Maldivy, všetko čo potrebuješ vedieť na dovolenku bez cestovky

Ostrovné Maldivy sú pre mnohých zosobnením absolútnej exotiky. Indický oceán, biele pláže, kokosové palmy a tropický vzduch. Niet divu, že patria k mimoriadne obľúbeným miestam, kde chcú mnohí tráviť svoj oddych. Maldivy nemusia byť len luxusným rezortom, majú aj svoju kultúru, históriu či lokálne ostrovy a je len na vás ako sa rozhodnete svoje Maldivy zažiť. Jedno je isté, vychutnáte si ich!

Kedy ísť

Ostrovné Maldivy majú svoju sezónu medzi októbrom a aprílom, kedy sa tu dá hovoriť o období sucha. Neznamená to, že počas týchto mesiacov nezaprší, ale riziko zrážok je minimálne a menšie, než ostatné mesiace. Najteplejšie mesiace na Maldivách sú apríl a máj, kedy sa priemerné denné teploty držia niekedy okolo 34-34 ºC. Najchladnejšie mesiace sú naše letné mesiace a teda medzi júnom a augustom, no slovíčko chlad je zavádzajúce, pretože vtedy sa teploty pohybujú okolo 28-30 ºC.

Od mája po október sa zvykne na Maldivách objaviť viac zrážok a tak by sme niektoré z týchto mesiacov opísali ako daždivé, teda v skratke môžeme leto opísať ako obdobie dažďov. Nepredstavte si, že ak sa tu ocitnete, bude pršať od rána do večera. Takto to nefunguje. Pršať určite bude a najčastejšie prší poobede či podvečer na hodinu, dve alebo v prípade silnejších dažďov to môže byť aj dlhšie.

Aj napriek tomu sa dá o Maldivách tvrdiť, že je to celoročná destinácia, pretože ak hľadáte teplé podnebie a teplé more, tak ho tu nájdete počas celého roku.

Vízum alebo ako sa na Maldivy dostať?

Maldivy nemajú pre občanov Slovenska a Českej Republiky vízovú povinnosť. Na cestu tak potrebujete platný cestovný pas. Po prílete na Maldivy dostanete pečiatku do pasu na základe ktorej môžete v krajine zostať po dobu 30 dní. Na Maldivách si viete tento pobyt ešte predĺžiť na 60, maximálne 90 dní.

Buďte pripravení na to, že keď na Maldivách pristanete, môžu od vás vyžadovať spiatočnú letenku alebo potvrdenie ubytovania, ktorým vydokladujete, kde budete bývať. Osobne sa nám to nikdy nestalo, ale je dobré to vedieť, aby ste boli pripravení.

Ako na Maldivy?

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať na Maldivy je letecká preprava. Vďaka svojmu menu a tomu, že Maldivy pozná celý svet, na výber budete mať z viacerých možností ako sa na ostrovy dostať. Najdôležitejším medzinárodným letiskom na Maldivách je letisko Velana International Airport ležiace na ostrove Hulhulé, hneď vedľa hlavného mesta Malé.

Na Maldivy sa dnes dokážete najrýchlejšie dostať priamym leteckým spojením z Viedne. Pri iných letoch budete musieť prestupovať podľa toho, akú spoločnosť si vyberiete. Priamy let z Viedne do Malé trvá cca 8 hodín a 50 minút:

AUSTRIAN (https://www.austrian.com)

Medzi ostatné letecké spoločnosti, ktoré vás vezmú na Maldivy, hoci s prestupom patria:

EMIRATES (https://www.emirates.com/)- prestup: Dubaj

QATAR AIRWAYS (http://www.qatarairways.com/) – prestup: Doha

ETIHAD AIRWAYS (https://www.etihad.com/) – prestup: Abu Dhabi

FLYDUBAI (https://www.flydubai.com/) – prestup: Dubaj

TURKISH AIRLINES (https://www.turkishairlines.com/) – prestup: Istanbul

AEROFLOT (https://www.aeroflot.ru/ru-en) – prestup: Moskva

CONDOR (Book & Plan - Condor) – prestup: Frankfurt

Ak budete v regióne, na Maldivy sa dá celkom dobre dostať aj z Indie alebo zo Srí Lanky.

