Po Európe na elektromobile: Kam vyraziť a ako ušetriť pri nabíjaní

O roadtripe po Európe sníva množstvo ľudí, no len málokto vyjde zo svojej komfortnej zóny a svoje odvážne plány zrealizuje. Dlhé hodiny presedené v aute nemusia byť úplne pohodlné, nehovoriac o spaní v kempoch alebo na odpočívadlách. Navyše, ak sa na takýto výlet chystá rovno celá partia, ich predstavy o plánovaných destináciách sa môžu líšiť.

Ešte väčšie obavy sa zmocňujú majiteľov elektromobilov, ktorí k vydarenému výletu potrebujú aj dobrú infraštruktúru nabíjacích staníc a výhodné ceny za elektrickú energiu. Kam sa vydať túto jeseň, aby sa akýkoľvek strach napokon premenil na to najväčšie dobrodružstvo vášho života?

Obľúbené destinácie

Chorvátsko je rokmi overená dovolenková destinácia a každoročne sa v nej vystrieda množstvo turistov. Veľkú časť z nich tvoria Slováci, ktorí na cestu čoraz častejšie využívajú práve elektromobil. Síce sa tam chodí prevažne počas letnej sezóny, aj na jeseň má Chorvátsko čo ponúknuť. Historické mestá a národné parky stoja za návštevu v každom počasí, preto by ste jeho návštevu mali prinajmenšom zvážiť.

Aj keď je Balkánsky polostrov ako stvorený na európsky roadtrip, jednu krajinu považujeme za akýsi zabudnutý raj. Ide o Rumunsko, ktoré ponúka všetko, čo v tomto ročnom období hľadáte. Očarujúca príroda, historické pamiatky a legendami opradená Transylvánia. Vydať sa po stopách Drakulu môže byť s chladnejším počasím a zamračenou oblohou ešte o čosi intenzívnejšie. Ak máte na výlet dostatok času, z Rumunska môžete pokračovať cez Bulharsko, Grécko, Albánsko, Čiernu Horu, Chorvátsko a späť cez Maďarsko na Slovensko.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Kto sa ešte leta nechce úplne vzdať, mal by sa vydať na cestu na Pyrenejský polostrov. Po ceste do Španielska alebo až do Portugalska, budete križovať Rakúsko, Taliansko či Švajčiarsko a Francúzsko. Každá z krajín je skutočne bohatá na zážitky, a tak už závisí len od vás, či vyhľadávate hory, jazerá, vodopády, centrá veľkých miest alebo ďalšie turistické atrakcie.

Dobrý plán tvorí základ každého vydareného výletu

Mať dobrý plán vás síce môže pred cestou stáť zopár prebdených nocí, no bez neho to nepôjde. Navyše, takto vopred investovaný čas vám zabezpečí, že na cestách nebudete musieť improvizovať, čo by vás stalo kopu stratených nervov. 

Na plánovanej trase si vyznačte hlavné destinácie, ktoré túžite vidieť. Vytvorte si jedálniček, spíšte si nákupný zoznam a tiež veci, čo nesmú chýbať vo vašej batožine. Vopred sa poobzerajte po možnostiach ubytovania a spíšte si aj predpokladané výdavky.

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Čo sa týka cestovania elektromobilom, uistite sa, že sa v okolí vašej plánovanej cesty nachádza dostatok nabíjacích staníc. Spočiatku sa to môže zdať celkom otravné, no v konečnom dôsledku môže na vašom zozname pribudnúť zopár miest, kde vozidlu dodáte šťavu a zároveň zažijete kopu nových zážitkov. S nepriestrelným plánom tiež znižujete riziko nepredvídateľných situácií, ktoré by vám mohli narušiť priebeh cesty, ale aj pokaziť náladu.

Tipy, ako výhodne nabíjať elektromobil na výletoch po Európe

Ak ste sa už definitívne rozhodli pre výlet po Európe na elektromobile a plán cesty už máte jasný, nasledujúce rady pre nabíjanie vám pomôžu ešte zopár eur ušetriť.

  • Elektromobil nenabíjajte na rýchlonabíjacích staniciach, čo vám pomôže predĺžiť životnosť batérie. Na dlhších trasách patrí toto rozhodnutie k najlepším, aké môžete pre dobro svojho ekologického vozidla urobiť.
Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com
  • Uprednostnite nabíjanie s nižším výkonom, ktoré je síce pomalšie, ale vo väčšine prípadov aj lacnejšie. Počas toho, ako sa vám auto nabije, môžete tiež obehnúť pár pamiatok v okolí.
  • Ak máte po ceste dostatok nabíjacích staníc, batériu nenabíjajte nad 80 % jej kapacity. Nabitie zvyšných 20 % zaberie približne rovnako času ako nabíjanie z 10 na 80 %. Zabezpečí vám to najmä rýchlejšie presuny z jednej destinácie do druhej.

Ak budete dodržiavať všetko uvedené, na výlet po Európe budete spomínať poriadne dlho.