Yucatán s archeologičkou: Mayské pyramídy

Lenka Šedivá žije v Londýne a píše blog o cestovaní a živote v Anglicku. Vyštudovala blízkovýchodnú archeológiu v Brne a jazdila na vykopávky do Sýrie a Turecka. Archeológii sa dnes už profesionálne nevenuje, ale je to jej veľká vášeň. Živí sa písaním na voľnej nohe. 

Naša svadobná cesta na Yucatán pre mňa bola splneným snom. V Mexiku sme najazdili celkom 2500 kilometrov a navštívili niekoľko zaujímavých archeologických lokalít v mayskej džungli, ktoré vám dnes priblížim. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Turizmus na Yucatáne 

Polostrov Yucatán patrí v poslednej dobe medzi vyhľadávané destinácie a turizmus ho veľmi rýchlo mení. V štáte Quintana Roo a predovšetkým okolo mesta Cancún nájdete na každom rohu Starbucks a miesto pravej mexickej kultúry vás čaká záplava suvenírov a plejáda okázalých luxusných rezortov. 

Naša cesta preto mierila viac do vnútrozemia, kde sme mohli vidieť odvrátenú stránku polostrova, menej zničenú (aj keď samozrejme tiež poznačenú) turizmom. Od pôvodných mayských dedín, kde vládne drsná chudoba cez opustené haciendy až po archeologické ruiny pochované v džungli. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Aj takto sa žije v neturistických oblastiach Yucatánu

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Obyvatelia džungle využívajú na svoje stavby všetko, čo nájdu

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Mimo turistického štátu Quintana Roo sa často dohovoríte len po španielsky (alebo rukami-nohami)

2500 kilometrov v aute

Ak sa niekedy vyberiete na Yucatán, určite vám odporúčam neostávať iba v predraženom a turistickom Quintana Roo. Prenajať si auto v Mexiku nie je nič zložité a pokiaľ nebudete šoférovať v noci a dáte si pozor na všadeprítomné výmole a spomaľovače (ktoré sú často neoznačené a niekedy “vyrobené” napríklad z obyčajného povrazu v prachu), je to aj pomerne bezpečné. 

Benzín je tu lacný a autom sa dostanete aj k pamiatkam a mestám, ktoré by ste inak nevideli. Na dedinských cestách si však dávajte neustále pozor: stalo sa nám napríklad, že uprostred cesty ležal obrovský pytón (od tej chvíle sme pre istotu vždy kontrolovali podvozok, keď sme nastupovali do zaparkovaného auta). 

Z auta si určite všimnete aj to, čo vám turistickí sprievodcovia neukážu: množstvo odpadu na okrajoch ciest - Yucatán má veľký problém s nelegálnymi skládkami a pohľad na znečistenú džungľu je veľmi smutný.

K pyramídam na bicykloch

Zrúcaniny opustených mayských miest sú pre archeologičku najväčším lákadlom. Staroveká mayská civilizácia existovala v Strednej Amerike od roku 2500 pred naším letopočtom a patrila medzi najvyspelejšie na svete. V Guatemale sa jej s veľkým svetovým ohlasom venujú aj Slováci. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Stratené mayské mesto v yucatánskej džungli

Vedeli ste? 

  • Mayovia mali pokročilé vedomosti o astronómii, matematike a architektúre 

  • Slovenskí vedci sa mayológii venujú už viac než 10 rokov a v džungli pomohli odhaliť 60.000 mayských štruktúr

  • Záhadný kolaps ich civilizácie v 9. storočí nášho letopočtu archeológovia dodnes skúmajú 

Yucatán je mayskými mestami doslova posiaty. Odporúčam vám však vyhnúť sa turisticky preťaženým pamiatkam Chichen Itzá a Tulum, ktoré čelia každoročne “nájazdom” miliónov návštevníkov! 

Miesto toho si radšej vyberte niektoré z menej známych lokalít, kde budete mať na skúmanie minulosti väčší pokoj (a je tam samozrejme aj o poznanie nižšie vstupné). Na niektorých miestach si dokonca môžete požičať bicykle: skrátia vám cestu a objavíte toho viac. Bicyklovanie sa po džungli okolo opustených zrúcanín bolo pre mňa jedným z najlepších zážitkov v Mexiku! 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Na prieskum džungle si požičajte bicykle

Cobá: Vyšplhajte sa nad nekonečnú džungľu 

Prvým z miest, ktoré vám určite môžem odporučiť, ak si chcete urobiť predstavu o vyspelosti Mayov, je staroveké mesto Cobá. Odhaduje sa, že ho kedysi obývalo až 50 tisíc ľudí a bolo to jedno z najdôležitejších ekonomických a náboženských centier v oblasti. Cobá je známe ako “mesto bielych ciest” –⁠ križuje ho totiž viac než 50 dôležitých mayských ciest (sacbe). 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Staroveké mesto Cobá pohltila džungľa

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Nájdete tu chrámové aj obytné komplexy

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Pred pyramídami sú často stély s reliéfmi 

Keďže opustené mesto dávno pohltila nenásytná džungľa, čaká vás doslova vstup do iného sveta: tajomné reliéfy a stély, chrámové komplexy, obytné časti a všadeprítomné pyramídy. Tá najväčšia (Ixmoja) je súčasťou komplexu Nohoch Mul a je 42 metrov vysoká. Na rozdiel od Chichen Itzá sa môžete vyšplhať až na jej vrchol, odkiaľ uvidíte celú oblasť ako na dlani. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Najvyššia pyramída komplexu Nohoch Mul 

Hore vedie 120 veľmi strmých schodíkov, ktoré sú na niektorých miestach nebezpečné, pretože sú vyhladené a šmýka sa na nich. Pri ceste dole z pyramídy odporúčam držať sa lana, ktoré je natiahnuté uprostred. 

