Ako to robíte?

Ahoj, prednedávnom som narazil na túto stránku rovnako ako aj na fórum. Vždy som chcel cestovať, vidieť svet a hlavne zažiť ten zmiesaný pocit slobody, vzrusenia a radosti.
Ale vôboec netuším ako to robíte :laugh: Ako som si pozeral príspevky tu na fóre, tak nechápem ako je možné, že sa niekto proste zbalí a ide napr. na 6 mesiacov alebo na rok preč do sveta. Ako to máte s prácou?? Jednoducho si zoberiete na pol roka dovolenku alebo čo? :D Alebo dáte rovno výpoveď a tým, či si prácu potom nájdete sa už nezaoberáte? Odkiaľ máte peniaze na tú cestu? Toto sú otázky ktoré ma veľmi ale veľmi zaujímajú :D Je cestovanie určtené len pre už zabezpečených podnikateľov, ktorí majú podniky fungujúce už bez ich prítomnosti??
Ak by sa našiel niekto kto by mi vedel poradit s týmito otázkami, tak by som bol veľmi rád :)

Je vela veci co za takymto cestovanim ludia nevidia. Je to o prioritach. Niekto ma potrebu si stale kupovat materialne veci lebo je to in a niekto je minimalista a usetri si peniaze pripadne sa obracia par rokov ako koleso. Lenze to nikto nevidi coho sa clovek musi vzdat. Clovek vidi iba to co sa blisti. Je to o prioritach. By si neveril coho vsetkeho sa clovek musi vzdat ked chce vidiet svet. V prvom rade je potrebne prestat pocuvat 99% ludi ako mas zit zivot a nebat sa byt iny. Poslat vsetkych do pi** a ist si po svojom ak Ta nemaju podporit. Usetrit peniaze a pochopit ze ten strach z neistoty ma kazdy z nas. Ale nie kazdy ma gule robit presny opak co vacsina ludi si mysli ze by mali robit. Vela stastia.

paradox je, ze za tou pracou som musel vycestovat.
potom stretnes ludi a uz to ide.

Odkedy som ukončila vysokú, po ktorej som sa hneď zamestnala, s výnimkou šiestich týždňov medzi dvoma zamestnaniami  nonstop pracujem. Počas roku VŠ v Anglicku si priniesol manžel motorku, tak sme na nej precestovali Anglicko, Škótsko a Wales, tam je to najťažšie s transportom, ak je toto vyriešené, prespávať sa dá od 20-25 libier na noc na dvoch aj s raňajkami. Po návrate domov sme si robili víkendovky-predĺžené víkendovky autom a motorkou po okolitých krajinách, autom tiež absolvovali rôzne road-tripy na dva-tri týždne, to sa dá zvládnuť s normálnou dovolenkou: Škandinávia so stanmi a väčšinou zásob v aute, potom Balkán, ďalej Rumunsko a Ukrajina a ešte raz Balkán. Občas nejaký výlet do zahraničia, keď sa našli lacné letenky.

Potom som sa presťahovala do zahraničia, kde využívame cestovanie po okolitých mestách a krajinách, dostupnosť medzinárodného letiska hodinu od miesta, kde bývam alebo pracujem, víkendy, štátne sviatky, atď atď. Teraz si už viac vyhodím z kopýtka, ale stále si cestu dávkujem podľa dní voľna a väčšinu dovolenky precestujem. Závisí to aj od štýlu cestovania, my s manželom máme dosť rezké tempo.

Čo som ale chcela povedať, je, že ak chce človek cestovať, nemusí hneď dávať výpoveď, stačí mať len realistické očakávania od toho, čo si vzhľadom na svoje možnosti môže dovoliť. Sny ako Austrália, USA, Južná Amerika sú fajn, ale väčšinou sú na ne drahé letenky a už keď tam človek je, ťahá ho to ostať aspoň dva mesiace. Takže odoporučila by som začať poznávať to, čo máme po okolí.

