opakujem, som rad, ze si sa nato podujal ty.

Este mala poznamka k Paliho prispevku. Ano, presne ako si vravel. Polovicu som radsej zmazal. Proste, musim to tu trosku drzat na uzde. Lebo ked prejde jeden prispevok isteho obsahu, bude to ako lavina, pridu dalsie a strati to uroven. Aj s tym nadavanim. Ked nadava na fore zrely chlap, je to ine ako ked sa tu ide vybujacit hlupacik. Je to smiesne. Preto by bolo urcite lepsie, keby tu nenadaval nikto a nedaval tak niektorym chlapcom priklad. Mat takuto stranku niekedy naozaj nie je zabava. Ide totiz o hobbisticky web, ktory ja robim vo volnom case po veceroch. Nie je to moje zamestnanie, ani z toho nemam zisk, prave naopak. Napriek tomu dostavam rozne emaily. Od cestoviek, ktore sa mi vyhrazaju sudom zato, ze tu ludia uverejnuju pravdive skusenosti o ich neschopnosti, az po vyhrážky jednotlivcov, ze ich na fore niekto urazil a preco ja nezakrocim, že inak ma dajú tiež na sud. Tažko uveritelne veci. Na jednej strane je fajn, ze to tu žije, na strane druhej ja nemožem stale sedieť za kompom a venovať sa korekcii fora. Musim ale davat pozor, aby sa tu nevyskytli veci a temy, ktore by mohli mne sposobit problem. Takze take teorie, ktore tu zacal rozvijat prave Pali, som stopol hned na zaciatku. Inak, nič proti nemu.

Tvoj postreh ohladne reakcii na potencionalny clanok o vstupe do FL bol asi spravny. Urcite sem budu nadalej chodit nahodne rozni navstevnici a supnu sem svoju otazocku, ci moze ist do legie ked ma znamienko na riti. Ale podla mna by ten clanok mal zmysel minimalne v tom, ze si nie som isty, ale taky text, kde by v slovencine bol suvisle zhrnuty cely navod ako vstupit do legie, taky mozno este nie je. Neviem, ale je to mozne. Ak odhliadneme od toho, ze vela chalanov tu len krati cas, mozno prave takyto clanok by ukazal spravnu cestu tej mlciacej vacsine, ktora po tichu zbiera odvahu a este stale vaha. V tom texte by dostali cierne na bielom ako nato. Bolo by to ako nakopnutie na uskutocnenie snov. A ja som prave preto tento web realizoval. Aby si ludia zacali plnit svoje sny, aby nabrali odvahu a isli do toho. Ci uz pri cestovani, naco mimochodom tiez treba davku istej odvahy alebo ako vo vasom pripade si splnit sen a vstupit do legie. Preto si myslim, ze ten text by sa tu mohol objavit. Ak teda budes mat cas a chut nieco taketo napisat ty alebo niekto iny bolo by to podla mna prospesne. Nechám na tvoje zvazenie. Este raz dik.

to bude ine "rošambo"

Ja vždy hovorím, že v škole dospím. :)

2REP - do zajtra úctivo očakávam že bude nejaký príspevok lebo strýco Majo sa na tomto fóre silno mocno začína nudiť. Smích :D

Hádam je všetko OK.

Drž sa

Zo začiatku ti budú tlmočiť, potom ťa začnú aj učiť. Hlavne tie rozkazy ktoré budeš potrebovať. Preto im rozumejú. Neboj sa nič. :)

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi