Příhrazské skály | Turistická trasa: Na Krásné vyhlídce - Příhrazy

Medzi najkrajšie turistické trasy v Příhrazských skalách a zároveň aj k najznámejším patrí rozhodne prechod od výletnej reštaurácie Na Krásné vyhlídce až po parkovisko Příhrazy. Ide o krátku trasu v celkovej dĺžke asi tri kilometre jedným smerom, čo sa dá stihnúť približne za hodinku. Ak chcete urobiť okruh, ten má približne 7 kilometrov a aj s občerstvením v "hospode Příhrazy" môže trvať tak tri hodinky. Čiže pohodka.

Práve v ten deň, ktorý sme si vybrali na turistiku riadne pršalo. Keď sa však už človek cestoval tak ďaleko, do Českého raja bola by škoda ho len tak premárniť kvôli dažďu. Vyrazili sme teda na túto pomerne krátku, no veľmi peknú trasu. 

Příhrazské skály

Na Krásné vyhlídce

Auto som zaparkoval pri reštaurácii a zároveň vyhliadke - Na Krásné vyhlídce. Naozaj pôsobivé miesto s parádnym výhľadom a reštaurácia, ktorá tu stojí je priam čarovná. Veď posúďte sami na fotke nižšie. Táto lokalita je veľmi obľúbená. Či už medzi turistami alebo bežnými návštevníkmi, ktorí sa sem vyberú za dobrým jedlom a relaxom. Nachádza sa tu aj detské ihrisko a minizoo s domácimi zvieratkami. Navyše, neďaleko je aj jedna z hlavných prírodných atrakcií celého okolia - Drábske světničky. Táto lokalita by bola od reštaurácia po modrej značke. My sme však vyrazili po červenej značke smerom k skalnému hrádku Stará Hrada.

Na Krásné vyhlídce, Příhrazské skály

Na Krásné vyhlídce, Příhrazské skály

Stará Hrada

Trasa viedla postupne po hrane skalného masívu, až k spomínanej lokalite Stará Hrada. Tu je to celkom dobrodružstvo, nakoľko cesta sa uberá po niekoľkých skoro až kolmých rebríkoch. Nakoľko bolo mokro, opatrnosť bola na mieste. Hoci nálezy dokazujú existenciu hradu už v 13. až 15. storočí, nezachovalo sa nám jeho niekdajšie meno. Miesto bolo však osídlené už v dávnych časoch, hrad stával na mieste pôvodného slovanského hradiska. Dnes tu už žiaden stredoveký hrad nenájdeme. Existenciu hrádku pripomínajú iba terénne pozostatky. Hrád Staré Hrady stál podľa archeológov na niekoľkých pieskovcových skalách prepojených zrejme mostíkmi a rebríkmi. Tie sú tu dodnes, hoci už samozrejme železné.

Z vrcholku bol parádny výhľad do celého okolia, hoci celkom určite by bol ešte krajší za jasnej oblohy. No cítil som, že to miesto musí byť za slnečného dňa vizuálne výnimočné.

  Stara hrada, Příhrazské skály

Stara hrada, Příhrazské skály

Smer Příhrazy

Zo Starej hrady cesta ďalej postupne klesala najprv riadne strmo, no potom už miernejšie až k parkovisku a zároveň areálu s krčmou - Příhrazy. Stále po červenej turistickej značke. Tu si možno dať pivo, niečo pod zub a trochu oddýchnuť. Len upresním, že známe Příhrazské skály sú svojou rozlohou 5,2 km2 najväčším zo skalných miest v Českom raji. Čo ďalej? Nasledovala cesta späť na parkovisko pri Na Krásné vyhlídce, kde bolo auto. Aby to bolo zaujímavejšie, vybrali sme sa trochu inou trasou a urobili tak okruh. 

Na parkovisku Příhrazy pri križovatke turistických ciest sme sa opäť napojili na červenú turistickú značku. Najprv sme prudko stúpali lesom, čo nikto nečakal. Našťastie, stúpanie postupne sa zmiernilo a potom sme šliapali dlhšie lesom popri rôznych skalných útvaroch a chvíľu opäť po hrebeni. Potom opäť do lesa až k rázcestiu U Věžě. Tu sme to stočili smerom na lokalitu na Na Krásné vyhlídce a postupne sme sa lesom dostali až na parkovisko, odkiaľ sme vyrazili. 

Stara hrada, Příhrazské skály

Příhrazy, Příhrazské skály

Ide o veľmi pekný a nenáročný okruh. Odporúčam ho v situáciách, keď nie je veľa času, no chcete si trochu zamakať, stráviť čas v prírode a vychutnať si nádherné výhľady. 

  • Celková trasa: cca 7 kilometrov
  • Čas: cca 3 hodiny aj s prestávkami
  • Trasa: Na Krásné vyhlídce - Stará hrada - Příhrazy - U Věžě - Na Krásné vyhlídce 
  • Značenie: Červená turistická značka
  • Vhodné pre deti od cca 6 rokov: Áno

- článok vznikol v spolupráci s CzechTourism.