Velmi inšpiratívne avšak s takými smelými plánmi ako je dobrovolnicenie tisice km od domu musim este pockat lebo som sa upisal na 4 roky v jednej firme. Preto si dva krat rozmyslite na ako dlho podpisujete zmluvu

Jeden znamy pracoval vo vyrobe, bol to mlady clovek plny energie a idealov a dal vypoved. Nieco si nasetril, nebolo toho vela, tak cestoval stopom, vyuzival couchsurfing... Precestoval vela krajin, presne cislo si nepamatam a po roku sa vratil na Slovensko. Bol z neho iny clovek. Na svet sa teraz diva inak, s akymsi nadhladom, veci nad ktorymi sa napr. ja pozastavujem, on ani neriesi. Teraz pracuje a spominal, ze mozno sa este raz na takuto cestu vyberie. Bolo to pred 3 rokmi (mal 24) a cestoval sam. Aj ked sa mu po ceste vselico prihodilo, vravel, ze nic nelutuje. Spominal, ze najhorsie bolo povedat rodine, ze odchadza na dlhsi cas " tulat sa po svete" samozrejme vsetci ho odhovarali...
Drzim palce vsetkym co sa na podobnu cestu chystate :)

Cestovanie, akokolvek sa snazis ist na low budget, bude vzdy stat peniaze. Stretol som desiatky mladych "nomadov" ktory cestuju zvacsa uplne sami casto aj niekolko rokov po svete. Zarabali si rozne, no pokial clovek chce, da sa to zariadit prakticky vzdy. Najlepsie je zarobit si dopredu, odopierat si napr pol roka mnohe bezne (na Slovensku tak oblubene) nezmyselne radosti ako restiky, alkohol, modu a podobne, a setrit najviac ako sa da. Potom vyrazit idealne do nejakej menej rozvinutej krajiny, kde si za tieto peniaze vpohode vyzijes co najdlhsie. Potom mozes napriklad ucit ludi anglictinu, co je dobre zamestnanie takmer v kazdej menej rozvinutej krajine od Indie, Thajska az po Peru ci Chile. Pokial ides do rozvinutejsich krajin ako US, Australia ci Novy Zealand tak praca bude nevyhnutna asi hned od zaciatku, no aj tu sa do da zladit s cestovanim. Robis niekde par mesiacov a potom par mesiacov cestujes. Zazijes si ten ich zivot, spoznas mnoho ludi a uvidis krasne miesta.

Cestovat sam je nieco, coho sa vela ludi boji ale prekvapivo je to omnoho lahsie ako sa zda. Existuje tisice roznych FB skupin, webstranok a komunit "backpackerov" ktory taktiez cestuju sami a dohodnut si s niekym nejaky konkretny trip je velmi jednoduche. Navyse je clovek flexibilny a nic ho neobmedzuje. Treba len mat trochu odvahy ale vysledok rozhodne stoji zato. Doda ti to neskutocne sebavedomie, nauci samostatnosti a pripravi takmer na cokolvek, co neskor v zivote zazijes. Sam som cestoval na vlastnu past a sam pol roka a urcite si to este planujem zopakovat. 

Normálne. Makáš, našetríš, dáš výpoveď, odhlásiš sa z poisťovne a ideš do Ázie kde sa dá fungovať za 5€ na deň. Workaway, coachsurfing a podobné stránky predĺžia trip na koľko potrebuješ, až to omrzí a ideš naspať. 

prosim,vedel by mi niekto poradit?..na kolko a kde by sa oplatilo cestovat za nejakych 3000 evry?na co najdlhsie ,planujem zostavat na hosteloch..cestu okoo sveta asi nedam ?dakujem

Poznám týpka, čo sa venoval horolezectvu, bol zamestnaný skoro vždy na dohodu, vykonával pomocné práce a vo voľnom čase chodil po firmách hľadal sponzorov na svoje expedície. Keď našetril so sponzorským koľko potreboval, zbalil veci a išiel za svojím snom...Robieval v cestovkách ako inštruktor kaňoningu a dnes má sám svoju vlastnú cestovku...