Maldivy majú aj druhé medzinárodné letisko a tým je letisko GAN na juhu krajiny. Momentálne tam z medzinárodných spoločností lieta len SriLankan Airways, ale občas natrafíte na chartrové lety aj sem na juh.

Ako cestovať po Maldivách?

Maldivy majú cca 1200 ostrovov, z toho iba cez 200 z nich je obývaných (do čoho sa rátajú aj rezortové ostrovy). Cestovanie po Maldivách tak má nádych dobrodružstva a lodiam sa tu jednoducho nevyhnete. Teda, môžete sa im vyhnúť, ak si naplánujete prelet hydroplánom. Cestovanie po Maldivách na vlastnú päsť nie je najjednoduchšie, pretože si to vyžaduje veľmi dobré plánovanie, ale ak na to máte chuť, je to skvelé. Najčastejšou formou dopravy aj napriek tomu zostáva hydroplán či privátne lode.

Verejná doprava / trajekty

Najobyčajnejším spôsobom maldivskej dopravy je verejná doprava, ktorá na ostrovoch predstavuje trajekty. Mnohí ľudia ani netušia, že sa medzi viacerými ostrovmi viete prepraviť aj veľmi lacnými, miestnymi trajektami a je to rozhodne zážitok. Hlavným prístavom je samozrejme hlavný ostrov Malé, odkiaľ trajekty vyplávajú a dôležitou informáciou je aj to, že miestne trajekty nejazdia na žiadne z rezortových ostrovov. Dostanú vás však na niekoľko lokálnych ostrovov, kde však tiež viete stráviť skvelú, maldivskú dovolenku a zároveň aj vidieť čo to z lokálneho života.

Väčšina trajektov odchádza z Malé z prístavu zvaného Villingili v západnej časti ostrova. V PIATOK nepremávajú takmer žiadne trajekty, pretože Maldivy sú moslimskou krajinou a teda je piatok vnímaný ako oddychový deň. Lístky na trajekt si netreba kupovať dopredu, stačí prísť do prístavu cca 1 hodinu pred plánovaným odchodom. Na ostrovy odchádzajú trajekty najčastejšie iba raz denne, maximálne dva krát denne, tak si dajte pozor na odjazd, pretože inak ostanete v Malé.

Trajekty sú pomalé a kým rýchlou loďou prídete napríklad na Maafushi za 35-40 minút z letiska, tak trajektom z Malé to máte za cca 2 hodiny.

Lokálnymi trajektami sa viete dostať na ostrovy akými sú napríklad: Maafushi, Rashdoo, Ukulhas, Gulhi, Guraidhoo, Thulusdhoo, Himmafushi, Huraa, Dhiffushi, Gaafaru, Mathiver, Thoddoo, Himandhoo, Feridhoo, Maalhos, Rakeedhoo, Keyodhoo, Felidhoo, Thinadhoo, Mandhoo, Mahibadhoo, Omadhoo, Hangnaameedhoo

Speed Boat / Rýchloloď:

Najčastejším dopravným prostriedkom pre turistov je tzv. Speed Boat alebo teda Rýchloloď, ktorou sa pohodlne už priamo z letiska viete prepraviť do svojho rezortu. Ak idete na rezortový ostrov, tak často inú možnosť ako speed boat ani nemáte, pretože na rezorty majú verejné trajekty zakázaný prístup. Speed Boat si objednáte ešte vopred cez svoje ubytovanie a na letisku vás už len čakajú s vašim menom či menom vášho rezortu. Rýchloloď viete využiť aj pri ceste na lokálny ostrov. Ak nechcete tráviť čas čakaním na trajekt alebo ste prišli v čase po odchode posledného trajektu, je to dobrá alternatíva. Budete na svojom ostrove rýchlejšie.

Lietadlo:

Medzi niektorými ostrovmi Maldív viete preletieť aj domácimi aerolinkami. Ak idete na blízke ostrovy, je to samozrejme bezpredmetné, no ak si vyberiete vzdialenejší ostrov, nemusíte na neho letieť drahým hydroplánom, no môžete sa k nemu priblížiť lokálnym letom a následne nasadnúť na loď. Najkvalitnejší lokálny prepravca je MALDIVIAN: https://maldivian.aero/

Z letiska v Malé spája viacero ostrovov a môžete tak letieť do destinácii akými sú letiská: Gan, Dharavandhoo, Kooddoo, Kaadedhdhoo, Fuvahmulah, Hanimaadhoo, Kadhdhoo, Ifuru, Thimarafushi, Dhaalu alebo Funadhoo.

Iné maldivské spoločnosti, ktoré viete využiť sú:

MANTA AIR: https://mantaair.mv/

TRANSMALDIVIAN: https://www.transmaldivian.com/

Hydroplán:

Ak letíte na Maldivy za luxusným rezortom, ktorý je ďalej od Malé, často bude vašou jedinou možnosťou drahý hydroplán. Samozrejme, je to dokonalá zážitok, vidieť krásne Maldivy pod vami z hydroplánu, len si za neho priplatíte. Mnohé rezorty totiž inú alternatívu ako sa na ne dostať ani neponúkajú a tak je to súčasťou vašej maldivskej dovolenky. Už pri objednávaní ubytovania viete, či si musíte doplácať za hydroplán alebo sa dá na rezort dostať loďou.

Peniaze

Oficiálnou menou na Maldivách je maldivská rufiyaa (MVR). Hovorovo sa mene hovorí aj „rupia“. Ak prichádzate len na rezort, reálne nebudete maldivskú menu potrebovať, pretože rezorty fungujú na amerických dolárov. Ak smerujete na lokálny ostrov, vymeníte si peniaze bez problémov na letisku, v zmenárni alebo aj v hoteli či ich vyberiete priamo z bankomatu.

Za 1 € dostanete v priemere – 17 MVR

Aktuálny kurz:

1 EUR to MVR - Euros to Maldivian Rufiyaa Exchange Rate (xe.com)

Maldivské bankovky nájdete v nominálnej hodnote 5, 10, 20, 50, 100, 500 a 1 000 MVR. Mince na Maldivách existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 1 a 2 rufiyaa a 50, 25, 10, 5, 2 a 1 laari.

Bankomatové karty sa vám na Maldivách zídu. Ak budete svoju dovolenku tráviť v rezorte, tak prakticky nič iné ako kartu ani nepotrebujete. Rezort funguje na tom, že to čo miniete vám pripočítajú na izbu a pri odchode všetko vyplatíte kartou alebo hotovosťou (v dolároch). V Malé viete využiť aj bankomatové karty a vytiahnuť si maldivskú menu bez väčších problémov.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Maldív je maldivčina (nazýva sa aj divehi). Ak ste neboli na Maldivách, zrejme ste ho ešte nepočuli, pretože ním hovorí len niečo menej než 400-tisíc ľudí. Zrejme sa vyvinul zo sinhálčiny, no ovplyvnilo ho viacero ďalších jazykov až z toho vznikla dnešná zaujímavá podoba.

Chcete sa pred cestou na Maldivy pripraviť? Tu je niekoľko základných slovíčok od pozdravov a poďakovaní. Skúste sa niekoľko z nich naučiť a uvidíte ako krásne domácich prekvapíte:

Maldives Language | The Official Language of The Maldives (travelonline.com)

Maldivy sú zvyknuté na turistov a tak nebudete mať s angličtinou žiaden problém. Ak budete v rezorte, tak sa s maldivčinou takmer nikdy do styku ani nedostanete a všetko vybavíte svetovými jazykmi, pretože väčšina pracovníkov v rezortoch nepochádzajú z Maldív. Na lokálnych ostrovoch je situácia odlišná, no ani tu nie je s angličtinou problém.

Čo ochutnať?

Maldivská kuchyňa v sebe mieša veľké množstvo indických vplyvov a ak vám chutilo na Indickom subkontinente, bude vám chutiť aj tu. Maldivy veľmi často vo svojej gastronómii používajú kokosový orech či tuniaka na množstvo spôsobov. Kuchyňa má v sebe čerstvé ryby, dary mora, rôzne druhy kari a rozhodne vám tu bude chutiť!

Mashuni: Považuje sa za národné jedlo Maldív a najobľúbenejšie je na raňajky, kedy sa ho nebudete vedieť prejesť. Predstavte si zmes, kde dáte tuniaka, strúhaný kokos, cibuľku a čili papričky. Všetko to spolu premiešate a dostanete chuť Maldív. Zahryznite si k tomu chlebové placky Roshi

Rybacie kari: Najobľúbenejším typom maldivského kari je to, kde nájdete čerstvé ryby. Kari s kúskami tuniaka, jemne pikantné, lahodné s ryžou či plackami bude patriť k vašim TOP jedlám na Maldivách.

