Zbaľ batoh a vyraz do sveta

Jesenná nádielka plná výziev, adrenalínu, otlakov a zápachu nekvalitného benzínu. Pre všetkých nadšencov cestovania prichádza sviatok v podobe jesenného vydania cestovateľského festivalu Cestou necestou v 16 mestách na Slovensku. Už 9. 10. 2018 sa festivalová výprava po prvýkrát objaví v nových priestoroch v Nitre a následne sa počas dvoch mesiacov preženie cez všetky kúty Slovenska.

Slovenským mestám bude dominovať organizátor festivalu Michal Knitl s jeho poslednou expedíciou do základného tábora K2. V Lučenci, Prešove, Nitre a Poprade nám Peťo Gregor predstaví Somálsko po 26 rokoch občianskej vojny. Vyberieme sa na netradičné svadobné cesty cez Aljašku či Malajziu. Transsibírskou magistrálou spoznáme autentické Rusko, ale navštívime aj strechu Európy – Elbrus. Na Kaukaze však zostaneme a odmenou nám budú neopakovateľné Gruzínsko či Arménsko. Vytrvalcom príde porozprávať prvý Slovák, ktorý zdolal náročný 4260 km PCT trail z Mexika do Kanady. Dozvieme sa, prečo navštíviť Barmu v dažďovej sezóne, alebo aký je život na sladkej Jáve. Autonomádov poteší expedícia Čile, ale taktiež partia Košičanov, ktorí si trúfli zdolať na starom mercedese Pamir Highway a ešte sa vrátiť naspäť. Na Pionieri prebrázdime 14 štátov Európy, ale aj značnú časť Ázie. Od yukonskej divočiny cez panenskú Kamčatku po nespútané Škótsko či nórske fjordy. Krížom cez hory Korziky (GR20) sa ocitneme v Ladakhu. Južná Amerika nám ponúkne 15 000 km cestu z Kolumbie do Bolívie, ale aj 10 mesiacov strávených na dobrovoľníckych projektoch, alebo neuveriteľné prírodné scenérie od džungle až po ľadovce. Na jachte oboplávame svet, ale vydáme sa aj na púť Camino de Santiago. Toto všetko doplnené o rady a príbehy z ciest v podobe ženy – sólo cestovateľky.

Tradičným vyvrcholením festivalu je trojdňová porcia 37 prezentácií z celého sveta, ktorá sa uskutoční 9. – 11. 11. 2018 v Dome Kultúry Ružinov v Bratislave. Po prvýkrát budeme hosťovať aj zahraničných cestovateľov z Fínska, Uzbekistanu, alebo Maďarska či festival Ozvěny z Ostravy. Neopakovateľný zážitok na vás čaká v podobe premietaní v 3D a koncert Mr. Stickmena, jediného hráča na stick v strednej Európe. Cez prestávky si váš boľavý chrbát môžete ponaťahovať na akrojoge, alebo pre menej zdatných je pripravený bike workshop. V Bratislave sa po prvýkrát spolu predstavia aj obaja organizátori festivalu – Michal Knitl a Milan Hano.

Viac o programe na na facebooku.