Za kulturou do Maroka

Tato severoafricka krajina ponuka velmi rozmanitu prirodu, od mora az po Saharu najdete aj hornate zasnezene kopce.

Maroko vo mne zanechalo deep feeling, ktory sa velmi tazko opisuje slovami.. viac..

Podme na to

Maroko bolo uz dlhsie na mojom „bucket liste“ , no kedze kvoli mojej praci si tripy velmi predcasne planovat nemozem, vzdy vsetko riesim par dni pred odchodom.  

Dnes sa do Maroka da dostat pomerne lacno, napr. z Budapesti alebo Katowic, vacsina vsak leti do Agadiru, kde mozete najst hlavne plaze. Ak tuzite skor po kulturnom zazitku, treba sa vydat do inych miest.  Letenky z Buda do Agadiru ma vysli 88€ aj s Wizz clenstvom 4 dni pred odletom. Celkom v pohode, no nie ? :)

Na letisku sa pripravte na vypisovanie dotaznika, napriklad udaje z pasu a kde ste ubytovani. Prineste si vlastne pero, inak si celkom pockate. LZ Agadir letiska sa mozete dostat lokalnym busom, no posledny ide celkom skoro okolo 20:00 a potom Vam uz ostava len taxi.

Plazovy den som si nechala az nakoniec. Mojim planom bolo hned sa dostat do Marrakeshu, co sa dalo celkom slusnymi autobusmi. Cena je okolo 10e a cesta trva 3 hodiny.

Marrakesh

Mesto stare viac ako 1000 rokov bolo obivane berberskymi obyvatelmi. Este dnes sa s nimi mozete stretnut. Co vsetko sa da robit v Marrakeshi ?

  • Prechadzat sa starou Medinou (stare mesto)
  • Nakupovat v SOAK (lokalne trhy)
  • Navstivit Jardin Majorelle (nadherne zahrady , vstup 7e)
  • Zapad slnka na terase na hlavnom namesti, kde si mozete vychutnavat atmosferu pri duzku „mint tea“
  • Ochutnat Tajin
Marrakesh

Ked som vyssie spominala deep zazitok, trocha to rozviniem. Rde o to, ze uvidite neskutocnu chudobu lokalnych ludi. Priemerny zarobok je 200e mesacne. Maroko samo o sebe by mohlo byt velmi rozvinuta krajina – turizmus, rybolov, NS, bohuzial domaci tvrdia, ze krajinu ovlada korupcia, takze..

Ouzoud waterfalls

Nadherne vodopady v pohori stredneho Atlasu. Slovo uzud pochádza z berberciny označuje sadenicu olivovnika, ktore su vysadene vsade naokolo. Na tieto vodopady sa je velmi komplikovane dostat autobusmi. Ale nezufajte, z Marrakeshu (aj ine mesta) tam chodia Daily Tours, ktore Vas vyzdvihnu priamo z hotela a cenovo to vychadza 24e/osobu. Link uz nemam, ale verim tomu, ze ste sikovni a vygooglite si :) (video najdes v mojej story na insta)

Ozoud falls

Casablanca

Ked uz som si myslela, ze Maroko je velmi chudobna krajina, tak Casablanca Vas vyvedie z omylu. Rozvinute priemyselne mesto s pristavom. Ludia sa tu rozpravaju o Tesle a najnovsich IT stuffs. Ufff. Z historickeho hladiska mozete navstivit Hasan II. mosque, dnu sa dostanete iba ak sa tvarite, ze ste moslim. Idealne s niekym lokalnym

Rabat

Hlavne mesto Maroka, co navstivit ?