Garudhiya: Spoločne s Mashuni patrí k tradičným maldivským jedlám. V tomto prípade predstavuje skvelý rybací vývar s lokálnych rýb, ktorý sa podáva k jedlu alebo si ho môžete vychutnať ako polievku. Výborne zasýti a je aj zdravý.

Kulhi Boakibaa: Zaujímavé jedlo, ktoré pripomína okrúhly koláč. Ten má v sebe kúsky tuniaka, cibuľku, ryžu, zázvor, cesnak, čili aj strúhaný kokos. Celá zmes sa vytvaruje do tvaru aký má omeleta a nechá sa zapiecť. Miestni si k jedlu doprajú pohárik čaju.

Gulha: Obľúbený streetfood v tvare guľôčok, ktoré sú plnené maldivským štvorbojom a teda tuniakom, cibuľou, kokosom a čili. Gulha sa naplní a ponorí do vriaceho oleja, aby sa ufritovala. Môžete si ju rozlomiť, pokvapkať citrónom a ochutnáte kus Maldív.

Grilované ryby: Maldivy sú ostrovy a ak milujete ryby, tu budete ako v raji. Najčastejšou rybou, ktorú dostanete je tuniak a nájdete ho na x spôsobov od rôznych jedál až po dokonalé grilované kúsky tuniaka s cesnakom a limetkou.

Boshi Mashuni: Jedlo s nábojom exotiky, pretože jeho neznámy názov predstavuje šalát s banánovým kvetom a čerstvým kokosom. K nim sa pridajú kari lístky, kurkuma, kumín, limetka aj čili a máte pred sebou unikátne jedlo.

Nápoje

Kokosový orech: Keďže je alkohol na Maldivách zakázaný (netýka sa to samozrejme rezortov), tak medzi najčastejší a najobľúbenejší nápoj patrí kokosový orech. Čerstvý orech je plný kokosovej vody a je to skvelé osvieženie.

Džúsy z ovocia: Osviežujúce budú v horúcom počasí aj džúsy z tropického ovocia. Mnohé z nich sa však paradoxne na Maldivách nepestujú a prichádzajú zo Srí Lanky alebo Indie, no často ich nájdete v ponuke na lokálnych ostrovoch.

Ruka Raa: Tradičným nápojom Maldív je Ruku Raa, ktorý sa pripravuje z kokosového kvetu. Najčastejšie sa pije čerstvý, ale sem tam ho majú niektorí radi jemne fermentovaný a tým pádom sa v ňom môže objaviť aj kúsoček alkoholu. Každý ostrov ho robí trošku inak, ale vždy má sladkú chuť.

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie na Maldivách nie je žiaden problém. Čo si však musíte pred odchodom na Maldivy ujasniť je to, ako chcete svoju dovolenku stráviť. Bude to luxusný rezort na jednom ostrove? Alebo vám stačí jeden lokálny ostrov na niekoľko dní? Chcete sa pozrieť na viacero lokálnych ostrovov? Maldivy môžete precestovať, nemusíte byť v jednom rezorte, hoci to tak drvivá väčšina návštevníkov spraví. Je to len na vás.

Rezort: Dovolenka v rezorte sa stala takmer synonymom Maldív a tak je to zrejme prvá vec na čo ľudia pri rozmýšľaní nad Maldivami myslia. Fantázii sa tu medze nekladú a nájdete tu rezorty od výmyslu sveta pre všetky druhy budgetov. Môžete si nájsť super luxusný rezort, kde zaplatíte za noc niekoľko tisícok eur, ale aj také, kde vás noc bude stáť 100 či 200 euro. Všetko závisí len od toho, čo od Maldív čakáte. Rezorty majú svoju vlastnú dopravu a tak k cene ubytovania musíte často pripočítate predražené rýchlolode alebo ak sa jedná o vzdialenejšie ostrovy, tak aj hydroplán.