Marion, do nejakych 3000 evry by sa dalo skúsit do Afriky na cca 2,5 mesiaca. Prejst pät krajín a presúvanie autom. More, plaž, safari, zvierata, stanovanie a varenie v buši atd.

Je to jednoduché. V mojom prípade som dal výpoveď, odhlásil sa zo zdravotného poistenia, zaočkoval sa a vybral som sa do sveta s tým, že som nevedel odkiaľ a kedy sa vrátim. Moja idea bola prejsť bez lietania čo najďalej, ideálne do Austrálie :-) Ten pocit, keď som nastúpil v rodnom meste do vlaku, bol neopísateľný. Vzrušenie, radosť, sloboda. Mal som našetrené cca 6000 EUR. Pri dennom rozpočte 18 EUR mi to aj s počiatočnými nákladmi a leteckou cestou domov vydržalo na 7 mesiacov nezabudnuteľného cestovania cez Balkán, Turecko, Irán, Pakistan, Indiu, Bangladéš, Nepál, Čínu, Rwandu, Južnú Afriku, Botswanu, Zambiu a Zimbabwe. Po návrate si človek uvedomí, že to bolo to najlepšie, čo vo svojom živote urobil. Po dvoch mesiacoch som si znovu našiel prácu, pričom medzitým pomohlo, že som mal nárok na 6-mesačnú podporu. Z týchto ciest čerpám energiu v každodennom živote dodnes, aj keď to bolo už dva a pol roka dozadu.

Peru, Bolivia ma vyšla 5 týždňov na cca £1500 s letenkami, kľudne začni v Equadore. Ďalej som išla do chile a Argentíny ale to je uz drahšie. Centrálna Amerika vie byt lacná, skus pozrieť letenky do mexica trebárs :) dobrá rada je nebookovat nic dopredu, takmer vždy sa dá zajednat lepšiu cenu na mieste za ubytovanie a dokonca aj dopravu! :)

dakujem za odpovede :) Afrika znie velmi zaujimavo,ale musim sa priznat,ze som trosku bojko,kedze pojdem prvykrat takto sama,to by som asi nedala :) Stredna Amerika je moj velky sen,len som si nie celkom ista,ci by mi stacila anglictina? .uz som prevetrala vela blogov a roznych stranok, pravdupovediac,cim viac si o tom citam,tym mam vacsi chaos a je lepsie,ked mi niekto odpovie takto polopaticky :) zatial som bola v iba v Japonsku,Aziu preto moc neplanujem,aj ked je asi financne najdostupnejsia..hm,veru by ma nenapadlo nic nebookovat dopredu,asi by som to vsetko moc preplanovala,dakujem dobra rada :) pozriem to Mexiko :)

Ahoj ja som dala vypoved, prenajala byt, predala auto a vybrala som sa robit dobrovolnicku na kostariku do streda nicoho, z kostariky som si dala kusok z mexika a potom od severa kolumbie az po limu a spat na SVK, teraz som doma zarobila som si nejake peniazky a idem teraz mexiko az po panamu...cesta ma vysla asi 4500 eur aj s letenkami a to som letela asi 7 krat...:)vela krat som byvala aj zadarmo, hlavne ked ces ist do centralnej alebo juznej ameriky spanielcina ti pomoze usetrit vela penazi, teraz viem ze sa to da aj lacnejsie ale tak clovek si predsa len dopraje ked peniazky su a ked nie tak vieme si natrhat predsa aj to ovocie zo stromov coho je tam neurekom a hlavne vela sa naucite to co sa naucite vo svete na svk nikdy nenajdete. a oni sa o teba tak ci tak postaraju vazia si kazdeho cloveka ako rovnocenneho ci mas miliony alebo nemas ani floka...

Marion,
tú Afriku by si nešla sama, ak by si sa pre nu rozhodla. Tento rok sa tam chystám so skúsenými , cestovateľmi ,ktorí ju pravidelne niekoľko rokov navštevujú.

