Thajsko - zopár tipov čo vidieť v Bangkoku a ako cestovať

Thajsko sa v posledných rokoch stalo obľúbenou zimnou turistickou destináciou. Najčastejšie sa o ňom hovorí v súvislosti s nádhernými korálovými plážami a vynikajúcim jedlom,avšak nezabudnuteľným je nočný život a pestrá kultúra.

Sezóna v Thajsku trvá od októbra do marca 

Rovnako ako obdobie sucha, kedy sú teploty okolo 30 stupňov a neprší často. Od apríla do septembra (obdobie dažďa) sú teploty vysoké a dážď častejší, čo znemožňuje užiť si krajinu.

Veľkým lákadlom pre Európanov, okrem lepšieho počasie v zimných mesiacoch, sú tiež nižšie ceny. S nárastom turizmu rastú aj ceny, stále Vás však dovolenka v Thajsku môže stáť lacnejšie ako v letná dovolenka pri mori v európskej krajine. Množstvo turistov dalo priestor miestnym „podnikateľom“ a predsa nikto nemá rád, keď je podvedený. Pri milom: „Where are you from?“ môžete očakávať nie len záujem, ale aj smerodajnú informáciu, na základnej ktorej dostanete cenu. A určite nerátajte s tým, že ste „len“ zo Slovenska a nie z Nemecka. Pre nich sme bohatí Európania.

Základným pravidlom je zjednávať

Ceny jedla závisia od mesta a konkrétnej reštaurácie, v priemere sú však nižšie ako tie naše. Najlacnejšie sú streetfoody, tie by však povolenie od našich hygienikov nedostali, preto túto možnosť treba zvážiť skôr ako ochutnávku. Tradičné thajské jedlo v reštaurácii sa pohybuje od 3,50 do 10 eur.

Samozrejme, v Thajsku nájdete všetky druhy kuchýň, ich cena je však už taká ako u nás. Taktiež platí, že čím väčšie mesto, tým drahšie reštaurácie. Alkohol je o niečo drahší ako na Slovensku, v reštauráciách sa cena piva pohybuje od 2,50 (menšie mesta a lokálne podniky) až do 5 eur. Shot tvrdého alkoholu je okolo 4 a viac eur a to dokonca dostanete 0,02l.

Najväčším rozdielom v cene sú vina, kde fľaša v obchode stoji 20 a viac eur a samozrejme v reštauráciách je to výrazne viac. Denný rozpočet na stravu môže byt výrazne vyšší ako by ste v ázijskej krajine čakali. Jednou z možností ako ušetriť, je dať si namiesto obeda alebo večere zapečený toast v SevenEleven, ktorý stoji okolo eura.

Keď už ste tam a chcete ušetriť, mate na vyber kávy od espresa po karamelové machiato so šľahačkou a cena je v priemere tiež euro. Pivo je zväčša lacnejšie v baroch ako v reštauráciách, preto ak po večeri chcete ešte jedno, je rozumnejšie zmeniť podnik.

Ceny hotelov

Ceny hotelov v porovnaní s tým, čo ponúkajú sú zásadne nižšie ako v Európe. 3 až 4 hviezdičkové hotely stoja v priemere od 20 do 60 eur na noc, luxusnejšie 5 hviezdičkové hotely začínajú od 100 eur na noc (samozrejme tu horná hranica nie je). Pri výbere je dôležitá poloha a služby hotela. V Bangkoku má veľa hotelov bazén na streche, čo okrem toho, že znie luxusne, tak je skvelé osvieženie po spoznávaní mesta.

V prímorských mestách je určite najlepšou voľbou hotel blízko pláže, ideálne so samostatným prístupom. Centrá miest bývajú veľmi rušné a hoci je to praktické keď chcete ísť večer zabaviť sa, odporúčam radšej hotel mimo centra diania.

Bangkok je hlavné a zároveň najväčšie mesto Thajska 

Žije v ňom vyše 8 miliónov obyvateľov. Je jedným z najrýchlejšie rastúcich miest v juhovýchodnej Ázii, čo je jedným z dôvodov zlej infraštruktúry. V Bangkoku môžete zvoliť viaceré druhy dopravy.

Najrýchlejšie je metro a „Skytrain“ (oficiálne BTS). Lístky stoja od 0,50 do 3 eur. Občas sa do cieľa budete musieť ešte trochu prejsť, avšak v najrušnejších hodinách je to neporovnateľne rýchlejšie ako taxíky.

