Kniha Everest 1922 mapuje príbeh pokusu o prvovýstup na najvyššiu horu

Prvý pokus o výstup na Mount Everest v roku 1922 v podaní George Leigha Malloryho a britskej výpravy okolo neho je neobyčajný príbeh plný kontroverzií, drámy a nešťastia, obsadený radom postáv väčších ako život sám, ako vystrihnutých z dobrodružného románu.

Expedícia skončila tragédiou vo chvíli, keď pri treťom útoku na vrchol zasiahla Malloryho skupinu lavína a zabila sedem mužov.

Mick Conefrey na základe denníkov, listov a doposiaľ nezverejnených správ vytvoril farbistý a na postavy zameraný príbeh, mapujúci motiváciu a súkromné ​​drámy kľúčových účastníkov (podrobne rozoberá ich zákulisné politikárčenie a nezmieriteľnú rivalitu), strojcov tohto epického dobrodružstva.

Napriek tomu, že Everest zostáva zďaleka najslávnejšou horou sveta, v posledných rokoch sa jeho povesť dramaticky zmenila, a to kvôli dlhým radom horolezcov, príbehom o zmrznutých mŕtvolách a hromadám vysokohorských skládok. Nebolo to tak vždy.

Mount Everest bývalo kedysi odľahlé a neprístupné, mysteriózne miesto, na ktoré sa odvažovali len tí najväčší hrdinovia. Kniha vychádza pri príležitosti stého výročia pamätnej expedície.

Mick Conefrey (* 1963) je dokumentarista a spisovateľ, autor knihy Duchovia K2 (JOTA, 2016) a ďalších oceňovaných titulov The Adventurer's Handbook (2006) a How to Climb Mont Blanc in a Skirt (2010). Je medzinárodne uznávaným filmárom a natočil niekoľko dokumentárnych filmov BBC o horolezectve a prieskume, vrátane filmu Závod o Everest. So svojou rodinou žije v severnom Oxforde vo Veľkej Británii.

Kniha Everest 1922

„Conefrey rozpráva tento prehliadaný príbeh s vervou a presnosťou a ukazuje, ako výprava z roku 1922 predvídala mnohé z toho, čím sa zaoberá moderné horolezectvo. Kniha je vybrúsenou a veľmi čitateľnou kronikou prvého pokusu o zdolanie vrcholu pred 100 rokmi.“

Wall Street Journal

„Everest 1922 je exkurzia priekopníckymi dňami himalájskeho horolezectva a pútavý obraz takmer zabudnutej expedície na Everest z roku 1922.“

Asian Review of Books

„Expedícia v roku 1922 bola možno vôbec najviac vzrušujúca zo všetkých výprav na Everest. Mick Conefrey na základe mimoriadne dôkladnej analýzy predstavuje jedno z najväčších horských dobrodružstiev všetkých čias v novom svetle.“

Stephen Venables, autor knihy Výstupy na najslávnejšie hory sveta