Výstup na rozhľadňu Čáp, najvyšší bod Adršpašsko-teplických skál

Na najvyššom kopci Adršpašsko-teplických skál - Čáp ( 786 metrov) bola v septembri roku 2014 postavená rozhľadňa, ktorá ponúka ako na dlani výhľad na susedné Teplické skaly aj na vzdialenejšie vrcholky hôr.

V ten deň, ako som pochodil Teplické skály som sa vybral aj na Čáp. Dá sa sem prejsť aj pešo priamo z Teplických skál alebo kratšia a rýchlejšia možnosť je sa presunúť autom do chatovej osady Skály na južnej strane Teplických skál.

rozhledna Čáp

Z osady Skály je to 1,5 kilometra

Z uvedeného je jasné, že najkratšia výstupová cesta na vyhliadkovú vežu Čáp vedie z chatovej osady Skály u Teplic nad Metují. Konkrétne zelená turistická značka na trase dlhej asi 1,5 kilometra. Ja som sa do Skály vybral autom a potom ďalej pešo po zelenej. 

Auto som po príjazde nechal zaparkované na ceste vedľa zámku Bischofstein. Tu sa možno v reštaurácii osviežiť alebo aj najesť. Na rozhľadňu je to už zmienených asi 1,5 kilometra celkom pohodovej prechádzky. Cesta bola veľmi príjemná, vôbec nie namáhavá a navyše som si užil veľa pekných pohľadov. 

zamok  Bischofstein

Predovšetkým v podobe krásnych a štýlových drevených chalúp, pomedzi ktoré vedie chodník. Výstup k rozhľadni v pohode zvládnu aj starší ľudia, alebo menšie deti.

Veľa ľudí sem vyrazilo aj na bicykli, tu ale musím upozorniť na skutočnosť, že posledných asi 300 metrov na bicykli nedáte. Bicykle treba nechať dole pod záverečným stupákom. Preto odporúčam zobrať zámky na uzamknutie. Záverečná fáza výstupu je totiž dosť prudká a vedie cez kamene. Okrem iného aj cez veľmi malebnú skalnú bránu. 

Hoci sa vyhliadka Čáp nachádza v rámci Adršpašsko-teplických skál, ak sem vyrazíte z chatovej osady Skála, neplatíte žiadne vstupné. Nie je tu žiadna vstupná brána, žiadne obmedzenia. Z južnej strany od Skály sa tak môžete na Čáp vybrať aj na bicykli. Až hore sa však nedostanete, bicykel musíte nechať nižšie asi 300 metrov pod vrcholom.

rozhledna Čáp rozhledna Čáp

Krátka prechádzka sa končí na vrchole hory, kde ma čakal krásny panoramatický výhľad. Na orientačnej tabuly úplne na vrchu rozhľadne boli vyznačené všetky okolité pohoria, ktoré som mal ako na dlani. Krkonoše, Orlické hory, Broumovské steny, Teplické skály a veľa ďalších pohorí a vrcholov.

rozhledna Čáp, skalní brána rozhledna Čáp

Rozhľadňa Čáp bola postavená na najvyššom vrchole Adršpašsko-teplických skál. Meria 13 metrov a po zdolaní 44 schodov sa vám naskytnú krásne výhľady.

Rozhľadňu vysokú 13 metrov tvorí stredový oceľový stĺp s točitým oceľovým schodiskom, osem drevených hlavných stĺpov je na štyroch pätkách.

rozhledna Čáp

Rozhľadňa je celoročne prístupná, za vstup sa neplatí

Ak by vám to na jeden výlet bolo málo, tak si môžete dať aj prechádzku z Bischofsteinu opačným smerom, kde nájdete malé no krásne Čierne jazierko a nad ním zrúcaninu hradu Skály, odkiaľ je tiež pekný výhľad do okolia. Prípadne si môžete prejsť tunajší náučný chodník Skály - Bischofstein, doplnený panelmi s popisom miestnych zaujímavostí. Toto sú však len základné možnosti v najbližšom okolí rozhľadne, celkovo okolie toho ponúka oveľa viac.

Napríklad: Teplické skaly sú rozprávkovo krásny turistický okruh.

rozhledna Čáp