Jazda taxíkom: Rýchlosť a cena je veľmi individuálna. V najväčších zápchach môžete na ceste, ktorá má 7 km, stráviť aj 50 minút. Vodiči chcú zarobiť, preto Vás odstavený taxík nevyjde najlacnejšie. Je potrebné trvať na zapnutí taxametra.

Bolt: Veľkým šetričom peňazí bolo objavenie, že je možné používať Bolt. Nečakajte však, že po vás príde vždy človek a auto, ktoré vám ukazuje aplikácia. Ceny (vo férovom prípade) sú výrazne nižšie ako u nás a samozrejme závisia od dĺžky cesta a vyťaženosti premávky.

Tuktuk: Najzaujímavejšou prepravou po Bangkoku (taktiež v Hua Hin a v niektorých ďalších miestach v Thajsku) je tuktuk. Vďaka tomu, že je menší a doprava je chaotická, jazdí rýchlejšie ako autá. Problém je, že na jeho zavolanie neexistuje žiadna aplikácia alebo telefónne číslo. Musíte ho zastaviť (čo občas môže chvíľu trvať) a dohodnúť sa s vodičom na cene. Samozrejme musíte rátať s „európskou prirážkou“. Určite by ste však jazdu tuktukom mali pri pobyte v Bangkoku vyskúšať, pretože je to skvelá možnosť ako spoznať mesto a zároveň dodáva osviežujúci pocit v teplých dňoch.

Pri objavovaní mesta je zaujímavé použiť aj lodnú prepravu.

Môžete sa presunúť z bodu A do bodu B alebo (ak ste väčšia skupina) ju absolvovať v rámci citytour ako súkromnú jazdu po rieke Chao Phraya. Okrem toho, že je to relaxujúce a ponúka to mesto z inej perspektívy, môžete vidieť kontrast medzi veľkomestom, chudobnejšími časťami a oblasťami pripomínajúcimi džungľu.

tuktuk
Tuktuk v Bangkoku

V Bangkoku je množstvo turistických atrakcii

A aj zaujímavostí, ktoré by ste pri návšteve mali vidieť. Grand Palace je komplex budov, ktorý v minulosti slúžil ako sídlo kráľa. Dnes je plné turistov a odohrávajú sa v ňom oficiálne udalosti, oslavy alebo návštevy. Jeho výstavba trvala 200 rokov, takže je nesymetrický a nájdete v ňom rôznu architektúru.

Rozhodne nešetrili zlatom a preto ponúka vizuálny zážitok. Na vstup je potrebné mať zahalené ramená a dlhé nohavice, ak by ste na to zabudli, môžete si niečo na zakrytie kúpiť pri vchode.

V komplexe nájdeme aj Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaeo), ktorý je považovaný za najposvätnejší budhistický chrám v Thajsku. Je nábožensko-politickým symbolom, pretože sila Smaragdového Budhu dodáva silu kráľovi, aby chránil krajinu.

Grand Palace

Grand Palace

Grand Palace

Grand Palace

Grand Palace

Grand Palace

Od Grand Palace sa môžete vybrať k Wat Pho

Známemu tiež ako Chrám ležiaceho Budhu. Je jedným z najväčších a najstarších watov v Bangkoku s množstvom zaujímavých budov a hlavných lákadlom – veľkou sochou ležiaceho Budhu. Tvoria ho dva komplexy a nájdete v ňom tisícky obrazov Budhu a jeden z jeho najväčších obrazov s dĺžkou 46 metrov.

Wat Saket je jedným zo 6 hlavných chrámov v Thajsku. Okrem sôch a zlatých kultúrnych pamiatok môžete z výhľadu vidieť kontrast medzi chudobnou a bohatou časťou mesta. Asi jeden kilometer severne od Veľkého Paláca sa nachádza ulica Khaosan Road. Ponúka lacné jedlo, oblečenie, obuv či doplnky. Obľúbená je hlavne medzi mladými, keďže je to centrom party.

Ďalšou časťou Bangkoku, ktorú sa oplatí navštíviť je Chinatown.

Nájdete tu rušné trhy plné farebných a úzkych uličiek. Je to jedno z najlepších miest na streetfood a zažiť rušnú atmosféru mesta. Pri návšteve Bangkoku sa Vám možno bude zdať, že mesto je jeden veľký trh. Špecialitou sú plávajúce trhy na kanáloch riek, kde obchodníci na dlhých člnoch z dreva ponúkajú turistom miestny tovar.

Bangkok zo strechy

Bangkok v noci
Ak by ste po náročnom dni chceli drink, môžete si ho dať napríklad na jednom zo strešných barov a užiť si výhľad.

Spoznávať Thajsko nemusíte iba navštevovaním kultúrnych pamiatok, ale aj aktívnym spôsobom. Dobrým relaxom po náročnom dni môže byt napríklad masáž. Cena je v porovnaní s našimi výrazne nižšia, avšak nečakajte, že masáže robia iba licencované masérky. Na masáž viete ísť do polnoci a je doslova na každom rohu (aj v niektorých hoteloch). Ceny závisia od veľkosti mesta a lokality salónu. Takže najdrahšie sú v centre Bangkoka (thajská masáž okolo 13 eur a viac) a najlacnejšie v ulici blízkosti centra, ale nie priamo v centre v menšom meste (v Pattayi môžete thajskú masáž dostať za 7 eur)

Originálnym zážitkom sú aj zápasy thajského boxu 

O konaní sa môžete dozvedieť z plagátov, ktoré uvidíte vyvesené na ulici alebo vám to niekto jednoducho na ulici strčí do rúk.

thajsky box

Ak ste fanúšikom miestnej kuchyne môžete absolvovať kurz varenia thajského jedla. Táto aktivita je nie len zaujímavá, ale navyše to môžete spojiť s obedom.

kurz varenia
Kurz varenia thajského jedla v Hua Hin

Neodmysliteľnou súčasťou Thajska je nočný život

Každý o tom síce počul, ale len ťažko sa to dá opísať. Kultúrne pamiatky si teoreticky môžete pozrieť aj na fotkách, ale pri ponúknutí nápoja dostať rovno ponuku na špeciálnu „masáž“ v súkromnej izbe je zážitok, ktorý si zapamätáte. Stala sa z toho turistická atrakcia a preto v strip baroch môžete nájsť mnoho párov alebo pozorovateľov. Za vstup nič neplatíte, avšak musíte rátať s tým, že sa za vami možno zastaví nádherná žena a vypýta si drink. A keďže sme v Thajsku, možno trochu širšie ramená, väčšie chodidlá a ohryzok na krku nie sú jej najväčšia chybička krásy.

Vďaka hollywoodskemu filmu sa lákadlom pre turistov stali pingpong bary. Je to skôr nechutné ako atraktívne, avšak už keď ste tam, tak to je niečo, čo treba vidieť. Pripravte sa na to, že po každom predstavení si „umelkyňa“ príde vypýtať tringelt.

Thajsko je krajina s osobitým charakterom. Po kultúrnom šoku, ktorý možno zažijete, si zažnete uvedomovať, že všetko má svoje výhody. Hygiena je nie všade stopercentná a návšteva nie každej toalety je zážitok. Na druhej nerobia rozdiely medzi ľuďmi a neodsudzujú. Je bežné vidieť staršieho chlapa, ktorý vyzerá ako turista, ísť za ruky s mladou Thajčankou. U nás by sa nevyhli škaredým pohľadom, pošuškávaniu, koľko jej platí alebo upriamovaniu pozornosti na to, že starší pán ide so svojím „denným úlovkom“. V Thajsku sa nad tým nikto nepozastaví. A hoci sa môžeme stretnúť s názormi, že, muži navštevujú Thajsko hlavne za účelom sex turizmu (netvrdím, že niektorí nie), tak ešte väčším lákadlom je pozornosť a milé správanie Thajčanov. Veď ako často sa vám stáva, že pri prechádzke po meste vás do baru volajú milé a usmievajúce sa ženy, ktoré vám tam aj robia spoločnosť.

V Thajsku je to úplne bežné a tým nemyslím iba strip bary, ale aj obyčajné bary s hosteskami, ktoré sú pri vás bez toho, aby vám ponúkali „hodinku v thajskom raji“ alebo aby ste im kupovali drink.

Ak máte strach, že neviete dobre po anglicky, nemusíte sa báť, ani Thajčania to nevedia. Či už sú to taxikári, predavači alebo striptérka, ktorej ste kúpili drink, aby sa s vami rozprávala. Nikomu to tam neprekáža a sú zvyknutí dorozumievať sa „rukami a nohami“. 

Thajsko je krajina, ktorú sa oplatí navštíviť. Nádherná príroda a skvelé počasie počas našej zimu sú obrovským lákadlom, avšak to čo robí Thajsko naozaj jedinečným je kultúra a ľudia. A hoci budete mat po dovolenke vo vašom smartfóne množstvo fotiek, cenné budú zážitky, ktoré ostanú vo vašom srdci.