Pri šplhaní sa na ktorúkoľvek mayskú zrúcaninu buďte hlavne ohľaduplní a zvážte si, či musíte naozaj vyliezť úplne všade. Návštevníci samozrejme pamiatky ničia a preto radšej väčšinu z nich obdivujte zo zeme. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Opustená a záhadná

Mayapán: V mayskom meste úplne sami

Na Yucatáne sme niekoľko nocí spali v meste Mérida, odkiaľ sme to mali blízko aj na “bohom zabudnuté” mayské pamiatky. Videli sme ich niekoľko a najviac ma zaujalo kedysi významné centrum Mayapán, kde sme boli počas nášho výletu prakticky úplne sami.

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

V meste Mayapán archeológovia našli až 4000 štruktúr 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Mesto intenzívne skúmali archeológovia, takže je na rozdiel od Cobá odkryté a môžete tak vidieť jeho rozsah (nachádza sa tu viac než 4000 štruktúr). Strávili sme tu niekoľko hodín a preskúmali najväčšie stavby – pyramídy, chrámy aj obytné komplexy.

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

V Mayapáne uvidíte aj reliéfy, ktoré kedysi zdobili stupne pyramídy 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Zvyšky malieb na pyramíde je dnes ťažké rozlúštiť 

Zaujímavé bolo, že na jednej z pyramíd sa dochovali aj zvyšky malieb: kedysi bola omnoho farebnejšia! Mayapán má i posvätné cenote (jaskynné jazierko), ktoré však nie je prístupné. Rovnako ako v Cobá môžete aj tu vyliezť na niektoré zo stavieb. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Pohľad na odkryté mesto Mayapán

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Mayské reliéfy pôsobia aj dnes úctyhodne 

Izamal: Koloniálne mesto postavené na pyramídach

O mayských lokalitách Yucatánu by sa samozrejme dalo písať donekonečna, dám vám však ešte jeden tip na zaujímavú lokalitu, ktorá podľa mňa stojí za návštevu: Izamal

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Izamal - pueblo žlté ako kanárik 

Mexické pueblo Izamal určite neprehliadnete, pretože je úplne celé namaľované na žlto ako kanárik. Jeho história je veľmi zaujímavá: v 16. storočí ho postavili kresťanskí misionári na staršom mayskom meste. 

V mestečku môžete dodnes navštíviť niekoľko pyramíd obklopených koloniálnou architektúrou. Tieto pyramídy sú oproti iným lokalitám menšie a vstup k nim je zadarmo. 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Mesto postavili misionári, ale dodnes tu môžete navštíviť staré pyramídy 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Preskúmať ich môžete celkom sami a zadarmo

Izamal stojí za preskúmanie celý – od architektúry až po kultúru, ktorá si tu nerušene žije vlastným životom. Ženy tu bežne chodia oblečené v tradičných šatách (huilipes) a miestni obyvatelia tu hovoria nielen po španielsky, ale aj pôvodným mayským jazykom. 

Cenotes: Do mayského podsvetia 

Veľkým lákadlom Yucatánu sú podzemné jazierka cenotes. Ďalej od turistických oblastí nájdete aj také, kde sa budete v priezračnej vode kúpať úplne sami! 

Vedeli ste? 

  • Cenotes považovali Mayovia za posvätný vstup do svojho podsvetia - bájnej Xibalby

  • Existujú rôzne typy cenotes - od úplne jaskynných až po odkryté (vyzerajú ako rybníky) 

  • K niektorým cenotes sa dodnes dostanete aj tradičným spôsobom - po koľajniciach na vozíkoch ťahaných koňmi

Yucatánske cenotes sú veľmi krehkou súčasťou ekosystému: nikdy do nich nelezte natretí opaľovacím krémom (alebo si kúpte taký, ktorý sa vo vode rozloží). 

Pribaliť si naopak nezabudnite šnorchle - v cenotes síce nie sú koralové útesy ako v mori, ale pod vodou môžete skúmať jaskynné útvary obklopení drobnými rybičkami a paprskami slnečnej žiary. Nezabudnuteľné! 

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Cenotes Mayovia považovali za svoje podsvetie - Xibalbu

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

Cenotes sú jaskynné jazierka, ktorým sa prepadol strop

Lenka Šedivá Mayovia Mexiko

K niektorým cenotes sa dostanete aj po koľajniciach

Dúfam, že ak sa niekedy rozhodnete navštíviť Yucatán, zamilujete si ho podobne ako ja. A snáď vám pri plánovaní cesty pomôže aj tento môj článok. Budem sa tešiť na vaše komentáre alebo vlastné zážitky!