Ak si chcete rezort vybrať, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Lokálne ostrovy: Ubytovať sa tu, znamená vidieť život Maldív trochu inými očami. Mnohé z ostrovov sú otvorené pre turistov a čo sa týka ubytovania, najčastejšie tu nájdete menšie rodinné penzióny, guesthousy, no objavujú sa už aj väčšie a vyššie hotely (ako na Maafushi). Rodinné penzióny sú väčšinou jednoduché, ale zase ste súčasťou maldivského života a stojí to za to. Podobne ako pri rezortoch nájdete obrovskú ponuku na rôznych vyhľadávačoch od bookingu po agodu.

Na Maldivách, teda na lokálnych ostrovoch nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj na Maldivách nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám mohli hodiť:

https://www.couchsurfing.com/

Bezpečnosť

Maldivy sa so svojou povesťou radia medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Mnohí sem prichádzaj stráviť svoju dovolenku bez toho, aby cestovali po ostrovoch a tak trávia čas na jednom ostrove v jednom rezorte. Bezpečnosť je na mimoriadne vysokej úrovni.

Ak budete cestovať medzi ostrovmi lokálnou dopravou, tak vás najviac môže ovplyvniť počasie a teda v období dažďov sa môžu trajekty rušiť kvôli poveternostným podmienkam či veľkým vlnám. Ak treba ukázať na jedno jediné miesto, kde treba byť na Maldivách ostražití, bude to ostrov Malé s jeho hlavným metom. To je pomerne veľké, preplnené a po zotmení v niektorých uličkách nebudete mať najlepší pocit.

Pri plávaní si na niektorých miestach dávajte pozor na veľmi silné prúdy. Nedotýkajte sa koralov, dajte si pozor na podmorský svet, aby ste ho svojou prítomnosťou neničili.

Medzi najčastejšie problémy na Maldivách patrí úpal, pretože slnko je tu počas suchých mesiacov skutočne silné a človek na to veľmi ľahko zabudne, ak ide šnorchlovať, kajakovať alebo len tak oddychuje na pláži.

Očkovanie, zdravie

Na Maldivy netreba riešiť žiadne povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu. Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú.

Čo si na Maldivách pozrieť?

Maldivy nie sú typickou krajinou kam prídete za poznávačkou, ale výnimka potvrdzuje pravidlo. Môžete sa vydať na cestu po ostrovoch alebo si zvoliť rezort a robiť si z neho výlety. Väčšina výletov na Maldivách sa bude týkať Indického oceánu a tak si tu užijete šnorchlovanie, potápanie, plavbu na lodiach či nádherné pláže. Milovníci histórie a kultúry si prídu na svoje najmä v hlavnom meste Malé.

Malé

Hlavné mesto Maldív je Malé a všimnete si ho už pri pristávaní na medzinárodnom ostrove. Na ostrove veľkom 8,3 km2 žije takmer 200-tisíc obyvateľov, čo z neho robia poriadne husto obývané miesto. Malé je zaujímavé, aby ste nasali do seba kúsok maldivského života. Oplatí sa sem vybrať a spoznať jeho štvrte, pohľadať vzácne mešity, historické pamiatky či exotické trhovisko.

  • Veľká piatková mešita – najdôležitejšia mešita celého Malé leží neďaleko prístavu a zaujme vás svojou modernou architektúrou. Dnu nájdete knižnicu, modlitebňu a dokonca aj konferenčnú sálu

  • Malé Hukuru Miskiy – za týmto tajomným názvom sa skrýva historická, stará Piatková mešita, ktorú nájdete v centre Malé. Postavili ju v roku 1648 na mieste starej mešity, ktorá tu kedysi stála už od 12.storočia. Jej unikátom je koralová architektúra, teda jej steny sú postavené z koralových blokov, ktoré boli kedysi najdostupnejším stavebným materiálom. Vedľa mešity je aj ikonický minaret a starý moslimský cintorín

  • Trhovisko – patrí k zaujímavejším miestam celého Malé. Nájdete ho na promenáde kúsok od prístavu a je to miesto nabité exotikou. Ráno je plné tuniakov, vedľa objavíte exotické ovocie, zeleninu, kokosové orechy či tradičné kokosové sladkosti

  • Národné múzeum – unikátne múzeum na okraji Sultánovho parku, kde sa viete pozrieť na zaujímavú a takmer neznámu históriu Maldív. Mnohých toto miesto prekvapí a ak sa chcete niečo o Maldivách naučiť, určite sa tu zastavte

  • Tsunami Monument – ničivé tsunami z roku 2014 sa dostalo aj na Maldivy a hoci neprinieslo tak obrovskú katastrofu ako v iných krajinách aj tu ukázalo svoju silu. V Malé tak vyrástol moderný monument, aby sa na túto udalosť nezabudlo.

  • Námetie nezávislosti – je najväčším námestím celého Malé a ak chcete niekam prísť, sadnúť si a pozorovať miestny život neďaleko prístavu. Podvečer je tu príjemne živo

Maafushi

Ak hľadáte zaujímavý lokálny ostrov, kde viete prežiť príjemnú maldivskú dovolenku s plážou, výletmi aj kontaktom s miestnymi, potom je Maafushi jedna z najlepších možností. Maafushi leží južne od Malé a na neveľkom ostrove nájdete všetko, čo by ste mohli počas svojej dovolenky potrebovať.

Ako vyzerá Maafushi? Prečítajte si blog a inšpirujte sa:

https://www.streetfoodhunters.com/maafushi-lacne-maldivy-s-batohom/

Biyadhoo

Milujete potápanie, potom sa musíte vybrať za týmto ostrovom. Podmorský svet neďaleko Biyadhoo patrí medzi najkrajšie na celých Maldivách a tak by ste tu nemali rozhodne chýbať. Ostrov je na dosah k Maafushi a tak sem viete skočiť aj na samostatný výlet, alebo sa priamo na ostrove ubytovať. Biyadhoo podobne ako mnohé iné malé, maldivské ostrovčeky pripomína raj.

Feydhoo

Feydhoo patrí medzi lokálne ostrovy, ktoré sa otvorili turizmu a môžete ich navštíviť alebo tu stráviť niekoľko dní nič nerobením. Miestni obyvatelia pochádzajú najčastejšie z ostrova Gan, kde dnes nájdete aj medzinárodné letisko. Briti ich počas druhej svetovej vojny odtiaľto premiestnili práve kvôli výstavbe vojenskej základne a tak Feydhoo ožilo. Na ostrove sa viete ponoriť do miestneho života, ochutnať lokálne jedlá, ale viete si tu užiť aj exotickú pláž.

Lankanfinolhu

Ak hľadáte rezort, ktorý je blízko k medzinárodnému letisku v Malé a ktorý nepatrí medzi super luxusné, možno sa vyberiete práve sem. Ostrovček Lankanfinolhu mnohí poznajú pod prezývkou Paradise Island, kde leží aj rovnomenný rezort. Nájdete tu dve krásne, biele pláže, možnosť potápania, šnorchlovania a vďaka polohe si viete z ostrova spraviť aj viacero výletov, objaviť Malé či iné ostrovy naokolo. Viete tu stráviť veľmi príjemnú dovolenku s maldivským šmrncom.

Kandooma

Kandooma je názov tropického ostrova, ale aj názov jaskyne (Kandooma Cave), ktorá sa nachádza pod morskou hladinou. Práve ona je turistickým ťahákom pre hľadačov dobrodružstva, pretože sa k nej dá potápať. Určite si so sebou vezmite svetlo, aby ste si mohli naplno vychutnať tajomstvo podmorskej jaskyne, kde objavíte úplne iný život, než na bežných koralových útesoch. V okolí Kandooma natrafíte aj na množstvo koralových rýb a tiež na korytnačky.

Kunfunadhoo

Ostrov menom Kunfunadhoo patrí medzi tie, ktoré si zamilujete na prvý pohľad, pretože sa veľmi často objavuje v rebríčkoch najkrajších maldivských pláží. Je to ostrov, kde leží luxusný rezort Soneva Fushi a ak rozmýšľate nad tým, že svoju maldivskú dovolenku chcete prežiť len na pláži s drinkom v ruke, možno toto bude to miesto, ktoré by ste chceli vidieť. Nájdete tu aj privátny sandbank či infinity bazén s výhľadom na Indický oceán.