Kris, kedy si bola na tej kostarike? ja som tam zi lvyse 2 rokov. no na slovenskych turistov som nemal stastie. chystas sa niekde zase?

ahoj Kris,to znie presne ako moj sen.Hladala som davnejsie nejake dobrovolnictvo na Costa rice,ale prislo mi to dost drahe.aj z toho,co som citala ,ze je najdrahsia z latinskej ameriky, som pochopila,ze na to asi nemam :) Rozmyslam korytnaciu farmu v Mexiku a potom prejst strednu Ameriku.Mozem sa popytat nejake otazky,lebo vidim,ze cim viac citam rozne clanky asi uz mam vela predsudkov.Ako je to s cestovanim po strednej Amerike?Staci zohnat bus na stanici a ides,ziadne viza ani papierovacky?pises nejaky blog o ceste,ktoru planujes?kde si si kupovala letenky?ja planujem asi tak v aprili,este trosku nasetrit,ak sa podari.dakujem za nakopnutie a prajem veela zazitkov :)
ahoj Julo,no vyzera,ze dam asi tu Ameriku,lebo tam ma to taha najviac,aj ked sa mi to meni.podla toho aky vidim prave dokument :) ono sucastou mojej cesty je aj to,ze by som chcela ist sama.aj ked sa bojim straasne,ale prave preto chcem ist,aby som to prekonala a potom sa uz nemusela nicoho bat :).a tym,ze nemam vela skusenosti s cestovanim,teda po europe som uplne v pohodke aj sama,mohla by som byt skor na pritaz..ale Afrika musi byt ,mozno o rok! ak mate nejake blogy,kde o tychto cestach pisete,rada si precitam:)

Haha na kostarike od marca do konca maja som zila na plazi v strede nicoho..;)stretla som jednu cesku co zila v usa a potom este dvoch cehov v bogote a to vsetko viac som aspon podobny jazyk nepocula, ale viem o jednej slovenke co zije na kostarike aj s dcerou a jeden slovak zije na karibskom pobrezi a ma dom v stromoch len nechceli ma k nemu pustit take nejake divne to bolo.,.;)

Ahoooj...blog nemama ja velmi na pisanie nie som ale ked ces postni mi sem maila a napisem ti odpovede na vsetky tvoje otazky ja odchadzam za 3 tyzdne do mexika...;)

velmi rada :) [email protected]

Kris ja si akurat vybavujem dobrovolnictvo na Kostarike. Mala by som na teba nejake otazky. Ak budes mat cas tak mi napis na [email protected]

Pracujem v praci ako chuj 14-16hodin denne aby som si zarobil na naklady zitie stravu daco dal bokom potom berem celu donovolenku a idem cestovat, po dovolenke sa vracam spat do prace a opakuje sa to na dalsi rok

je to velmi individualne. ale v principe je to jednoduche, nasetris peniaze, das vypoved a cestujes;) alebo sa dohodnes inac.. cestovat sa da aj lacno, nemusis byt ziadny pan podnikatel, ide len o to byt flexibilny casovo a nebyt narocny:) skus backpackeri.sk nejake prakticke info najdes aj na tejto stranke

Ahoj, prednedávnom som narazil na túto stránku rovnako ako aj na fórum. Vždy som chcel cestovať, vidieť svet a hlavne zažiť ten zmiesaný pocit slobody, vzrusenia a radosti.
Ale vôboec netuším ako to robíte :laugh: Ako som si pozeral príspevky tu na fóre, tak nechápem ako je možné, že sa niekto proste zbalí a ide napr. na 6 mesiacov alebo na rok preč do sveta. Ako to máte s prácou?? Jednoducho si zoberiete na pol roka dovolenku alebo čo? :D Alebo dáte rovno výpoveď a tým, či si prácu potom nájdete sa už nezaoberáte? Odkiaľ máte peniaze na tú cestu? Toto sú otázky ktoré ma veľmi ale veľmi zaujímajú :D Je cestovanie určtené len pre už zabezpečených podnikateľov, ktorí majú podniky fungujúce už bez ich prítomnosti??
Ak by sa našiel niekto kto by mi vedel poradit s týmito otázkami, tak by som bol veľmi rád :)

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi