Výstup na Kremenec /Bukovské vrchy/ z Novej Sedlice

Pre aktuálnu situáciu s COVID-19 je cestovanie za hranice stále pomerne obmedzené, alebo aspoň výrazne zložitejšie ako normálne. Leto 2020 je preto ideálnym časom precestovať domovinu.

Som si istý, že mnohí z vás pochodili väčšinu Slovenska a hľadáte preto, odľahlejšie kúsky krajiny kam vyraziť. Národný park Poloniny na východnom Slovensku je ideálnym miestom práve na takýto výlet.

Územie Polonín zaberá severovýchodnú časť republiky na pomedzi hraníc s Ukrajinou a Poľskom. Hraničným bodom je vrch Kremenec (1221 m.n.m.). Kremenec je zároveň najvyšší vrch Bukovských vrchov. Práve sem sme sa s rodinou vydali na veľmi zaujímavý výlet.

tura na kremenec

Trasa začína v obci Nová Sedlica

Párkrát denne sem ide aj autobus, no auto je v tejto oblasti takmer nepostrádateľné. Veľa malých dediniek rozsypaných po okolí ukrýva krásne pravoslávne drevené kostolíky, ktoré by bolo veľmi ťažké obísť len autobusmi/pešo. Z konečnej zastávky autobusu je potrebné ešte trošku prejsť po asfaltovej ceste k Informačnému stredisku Správy Národného parku Poloniny, odkiaľ začína trasa. Je možné si tu okrem iného zakúpiť mapu a informovať sa o trase alebo parku.

  • Niekoľko stoviek metrov ďalej začína trasa na Kremenec odbočkou do lesa po červenej značke, ktorá nás dovedie až na vrchol.

Nová Sedlica

Nová Sedlica

Terén je pomerne nenáročný, ale netreba ho podceniť

Celá trasa sa drží v prítmí lesa, teda aj niekoľko dní po daždi sú isté úseky veľmi blatisté a ťažšie priechodné. Cesta je však dobre značená a je v podstate nemožné sa stratiť. Dôležité je tiež pripomenúť pitný režim. Na trase síce sú až 3 studničky, v lete je však voda takmer stojatá a pitie z nej by som neriskoval.

  • Lepšie je si doniesť vlastnú vodu

tura na kremenec

tura na kremenec

Na vrchole je menšie odpočinkové miesto s lavičkami, ideálne na doplnenie energie. Kúsok ďalej sa tiež nachádza jedno zo spomínaných napájadiel. Je tu tiež veľký hraničný kameň. Je to trojhran, ktorého jedna strana je otočená na SK, druhá na Ukrajinu a tretia na Poľsko a na každej z nich nesie názov vrcholu v jazyku príslušnej krajiny.

Komu by bolo málo trasa sa dá predĺžiť výletom na veľkú aj malú Rawku, na Poľskej strane Polonín. V Poľsku sú Poloniny viac „vyholené“ od stromov, čo ponúka pohodovú hrebeňovku a krásne výhľady na celú oblasť.

kremenec

Po červenej značke ďalej na Čierťaž

Okruh späť pokračuje ešte chvíľu po červenej značke až na Čierťaž, odkiaľ vás zelená trasa dostane späť do Novej Sedlice. Na tejto trase je tiež pár zaujímavých miest, a to napríklad Kamienna, alebo hrob ruského partizána. Zostup do Sedlice je takmer cely strmí, miestami až príkry, dá zabrať kolenám.

kamienina

tura na kremenec

Pri zostupe sa prechádza cez národnú prírodnú rezervácia Stužica, vyhlásenú 1965 na ochranu bukových a jedľovo-bukových ekosystémov.

  • Výstup z Novej Sedlice na KREMENEC nám trval približne 4 hodiny pohodovým tempom
  • Zostup trval asi 2,5 hodiny
  • Celý okruh sme zvládli za približne 6,5 hodiny bez náhlenia a s prestávkami
  • Cestou sú približne 3 studničky, no odporúčam si zobrať vodu aj so sebou