Mudhdhoo (Vaadhoo)

Počuli ste už o svetielkujúcich plážach na Maldivách? Jednu z nich, ktorá patrí medzi najunikátnejšie nájdete na ostrovčeku Mudhdhoo, ktorý leží v atole Raa. Ostrov niekedy nájdete aj pod menom Vaadhoo a jeho magickým miestom je práve pláž, kde môžete večer pozorovať svietiaci planktón. Je to niečo akoby ste sledovali ojedinelú „polárnu žiaru“, len tá je pod vašimi nohami a nádherne svieti v tmavej noci. Unikátny maldivský zážitok.

Banana Reef

Za týmto zvláštnym nemaldivským názvom sa nachádza obľúbený útes na atole North Male neďaleko hlavného mesta, ktoré sa považuje za jedno z TOP miest na potápanie. Má dokonca svoju vlastnú históriu, pretože sa o ňom hovorí ako o jednom z najstarších miest, kde sa na Maldivách začalo komerčne potápať. Názov Banana Reef pochádza z jeho tvaru, no podstatnou informáciou je to, že tu nájdete mimoriadne lákavý koralový útes plný dobrodružstva.

Hanifaru Bay

Množstvo miest, ktoré sa s Maldivami spájajú majú v sebe oceán a Hanifaru Bay nebude výnimkou. Toto miesto na atole Baa je známe pre výskyt manty. Tieto obrovské, takmer 4-metrové stvorenia patria k unikátnym zvieratám a Hanifaru je miesto, kde máte najväčšiu šancu ich vidieť na vlastné oči. Ak hľadáte unikátne zážitky s podmorským svetom, tak toto miesto bude patriť k tým naj, ktoré tu uvidíte. Počas sezóny sa v zátoke vyskytuje aj žralok veľrybí. Medzi najbližšie rezorty k Hanifaru Bay patrí luxusný rezort The Nautilus.

Olhuveli

Malý ostrovček Olhuveli, ktorý sa nachádza na atole Laamu, ktorý sa prezýva aj Haddumathi v južnej časti Maldív je absolútnym rajom. Nie je to lokálny ostrov, ale ostrov, kde nájdete luxusný rezort Six Senses Laamu známy svojim ekologickým zmýšľaním. Dokonca má povesť najekologickejšieho hotela na Maldivách. Unikátna poloha, takmer 230 kilometrov od Malé znamená, že tu nájdete panenské Maldivy a tým, že je Six Senses Laamu jediným rezortom v okolí, podčiarkne to jeho exkluzivitu. Zeleň sa tu strieda s bielym pieskom a ten kontrastuje s tyrkysovou vodou Indického oceánu. Raj.

Atol Baa

Atol Baa na severe Maldív vyniká krásou okolitých koralov a dokonca toto miesto zapísalo UNESCO aj na svoj prestížny zoznam. Ide o unikátnu oblasť, kde si vychutnáte viacero ostrovčekov, kde môžete šnorchlovať alebo sa sem vybrať za potápaním. Okolo atolu Baa mnohí považujú za jedno z najkrajších v tejto exotickej, ostrovnej krajine.

Thoddoo

Ostrov Thoddoo ležiaci západne od hlavného ostrova Malé leží na atole Ari. Je obývaný, lokálny ostrov, kde viete prežiť zaujímavú dovolenku a kde sa nadýchnete podobne ako na Maafushi aj miestneho života. Thoddoo má svoju pláž, nájdete tu viacero možnosti ubytovania, kaviarničky, reštaurácie, ale aj potápačské centrá s ktorými viete vyraziť do okolia hľadať najkrajšie podmorské zákutia.

Rashdoo

Ďalším z plejády lokálnych ostrovov je Rashdoo (leží neďaleko Thoddoo), ktorý vám ukáže závan miestneho života. Leží na atole Alif Alif západne od Malé a neďaleko neho nájdete aj luxusný maldivský rezort Kuramathi, ktorý patrí k mimoriadne obľúbeným. Rashdoo má svoje malé mestečko a dokonca tu nájdete aj pláž.

Maaya Thila

Potápačská oblasť na južnom Ari Atole sa považuje za jedno z najdokonalejších miesta na potápanie nielen vo svojom okolí, ale aj na celých Maldivách. Potápačov láka na svoje zaujímavé miesta, kde sa hĺbka pohybuje niekde medzi 6 až 30 metrov a s obrovskou istotou sa tu stretnete s rajami, žralokmi či húfmi rýb. Skúste aj potápanie po západe slnka a máte unikátny zážitok.