Vznášajúce sa hory v národnom parku Zhangjiajie

Poznáte film Avatar od svetoznámeho režiséra James-a Cameron-a? A spomínate si na levitujúce „Hallelujah“ hory? Vznášali sa nad zemou v jemnom rannom opare. Mystické a fascinujúce.

Aj keď ľudská fantázia prakticky nepozná žiadne hranice, predsa len nájdeme v mnohých fantasy filmoch inšpiráciu z reálneho sveta. „Hallelujah“ hory nie sú výnimkou. Tie reálne sa nachádzajú v Číne. Síce nelevitujú, ale svojou impozantnosťou fascinujú celý svet.

zhangjiajie national forest park

Najstarší národný park v Číne

Oblasť Zhangjiajie nájdete v juhovýchodnej Číne, v provincii Hunan. Národným parkom sa stala v roku 1982, pričom ide o najstarší Čínsky národný park. Vďaka svojej jedinečnosti svetového významu sa v roku 2004 dostal až na zoznam chránených geoparkov UNESCO.

Vznášajúce sa hory

Hory krasového pôvodu skutočne vyzerajú akoby levitovali. Časté hmly spôsobené vysokou vlhkosťou vytvárajú jedinečnú prírodnú scenériu. Na celkovej rozlohe 130 km2 sa týči viac ako 3,000 väčších i menších skalných pilierov. Za vznikom tohto unikátneho prírodného zázraku je pravdepodobne pôsobenie ľadu v zime a stromov, ktoré na skalách rastú.

Bailong elevator

Výťahom až na vrchol

Najvyšším vrchom národného parku Zhangjiajie je Doupeng s nadmorskou výškou 1,890 m.n.m. Zaujímavosťou je, že na vrchol sa môžete dostať výťahom! A to nie hocijakým, ale najdlhším outdoorovým výťahom na svete. Cesta nahor trvá necelé 2 minúty, pričom presklený výťah prekoná výšku 326 metrov. Nič pre slabšie povahy.