Wagrain-Kleinarl: Super lyžovačka, lieskovcový schnapps a lietajúci Mozart

Wagrain a Kleinarl sú dve alpské mestá nachádzajúce sa asi 70km južne od Salzburgu a cca 4 hodiny jazdy z Bratislavy. Strávil som tu pár dní koncom decembra, kedy bolo netradične teplo a snehu málo. Rakušania si však poradili a zabezpečili nám skvelú lyžovačku aj v 12 stupňových teplotách.

Strediská

Mesto Wagrain je (doslova) obklopené lyžiarským strediskom Snow Space Salzburg so 120km zjazdoviek a 45 lanovkami. Stredisko je rozdelené na dve časti, medzi ktorými sa dá ísť buď pomocou autobusov alebo špeciálnej lanovky G-Link, ktorá ide ponad mestom. Autobusy premávajú zdarma zhruba každých 10 minút až do 4 poobede. Okrem Wagrainu sa do streiska dostanete aj z miest Alpendorf a Flachau. Druhé stredisko tohto regiónu je Shuttleberg Flachauwinki-Kleinarl s ďalšími 40km zjazdoviek. 

Zjazdovky patria skôr medzi tie jednoduchšie, takže ideálne pre deti, rodiny a menej skúsených lyžiarov. To však neznamená, že tu výzvu nenájdu aj tí skúsenejší. V Flachauwinkl-Kleinarl sa napríklad nachádza skvelý freestylový park Absolut Park. Aj keď prirodzeného snehu bolo málo, snežné delá sa každú noc postarali o nádielku prašanu na ktorom sa lyžovalo prekvapivo dobre.

Pre mna osobne to najlepšie v tomto stredisku boli horské chatky a ápres ski bary – dokopy je ich tu 60! V každej si pochutíte na skvelých lokálnych špecialitách, pive a samozrejme schnappse. Môj obľúbený bol lieskovcový – miestna špecialita. 

Lyže si viete požičať v jednej z mnohých požičovní, ktoré sa nachádzajú pri každom vstupe do strediska. My sme používali lanovku Flying Mozart, ktorá bola najbližšie k nášmu hotelu, ale vďaka autobusom nie je problém dostať sa rýchlo aj na iné vstupy.

Stredisko Snow Space Salzburg je naozaj robustné a treba si dávať pozor, aby ste sa nestratili. Dostať sa z jednej strany na druhú vám zaberie nejaký čas takže radšej sa si naplánujte návrat dostatočne skoro. Mapy mi prišli miestami trochu zmätočné a tak je dobré, ak s vašou rodinou a priateľmi lyžujete radšej spolu, aby ste sa nestratili. 

snow space salzburg

Ubytovanie 

V oboch mestách sa dokopy nachádza 10 000 ubytovacích jednotiek, takže je z čoho vyberať. My sme boli ubytovaný v hoteli Aktiv & Family Hotel Alpina a môžem len odporúčať. Izby sú skôr jednoduchšie, ladené do tradičnej alpínskej architektúry. Nachádza sa tu aj bazén a 2 sauny, čo je po celodennej lyžovačke perfektné. Miestna reštaurácia je taktiež skvelá, počas prvého večera sme mali 4 chodové menu ktoré patrilo jednoznačne medzi kulinársku špičku. Personál bol veľmi pohostinný a doprial nám doslova všetko, čo sme si zmysleli – s úsmevom a vrelým prístupom. 

Aktiv Family Hotel Alpina

Wagrain

V meste sa nachádza naozaj všetko, čo potrebujete. Veľké množstvo reštaurácii, obchodov, barov či pekární. Neustále sa tu dejú rôzne eventy a tak sa nikdy nenudíte ani po lyžovačke. My sme navštívili napríklad kulinársky event so známym michelinovským kuchárom Rolandom Trettlom a Rudim Pichlerom. Priamo pred nami na veľkom pódiu s kuchyňou pripravili 4 skvelé chody pre cca 100 ľudí, ktoré sme si vychutnávali spolu s výberom lokálnych vín. Okrem toho sa tu nachádza napríklad aj múžeum Stille Nacht (Tichá Noc) venujúce sa Josephovi Mohrovi – autorovi tejto známej vianočnej koledy. Nájdete tu taktiež wellness kúpalisko Wasserwelt, kde máte pri kúpe skipassu vstup zadarmo.

VARENIE

Lyžovačka s olympijskou hviezdou

Na záver sa ešte podelím o jeden príbeh. Vďaka spolupráci so šéfredaktorkou portálu Kamkam.eu Beate Havranovej sme strávili deň na svahu s Annemarie Moser-Pröll, ktorá pochádza práve z tohto regiónu. Annemarie je lyžiarska hviezda, ktorá v sedemdesiatych rokoch zbierala jednu zlatú medailu za druhou. Vrcholom jej kariéry bol rok 1980, kedy vyhrala olympijské zlato v downhill lyžovaní. Odvtedy bola považovaná za najlepšiu lyžiarku histórie poďla počtu vyhratých súťaži a takto bolo celých 25 rokov, až kým ju napokom nepredbehla američanka Lindsey Vonn. 

Napriek tomu, že Annemarie už má svoj vek, na svahu je stále ako doma. Nepokúšal som sa s ňou súťažiť, ale zväčša bola dole skôr ako som si vôbec nasadil rukavice. Popri pive a obede v jednej z horských chatiek nám porozprávala o svojej kariére aj živote. Zbožňuje Tatry a napriek tomu, že downhill lyžovanie je jedno z najnebezpečnejších lyžiarských disciplín, kde jazdci dosahujú rýchlosť až 130 km/h, nikdy nemala žiadne vážnejšie zranenie. Po tom, ako v 1980 skončila s karíerou lyžiarky, sa rozhodla venovať svoju energiu pečeniu. Otvorila si cukráreň Cafe Olympia v obci Kleinarl, ktorá sa tam nachádza dodnes (aj keď už pod iným majiteľom). Okrem skvelých zákuskov tam nájdete vystavené všetky Annemarine trofeje a z času na čas ju tam môžete aj stretnúť.

Annemarie

Skvelá voľba

Lyžiarskych stredísk v Alpách je neúrekom a tak môže byť pre niektorých problém si vybrať. Strediská okolo miest Wagrain a Kleinarl by som odporúčil najmä rodinám, párom a menej skúseným lyžiarom, ktorí si chcú dopriať po lyžovačke aj trochu zábavy a oddychu. Ceny sú pre Rakúsko typické, no napríklad za skipass či požičanie lyží zaplatíte prakticky rovnako ako vo veľkých slovenských strediskách. Hotely a služby sú samozrejme o niečo drahšie, no s tým treba pri návšteve našich západných susedov rátať. Ďalšiu výhodu vidím aj v lokalite, ktorá nie je tak vzdialená od Slovenska. Po ceste do tohto strediska sa navyše môžete zastaviť v Salzburgu – rodnisku známeho skladateľa Mozarta s krásnou architektúrou a v zime naozaj jedinečnou atmosférou. Ďalšie informácie o regióne nájdete napríklad tu, tu či tu, alebo na oficiálnych stránkach Wagrain-Kleinarl.