Živý prenos z Everestu? Žiadny problém, je tu 5G sieť!

Človek už nikdy nebude mimo civilizácie. Postupne zdolávame, obývame a ovládame každý kúsok Zeme. Fotíme a okamžite zdieľame každý jeden moment, úspech, zážitok. Potrebujeme mobilnú sieť a hlavne internet. Všade kam sa pohneme. Aj na najvyššej hore sveta. Ani tam už dávno nejde o vlastný pocit z úspechu a silnej vôle, z prekonania svojich hraníc. Už to musia vedieť a vidieť všetci a v reálnom čase. Pretože čo nezdieľame, akoby sa nestalo a keď nie sme online, akoby sme neexistovali.

China Mobile nainštalovala na Evereste 5G sieť

25 km optických káblov, 8 ton materiálu. China Mobile inštalovala v posledných dňoch na najvyššej hore sveta zariadenia umožňujúce pokrytie celej severnej steny Everestu. Podľa vyjadrení odborníka z oblasti telekomunikácií však nie je možné, aby pokrytie fungovalo v tak extrémnych podmienkach. China Telecom a China Central Television však testovali spojenie počas 24 hodinového živého prenosu, ktorý malo možnosť vidieť až 6 miliónov divákov. Všetko prebehlo úspešne. 5G sieť s rýchlosťou 1 GB/s tak odteraz umožní zdieľanie zážitkov v naozaj reálnom čase.

Aj výstup na Everest môže byť luxusný

Dokonalé spojenie so svetom nie je to jediné, za čo si možno dnes pri výstupe zaplatiť. Okrem celej skupiny šerpov a nosičov, ktorí sa postarajú prakticky o všetko, musí horolezec myslieť už „len“ na samotný výstup a svoje fyzické a psychické schopnosti. Niektoré agentúry ponúkajú okrem iného aj luxusné dvojmiestne stany v base campe, v ktorých sa nachádza pohodlná posteľ, stolík, elektrina a wifi. V spoločnom veľkom stane je jedáleň, bar, knižnica a horúca sprcha, po ktorej si možno vychutnať teplú večeru podľa vlastných preferencií priamo od šéfkuchára. Samozrejmosťou je ovocie či zelenina, ktorú pravidelne priváža vrtuľník. A ak človeka nezlomí únava, môže si z pohodlia gauča vychutnať večer pri premietanom filme. A nebezpečenstvo pri výstupe? Aj to možno minimalizovať. V balíčku služieb je totiž pohotovostný vrtuľník, pripravený vás zachrániť. Ak to počasie umožní.

Dnes je možné zaplatiť si za akýkoľvek zážitok. Chcete sa prejsť po skutočnom slume? Túžite zažiť, aké to je, byť bezbranným utečencom odovzdaným napospas prevádzačov? Snívate o výhľadoch z najvyšších hôr sveta? Už takmer nič nie je nemožné. A výstup na Everest? Ktovie, možno v budúcnosti bude možné zvládnuť ho takmer bez prípravy - priviazaný na šerpovom chrbte :)

Zdroj foto: wikimedia commons