Vo francúzskych lyžiarskych strediskách ostalo uväznených 30 000 britských turistov

Zvyšujúci sa počet ochorení na nový koronavírus núti mnohé európske štáty k radikálnym a náhlym rozhodnutiam. Francúzsko s viac ako 5 000 prípadmi patrí v rámci Európy k štyrom najviac postihnutým krajinám. Aj napriek tomu pricestovali v sobotu do mnohých lyžiarskych stredísk tisíce Britov stráviť na horách svoju dovolenku. Miestna polícia v snahe pomôcť informovala prichádzajúcich turistov do hotelov a reštaurácií, aby okamžite odcestovali domov.

Predstavitelia britských cestovných kancelárií sa s hnevom vyjadrili, že rezorty, ktoré im ešte vo štvrtok, v piatok a dokonca aj v sobotu tvrdili, že nebudú zatvorené, napokon zatvorili. Francúzsky premiér však až o 8 hodine večer oznámil, že krajina od polnoci zatvára všetky "menej dôležité zariadenia" ako reštaurácie, kaviarne, bary, kiná, nočné kluby a obchody.

Cestovné kancelárie teraz žiadajú vládu o pomoc pri prevoze ľudí z rezortov. Podľa ich slov je repatriácia príliš nákladná a mohla by narušiť ich existenciu a poškodiť tak turistický priemysel v krajine.

Prečo sa však 30 000 turistov vydalo na lyžovačku do krajiny, ktorá hlási veľký počet nakazených a z hodiny na hodinu môže prijímať nové a nové opatrenia, ostáva na zamyslenie.