Legenda o svätom Mikulášovi

V tejto téme je diskusia k článku: [url=http://www.dobrodruh.sk/index.php?option=content&task=view&Itemid=1157&… o svätom Mikulášovi[/url] Chcel by som len podotknut a doplnit zmienku ,ktoru autor vynechal. A to že Mikulaš vyrastal bez rodičov. Ktorí zahynuli po prepuknutí Moru. A kedže pochadzal ako zmienil autor zo zamožnej rodiny bolo preňho aj jednduchšie pomahať ludom vdaka majetku ktorý mu po rodičoch zostal. Bez majetku a silného postavenia by bolo ťažké pomáhať ľudom v tak krutej dobe.

V tejto téme je diskusia k článku: [url=http://www.dobrodruh.sk/index.php?option=content&task=view&Itemid=1157&id=267]Legenda o svätom Mikulášovi[/url]

Chcel by som len podotknut a doplnit zmienku ,ktoru autor vynechal. A to že Mikulaš vyrastal bez rodičov. Ktorí zahynuli po prepuknutí Moru. A kedže pochadzal ako zmienil autor zo zamožnej rodiny bolo preňho aj jednduchšie pomahať ludom vdaka majetku ktorý mu po rodičoch zostal. Bez majetku a silného postavenia by bolo ťažké pomáhať ľudom v tak krutej dobe.

V roku 1087 sa skupina 62 barijských námorníkov na troch lodiach vybrala na obchodnú cestu do východného Stredomoria. Pravdepodobne už pri jej plánovaní existoval aspoň predbežný úmysel získať pozostatky svätého Mikuláša. Pôvodným cieľom ich cesty bola Antiochia. Po vybavení obchodných záležitostí sa námorníci vybrali na spiatočnú cestu. Pri nej sa zastavili v prístave Andriake. Necelé tri kilometre od neho sa nachádzalo miesto, kde boli uložené pozostatky sv. Mikuláša. 47 námorníkov sa prezlieklo za pútnikov a tak sa priblížili k mestu. Od štyroch miestnych byzantských mníchov, strážcov Mikulášových pozostatkov, si nechali ukázať hrob, ktorý bol už vtedy známy tým, že bol zdrojom tzv. myra, tekutiny, ktorá sa v ňom pravidelne vytvára a ktorej sa už vtedy pripisovali nadprirodzené, zvlášť liečivé účinky. Barijskí námorníci najprv naliehavo žiadali odovzdanie posvätných relikvií, a keď sa mnísi vzpierali, tak ich jednoducho poviazali. Podľa záznamov istý mladík menom Matúš prelomil kamennú dosku chrániacu hrob a vybral z neho relikvie, ktoré odovzdal dvom barijským kňazom, Lupovi a Grimoaldovi, ktorí celú výpravu sprevádzali. Na nejako osobitne slávnostné preváženie relikvií nebolo dosť času, lebo námorníci museli rýchlo zdvihnúť plachty, aby unikli hnevu miestneho obyvateľstva, ktoré – privolané mníchmi – sa začalo zbiehať, aby chránilo relikvie. Podľa našich dnešných kritérií by sme jednoznačne mohli povedať, že zo strany barijských námorníkov išlo o krádež – hoci so zbožným cieľom, ale predsa len krádež. V konečnom dôsledku sa však týmto spôsobom uskutočnila záchrana vzácnych relikvií, pretože krátko potom došlo k úplnému ovládnutie Lýcie tureckými vojskami a k neskoršiemu zničeniu miestnej kresťanskej kultúry a histórie.

koľko ľudí by to v tej dobe urobilo aby dal celý svoj majetok chudobným ty by si to urobil v tej krutej dobe?

Kde sa píše, že dal celý svoj majetok? Okrem toho, tiež by som pomohol ľudom v núdzi a o tom to je...ten príbeh je len príklad...:)

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi