Vydajte sa na cestu po stopách križiakov

Kto boli v skutočnosti križiaci? História križiackých výprav trvala približne 200 rokov a bolo to fascinujúce obdobie stredoveku, ktoré si veľmi často idealizujeme a vyvoláva v nás určitý nádych romantiky. Svetlo do tejto problematiky sa snaží vniesť nový dokumentárny seriál Križiaci na Viasat History.

Trojdielnym seriálom divákov sprevádza britský historik a spisovateľ Dr. Thomas Asbridge, odborník na slovo vzatý. Program, ktorý prvý diel môžu diváci v premiére vidieť v piatok 1. júla o 21:00 na televíznej stanici Viasat History, využíva čerstvé dôkazy, výpovede očitých svedkov, dobové záznamy k tomu, aby znovu oživil tento fascinujúci, epický stredoveký príbeh. 

Križiaci, Viasat History

Príbeh, ktorý nestarne

Na príbeh križiakov dodnes spomíname ako na príbeh náboženského fanatizmu a neuveriteľnej brutality, ako na strane rytierov, tak na strane džihádských bojovníkov. Ako na príbeh hradov a kráľov. A ako na príbeh hrdinstva, zrady a obete.

Dr. Asbridge so svojim štábom využíva dôkazy a výpovede ako z kresťanského, tak aj z islamského sveta. V priebehu natáčania prirodzene navštívili aj miesta, ktoré sa križiackych ťažení nejakým spôsobom týkajú. Natáčanie tak prebiehalo v rôznych lokalitách Blízkeho Východu, severnej Afriky a Európy a to vrátane archívov, ktoré odhalili len zriedka zverejňované rukopisy a artefakty. Tieto archívy poskytla napríklad jeruzalemská mešita al-Aksá či odľahlý ostrovný kláštor v Benátkach.

Križiaci, Viasat History

1. výprava: Nebývalá krutosť rytierov

V prvom diele sa tím expertov prirodzene zaoberá 1. križiackou výpravou, ktorí prešli dlhé tisíce kilometrov z Európy, aby vyrvali Jeruzalem z rúk moslimov. Po ceste zažili hlad, choroby a krvavé boje, ale k svätým bojovníkom mali naozaj ďaleko.

K svojim moslimským protivníkom sa chovali neskutočne kruto. A ako len tak mimochodom poznamenáva  Dr. Asbridge, v polovici expedície dokonca zvažovali, že sa vzdajú, takže neboli ani tak sebaistí a neporaziteľní ako sa o nich často tradovalo. 

Richard Levie srdce verzus zjednotiteľ islamu

V druhej epizóde sa štáb zameral na 3. križiacku výpravu, predovšetkým na dve najvýraznejšie osobnosti, Richarda Levie srdce a sultána Saladina, mocného zjednotiteľa islamu. Obe osobnosti dokument vykresľuje do detailov aj na základe výpovedí (vtedajších) očitých svedkov. Celý konflikt priviedol oboch mužov na kolená, čo bolo prekvapivé, ale na druhej strane to výrazne prispelo k tvorbe legiend okolo nich.

Križiaci, Viasat History

Križiacke vojny nakoniec neboli rozhodnuté v Jeruzaléme, ale v Egypte, tak ako ukazuje posledný diel série. Na základe najčerstvejších archeologických dôkazov prichádza Dr. Asbridge k záveru, že osud križiakov spečatil nakoniec otrokársky bojovník z ruských stepí.

Na seriál Križiaci, ktorý mapuje veľké stredoveké stretnutia dvoch mocných náboženstiev, sa môžete pozrieť od piatka 1. júla o 21:00 na televíznej stanici Viasat History.