Uzbekistan a Tadžikistan, mestá a hory s Dobrodruhom

Pridajte sa na výlet s Dobrodruhom, spoznajte najkrásnejšie kúty sovietskej Strednej Ázie. Zažime spolu intenzívne dva dobrodružné týždne na východe. Pokiaľ ide o pamiatky, Uzbekistan je zo všetkých stredoázijských krajín najpríťažlivejší. Naopak v Tadžikistane zažijeme divokosť a majestátnosť Fanských hôr na vlastnej koži.

Prejdeme spolu paláce, mešity a bazáry Samarkandu a Buchary. Doprajeme si spoločne všetky tajomstvá slávnej uzbeckej kuchyne ako plov a šašlyk a výdatne to zapijeme miestnymi koňakmi. Potom bude nasledovať dobrodružnejšia časť výletu, štvordňový trek vo Fanských horách, ktoré presahajú výšku 5000 metrov nad morom.

Výlet zakončíme v kozmopolitnom Taškente, hlavom meste Uzbekistanu. Hľadáme parťákov!

Termín výletu: leto 2024 (termín ešte upresníme)

samarkand

1.deň  z maďarskej Pusty do Uzbeckej Stepi

Prvý deň zabsolvujeme let z Budapešte do Taškentu. Lietadlo odlieta o druhej poobede, takže je možný kľudný presun všetkých účastníkov na letisko do Budapešti.

2.-3. deň:  Buchara, PERLA STREDNEJ ˇÁzie

Po prílete do Taškentu, dobrodružnej ceste taxíkom na železničný vakzal si spolu užijeme rannú cestu vlakom cez stepi a púšte do Buchary (4-6 hodín). Buchara sa považuje za centrum islamu v Strednej Ázii a zároveň bola najdôležitejšou zastávkou karaván na Hodvábnej ceste.Noc strávime v tradičnom penzióne s raňajkami v centre Buchary. Spolu sa nasledujúci deň budeme potulovať uličkami starého mesta Buchary, navštívime ručné dielne miestnych remeselníkov, mešity aj slávnu pevnosť Ark. Pre záujemcov budú k dispozícii prastaré bucharské kúpele Bozori Kord. Na večer tretieho dňa sa opäť vydáme na cestu Uzbeckými železnicami, smer Samarkand (2-3 hodiny). 

Buchara, Uzbekistan

4.-5.deň: Veľkolepý Samarkand A Cesta DO TADŽikistanu

Samarkand sa nachádza už blízko Tadžických hraníc a v minulosti predstavovalo centrum Timurovej ríše so zachovanými pamiatkami ako palác v centre Registán, mauzoléum Gur-Emír a mešitu Bibi Chánum. Pre väčšinu ľudí má podobné mýtické kúzlo ako bájna Atlantída. Garantujeme, že pochopíte aké impérium v minulosti predstavovala Timurova ríša. Noc opäť strávime v tradičnom penzióne s raňajkami v centre.

Na piaty deň sa od rána vydáme špeciálnym miestnym mikrobusom, nazývaným tiež maršrutka, na dobrodružný prechod uzbecko-tadžických hraníc s cieľom dosiahnuť úpätie Fanských hôr.

Buchara, Uzbekistan

6.-9.deň: Trek “Okruh jazerami Fannských hôr“

Trek je určený pre kompletne vybavených a skúsených dobrodruhov, budeme spať v zapožičaných stanoch. Veľkolepé ľadovcami rozoklané Fanské hory patria vďaka desiatkam prekrásnych tyrkysových jazier k najprednejším trekingovým destináciam v Strednej Ázii.

Tieto hory nie sú prázdne. Pastierske rodiny tu trávia letné mesiace so svojimi stádami, preto môžeme očakávať pozvanie na čaj prípadne tradičný jogurt.

  • V cene je miestny sprievodca, somárik na batožinu, strava, stany, asi aj spacáky. Čiže, išlo by sa naľahko, o všetko by malo byť postarané. 

fanske hory fanske hory

10.deň: Dobrodružný návrat do Taškentu

Kombinovaný presun maršrutkou (miestnym mikrobusom) a plackartou (vlakom) Fannské hory – Taškent. Cestovanie spoločnou dopravou v Strednej Ázii nie je nikdy fádne pretože vždy máte možnosť za pomoci kamarátov ovládajúcich Ruštinu nadviazať rozhovor s miestnymi, ktorí sa radi podelia so svojimi zásobami jedla a pitia.

Uzbekistan s Dobrodruhom

Uzbekistan s Dobrodruhom

11.-12.deň Taškent, kozmopolitné centrum uzbekistanu

Voľný alebo organizovaný program v meste nekonečných možností. Taškent je známy svojou rôznorodosťou, ktoré svojím návštevníkom ponúka. Každý si nájde to svoje, či už bude mať záujem o prehliadku futuristického metra, televíznej veže s vyhliadkou, návštevu trhu a nákupu suvenírov, či len zrelaxovanie v miestnej reštaurácii.

Taškent

Na dvanásty deň sa v skorých ranných hodinách presunieme na taškentské letisko s plánovaným odletom cez Istanbul do Budapešti.

► Ak chceš aj ty vyraziť do Uzbekistanu a Tadžikistanu, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face.

 

--------------

Cena: € 1290

Termín: cca jÚN 2024 (Termín ešte Upresníme)

V cene výletu je:

  • Ubytovanie počas celého výletu (minimálne jednu noc strávime aj vo vlaku nočným presunom + budú aj noci v horách vonku pod hviezdami)
  • Základná doprava po Uzbekistane a Tadžikistane (kľúčové presuny vlakom, maršrutkou, taxi transfer letisko Taškent)
  • Jazykovo vybavený sprievodca
  • sprievodca, nosiči, strava, stany a spacáky na treku. Ideme na ľahko, iba s malým batohom.

V cene výletu nie je:

  • Letenka Budapešť – Taškent (cca 600 až 800 eur, podľa aktuálnej ceny)
  • Presun na letisko v Budapešti/Viedni
  • Tadžické víza (50 eur)
  • Strava (cca 20 eur deň - strava na treku by mala byť v cene. Ešte upresníme)
  • Individuálna doprava taxíkmi v mestách (Buchara, Samarkand, Taškent)
  • Vstupy do pamiatok, kúpeľov

Podmienky pre účastníkov výletu: Fyzická kondícia na vysokohorské túry, skúsenosti s pobytom v horách, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia, zmysel pre humor, kolektívne povedomie a samostatnosť.

Výbava: Treba si zobrať turistickú vystroj, turistické paličky, oblečenie na hory. Na treku bude o nás postarané.

► Pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov pripravuje výlet Trek Tajikistan.

V prípade nepredvídaných okolností budeme program prispôsobovať aktuálnym možnostiam.