  • Old medina – najdete tu modre ulicky, podobne ako v Chefchaoune
  • SOAK
  • Mausoleum Mohammeda V.
  • Prechadzka popri pristave/ pobrezi
Rabat, old medina

Fez

Podobne ako Marrakesh, mesto s bohatou historiou. Okrem klasickeho objavovania v Old medine a SOAKu by som vyticila este tieto miesta:

  • Tannery, vyroba koze
  • Najstarsia fungujuca univerzita na svete: University of Al Quaraouiyine
  • Vyhlad z nedalekeho kopca na cele mesto
  • Terasy s vyhladom
Tenary Fez

Chefchaouene

Mesto celkom pochopitelne oznacovane ako modra perla. Pre mna must. . Male, pokojne mestecko, ktore je cele modreee. Proste neskutocne. Co viac vam mam povedat, check foto !!! :) Bohuzial, opat miesto, kde bez auta je celkom narocne sa dostat, chodia tam sice CTM.ma autobusy, ale trva to 4 hodiny. Co uz, vsetko sa da prezit kvoli takemuto miestu.

Chefchaouene

 

Agadir

Letecky pristupna destinacia, idealna na oddych pri mori, ked v EU prevazuje depresivne pocasie. Pravdu povediac, pre mna nic zaujimave, ale verim, ze v okoli je vela dalsich moznosti.

Rady & Tipy

ŠOK? Najvacsi sok som zazila, ked po celodennom poteni sa clovek tesi na sprchu, no bohuzial najde len sprcho-wecka (kvazi odkvapova diera, ktora slusi na vsemozne potreby). Pre mna to znamenalo tyzden bez poriadnej sprchy (prezila som).

Internet? Free wiffi sa da najst hlavne vo vacsich mestach, ale je to celkom rare, odporucam si kupit SIM 1GB – 1/2€.

Doprava? Ak sa rozhodnete si neprenajat auto, tak autobusy a vlaky funguju celkom slusne, samozrejme v ramci vacsich miest. Ja som vyuzivala autobusy CTM.ma, ktore chodia uplne na cas alebo dalsia slusna spolocnost je aj Supertours. Co sa tyka vlakov, stranku maju vo francuzstine. Pre nehovoriacich - slusne info najde na tomto blogu: https://www.tripsavvy.com/train-travel-in-morocco-1454424

Jazyk? Samozrejme arabcina a berbercina. Kedze Maroko je francuzska kolonia, 99 % ludi hovori francuzsky. S anglictinou sa tiez dorozumiete bez problemov, kedze turismus je pre domacich sposob obzivy.

Mena? “Dirhems” 100DH = 10€ cca

VIZA? Nope, staci pas

Ceny? Predpoklad je, ze za bezny obed zaplatite menej ako v Bratiske. S tym nie uplne suhlasim, kedze vam velakrat zauctuju turisticke ceny namiesto beznych. BACHA!!! Treba si nato davat pozor. Rada nad zlato, cenu si dohodnite vzdy vopred.. tu este zjednajte a peniaze vytahujte az na konci :)

Co ochutnat? Tajin & mint tea

Co si priniest? Maroko je zname produktmi z arganovych stormov - idealny darcek. Na tychto stromoch mozete najst kozy, je to sposob farmacenia a v celku vtipne na pohlad J Tieto stormy s kozami najdete napr. v Tamri alebo aj v spominanom Agadire.

Este, este...

Tyzden v Maroku urcite nestaci, ale kedze ma nebavi byt dlho na jednom mieste a som ochotna obetovat svoj oddych, tak v celku stihnem preskumat vela..  

Co by som este navstivila, ak by bolo viac casu ?

Urcite Saharu, zname miesta su Merzouga alebo Zagora. Bohuzial, tento trip bol z casoveho hladiska pre mna narocny, takze nabuduce ;)

Essaouira – Vela domacich mi odporucilo toto mesto. Vraj je zaujimave kulturou a juznejsie na pobrezi si mozete aj zasurfovat.

Maroko ponuka naozaj vela cestovatelkych moznosti. Je uz len na vas si vybrat tie najpreferovanejsie. Tak ci onak, myslim si, ze navstevu Maroka neolutujete J

Na insta: nikxse som pridala aj stories z Maroka, check it :)