Počiatky slovenských dejín

prečítajte si knihu od Rudolf Irša - pravda o Slovenských kráľovstvách ........... pochopíte

je zaujimave, ze pani profesorka hovori o Cechoch v case, ked este neexistovali - Behemani neboli Cesi ale obyvatelia Bohemie :laugh:

Mňa by zaujímalo, či ten pán Imre bol DOBA alebo BOBA.

Pekný článok. Vždy si veľmi rád prečítam niečo o histórii Slovanov, Slovákov, o nových poznatkoch či názoroch k našim dejinám. Veľmi mi však chýba prezentácia našich dejín, ktoré v súčasnosti uznáva väčšina našich i cudzích historikov, archeológov, jazykovedcov, a to hlavne vo forme nejakého uceleného dokumentu, či seriálu, na dokumentárnom programe, ako je Viasat History a pod.. Všetky dejiny sa tam točia hlavne okolo rímskej a inej ríše, západnej európe, ale nikdy o strednej, či vých. európe. Odborníci, sadnite si všetci pekne spolu a vytvorte s filmármi dokument o nás! Ďakujem :)

Určite si spomínaš na publicistické seriály o dejinách Slovenska od Pavla Dvořáka. To by zrejme mohlo byť podľa tvojho gusta. Venoval sa v nich aj tým najstarším dejinám Slovenska. V súčasnosti je asi s prípravou takýchto filmov problém, ako inak vo financiách...

Len pre úplnosť, viacerí spomedzi autorov, ktorých príspevky máš možnosť čítať na Dobrodruhovi, ako napr. Tatiana Štefanovičová, Richard Marsina, Miroslav Daniš, Ján Lukačka atd... patria k špičke slovenských historikov.

No konecne sa lady pohli .
Ceska interpretacia dejin Velkej Moravy tlaciaca centrum Velko moravskej rise na uzemie dnesnej ceskej Moravy musela prist z nemecky a anglicky hovoriacich krajin.
Vsetky nazory nasi slovenski pani a panie profesorky pochadzajuce z kritickych slovenskych hlasov by odmietli s povyseneckym smiechom.
Len pred publikaciu v nemcine alebo anglictine s menom profesora zo zapadnej univerzity sa pokakaju poriadne a dovolia si otvorit diskusiu.

Cela ceska interpretacia Velkej Moravy bola zalozena na prominentnom postaveni dnesnej ceskej Moravy "moravskeho kniezatstva" a odlisneho etnickeho povodu jej obyvatelov oproti ostatnym uzemiam a HLAVNE oproti obyvatelstvu nitrianskeho.
Teto umele etnicke delenie nikdy nikde nedokazane je ale postavene na fakte ,ze Moravou sa mysli dnesna ceska Morava.
Takze podla pani profesorky nech sa vedie diskusia o lokalizacii Velkej Moravy a prave to bude mat za nasledok ,ze vsetky etnologicke teorie o totoznosti Slovenov ako vsetkych Slovanov padnu pekne na kolena.
A vsetko nasvedcuje tomu ,ze prave veci ktore sa vytykali Slovakom ako hanba a ktore uz 200 rokov musia uvedomeli Slovaci (Sloveni a Slovenky) hajit zacinaju do seba zapadat.
- Sloveni boli jednotny narodne uvedomely narod obyvajuci uzemie celej karpatskej kotliny (cize nie Cesi ,Bulhari ,Chorvati si uvedomovali svoju identitu v ramci Slovanov ako kazdy protislovensky pamflet chce dokazat ,ale naopak jedine Moravski Sloveni vedeli o com hovoria ked pisali Michalovi III - my slovenski cad )
- Morava bol nazov uzemia a nie etnika a centrom rise sa stalo nitrianske kniezatstvo a tak je v podstate jedno ci prava Morava bola vychodne (sedmohradsko) alebo zapadne (dnesna ceska Morava) od Nitry.
- moravski Sloveni Rastislava , nitrianski Sloveni Svatopluka,blatnianski aleno pannonski Sloveni Pribinu a Kocela bolo jedno etnikum uvedomujuce si svoju osobitost od Cechov , Poliakov, Bulharov ,Chorvatov, Srbov ,Korutanskych a Krajinskych Slovincov
- Zda sa ze katalizatorom zjednocovaceho procesu Slovenov od ostatnych Slovanov boli AVARI.
Avari izolovali Slovenov v karpatskej kotline od juznych osidlovacieho prudu Slovanov ( Bulharov a Srbov)
Avari oddelili predkov Slovenov od korutanskych Slovanov (Slovincov)
Avari vychovali celu vladnucu vrstvu Slovenskych kniezat (kniezat Slovenov)- mojmirovcov.

Áno, dokumentárne filmy p. Pavla Dvořáka som veľmi rád sledoval. Chýba mi však prezentácia našich dejín v Európe a vo svete, nie medzi odborníkmi, ale medzi laikmi ako ja, a to formou napr. už spomínaným TV-programom History.

Zaráža ma tiež argumentácia o Čechoch, keď toto pomenovanie národa je nejasné. Neexistuje žiaden kmeň s takýmto názvom a teda ani v žiadnej Franckej kronike ho objaviť nemohla. Dokonca neexistuje na žiadnych autentických mapách pomenovanie České kráľovstvo vždy išlo o Bohémiu a to až do vlády Karla IV. Ďalšia vec ktorá je divná, je pomenovanie nejakého štátneho celku po rieke. Je to zjavný nezmysel, ktorý nemá žiaden historický príklad. Naviac ako by takú rieku v tej dobe vôbec identifikovali? Kto jej dal to meno a povedal toto je Morava, toto Dyje a toto Dunaj, veď neboli žiadne presné mapy a tak malé toky boli vlastne neidentifikovateľné. Veď obyčajne je to väčší potok v tej dobe rozliaty v krajine. Krajina medzi Bratislavou - Brnom - Viedňou musela byť jedna veľká bažina, kde sa dal asi jednoznačne identifikovať len Dunaj. Svedčia o tom aj sídla, ktoré sú vlastne na okraji tohoto územia alebo na vyvíšených miestach ako Pálava, Znojmo, Bratislava, Pohansko, Mikulčice... Naviac dnešná Morava bolo Markgrófstvo, to je útvar na hranici Nemeckej Ríši. Tak isto existovala napríklad Bretónske markgrófstvo , ktoré nebolo v Bretónsku ale na hraniciach s Bretónskom.

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi