Zaujímavé miesta v okolí Liptovskej Mary, ktoré stoja za návštevu

Chystáte sa dovolenkovať na Liptovskej Mare, no neplánujete stráviť celé dni len pri vode? Okrem panoramatických výhľadov pozdĺž celej priehrady Liptovská Mara ponúka oveľa viac. V jej okruhu sa nachádzajú zaujímavé atrakcie, ktoré stoja za návštevu. Vybrali sme pre vás tie najkrajšie.

Liptov je región plný prírodných krás, pamiatok a nádhernej prírody. Kdekoľvek sa pohnete, budete v neustálom obklopení kopcov a výhľadov. Okolie Liptovskej Mary nezaostáva.

Pobrežie Liptovskej Mary

Liptovská Mara ponúka v letnej sezóne množstvo aktivít. Voda je príjemne vyhriata – a to aj napriek tomu, že leží pod vysokými kopcami. Okrem samotného plávania by ste však mali vyskúšať aj jazdu na vodnom skútri, atrakcie pre deti v kempoch, flyboard, stand up paddle či vodné bicykle. Pokiaľ si požičiate vodný bicykel, jednoducho s ním dokážete prebádať zákutia – mini plážičky – ktoré sú (takmer) prázdne.

Samotnou Marou vás môže previesť aj Loď Mária, ktorá vás zavedie ku kostolíku Havránok, priehradnému múru a späť na pláž. Počas cesty si môžete vychutnať Západné a Nízke Tatry či Chočské vrchy.

Na skok od ubytovania

Za aktivitami, ktoré ponúka Liptovská Mara, nemusíte chodiť ďaleko. Väčšina z nich je ľahko dostupná priamo z ubytovania, ktoré sa nachádza priamo na pláži. Vyskúšajte na Liptovskej Mare stanovať alebo si prenajmite chatku.

Autocamping

Prosiecka dolina

Tí, ktorí milujú aktívny oddych, by nemali opustiť Liptov bez návštevy Prosieckej doliny. Dolina sa nachádza len necelých 10 kilometrov od ubytovania pri pláži a stojí za návštevu. Začiatok turistiky začína v obci Prosiek, chodníčkom sa dostanete do Prosieckej doliny. Od začiatku si vychutnáte rozmanitú prírodu či vysoké skaly. Dôrazne odporúčame mať k dispozícii aj ľahšiu turistickú obuv. Nepôjdete len udržiavanými cestičkami, ale aj skalnatými plochami, budete liezť po rebríkoch a stúpačkách ponad horský potok. Akonáhle sa dostanete z doliny, obkolesia vás krásne výhľady na lúky Liptova a absolútne ticho.

Prosiecka dolina

Lúčanský vodopád

Neďaleko Liptovskej Mary, približne 20 minút cesty autom, sa nachádza jeden z najznámejších slovenských vodopádov – Lúčanský vodopád. Ide o národnú prírodnú pamiatku, ktorá sa nachádza priamo v dedinke Lúčky. Aby ste sa k nemu dostali, nečaká vás žiadna turistika a ani prechádzka. Zaparkovať môžete priamo pred ním.

Vodopád má 12 metrov a voda padá do bazéna pod ním. Je priezračná, v horúcich dňoch ponúka príjemné osvieženie. Avšak, v žiadnom prípade sa vodopád nevyužíva ako bežné kúpalisko.

Archeoskanzen Havránok

13 km od ubytovania na Liptovskej Mare sa nachádza jeden zo slovenských archeoskanzenov. Je umiestnený nad Liptovskou Marou a ponúka nádherný výhľad na Tatry a vodnú plochu.

Ide o jednu z najvýznamnejších archeologických lokalít Liptova, v nadmorskej výške 741 m. n. m. Miesto bolo domovom niekoľkých remeselnícko-roľníckych osád. Do 15. storočia sa v ňom nachádzala slovanská osada. Keď sa ním prejdete, nájdete opevnenú svätyňu, v ktorej sa odohrávali magické keltské obrady.

Ak budete mať šťastie, od jari do jesene sa v ňom organizujú rôzne kultúrne podujatia – keltské obrady, dobový život Keltov, spracovanie kože či šermiarske bitky.

Archeoskanzen Havranok

Poľovnícky vodopád

Nad obcou Bobrovec, približne 13 kilometrov od ubytovania pri Mare, sa nachádza obľúbené miesto miestnych obyvateľov, bežcov a cyklistov – Poľovnícky vodopád.

Vodopád je od cesty vzdialený len necelých 100 metrov. Nie je pravdepodobné, aby ste ho prehliadli. Pred vodopádom sa nachádza poľovnícka chatka.

Voda vodopádu je ľadová, no v horúcich letných dňoch ponúka skvelé osvieženie. V zime sa zas mení na ľadopád.