Vietnam | Všetko čo treba vedieť na cestovanie

Vietnam patrí medzi najzaujímavejšie krajiny juhovýchodnej Ázie. Má všetko od krásnych pláží cez zelené kopce, terasovité políčka s ryžou aj dedičstvo starých národov v podobe zabudnutých miest. Objavíte cisárske Hue, podmanivý Hanoj aj moderné Ho Či Minhove mesto, budete kráčať po stopách Vietnamskej vojny, ale získa si vás aj miestna kuchyňa, chaos a príťažlivá atmosféra. Potom pochopíte, aký je Vietnam dokonalý.

Kedy ísť

Neexistuje dokonalá odpoveď na otázku kedy sa vybrať do Vietnamu, pretože je to tak veľká krajina, že len po dĺžke má takmer 2000 kilometrov, čo znamená, že pretne niekoľko pásiem, kde sa počasie môže meniť. Do toho si treba dať pozor na monzúnové dažde, ktoré sú pre Vietnam typické.

November – Marec. Ak treba vybrať obdobie, kedy je najlepšie do Vietnamu cestovať je to práve v rozmedzí medzi novembrom a marcom. Toto obdobie sa považuje za hlavnú sezónu a obdobie sucha (v ktorom môže kedykoľvek zapršať). Klíma je príjemnejšia a aj teploty sú o čosi chladnejšie v porovnaní s rozpáleným letom.

Každý región Vietnamu má svoju vlastnú klímu a tak sa môžete riadiť aj tým, kam sa presne chystáte. Toto vám pomôže naplánovať cestu k spokojnosti.

  • Južný Vietnam – najlepšiu klímu na juhu Vietnamu nájdete v mesiacoch December – Apríl, kedy tu panuje suché obdobie. Naopak medzi mesiacmi Máj – November je obdobie dažďov a hoci nebude pršať niekoľko dní v kuse, zrážky (často silné) sa môžu objaviť každý deň. Najčastejšie to vyzerá tak, že celý deň je všetko v poriadku a podvečer sa objaví dážď, čo pri dobrom plánovaní nemusí byť vôbec obmedzujúce. Jediným obmedzením môžu byť záplavy v oblasti kam sa chystáte. Počas najhorúcejších mesiacov (Marec – Máj) počítajte s teplotou okolo 35-40 stupňov.

 

  • Stredný Vietnam – najlepšie obdobie pre návštevu centrálneho Vietnamu sú mesiace Február – Máj, kedy sa teplota pohybuje okolo 30 stupňov. Túto oblasť ovplyvňuje severovýchodný monzún a preto sú mesiace September – Február obdobím dažďov (najmä Hue, najupršanejšie mesto krajiny). V okolí pláží Nha Trangu je stále veľa zrážok v Novembri aj Decembri. Počasie a s ním súvisiace cestovanie môže v centrálnom Vietname ešte ovplyvniť sezóna tajfúnov. Tá je medzi mesiacmi August – Október a môže so sebou priniesť veľmi silné prívalové dažde.

 

  • Severný Vietnam – najlepšími mesiacmi na návštevu severných regiónov sú mesiace Október – December, kedy je tu stále príjemne teplo. Zimné mesiace Január – Február sú chladnejšie a najčastejšie ich charakterizuje hmla a jemný dážď. Až v marci sa opäť začína otepľovať a počas leta sa vyškriabe na cca 40 stupňov. Pozor na leto, to je obdobím dažďov a na cestovanie je tak najkomplikovanejšie kvôli veľmi častým zrážkam a záplavám.

Vietnamský sviatok Tet – nielen počasie, ale aj sviatky môžu ovplyvniť cestovanie Vietnamom a počas sviatku Tet (najdôležitejší sviatok krajiny) sa cestovanie môže skomplikovať kvôli zatváracím časom, zatvoreným reštauráciám, podnikom, vypredaných lístkov na vlaky, autobusy či lietadlá. Majte teda na pozore, čí vami naplánovaná cesta nepripadne priamo na Tet. Ten sa pohybuje medzi mesiacmi január-marec a často koexistuje s čínskym novým rokom. Najbližším bude 5.2.2019.

Vízum alebo nie?

Na návštevu Vietnamu musíte mať vopred vybavené vízum, ktoré od roku 2017 pohodlne vybavíte elektronicky. Už teda nepotrebujete žiadne pozývacie listy či garancie od miestnej cestovnej kancelárie ani nič podobné. Stačí vyplniť elektronický formulár a je to. Vietnamské vízum si viete vybaviť tu:

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt

Vízum stojí dnes cca 25 USD a môžete na neho zostať v krajine 30 dní. Ak potrebujete zostať dlhšie či mať ho na viac vstupov, tak musíte žiadať o vízum priamo na ambasáde.

Ak cestujete po zemi a neriešite elektronické vízum, ľahko vybavíte vízum do Vietnamu aj v susednej Kambodži. V Phnom Penhu vám s tým za poplatok pomôže ktorýkoľvek hotel či hostel.

Ako do Vietnamu?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať Vietnamu je letecká preprava.

Najlacnejšia cesta lietadlom je často s prestupom v thajskom Bangkoku, kam nájdete pravidelne celkom zaujímavé letenky aj svetovými spoločnosťami akými je EMIRATES, QATAR AIRWAYS, alebo EVA či AUSTRIAN AIRLINES s priamym letom. Pri Emirates prestupujete v Dubai, s Qatarom v Dohe.

Ak nehľadíte na cenu, tak Emirates vás vezme aj do miest akými je Hanoj či Ho Či Minhove mesto s prestupom v Dubaji. Z väčších spoločností do Vietnamu lietajú ak aerolinky ako Aeroflot, Eva, China Airlines, Cathay, Korea Airlines, Malaysian Airlines, Singapore Airlines

V Bangkoku si môžete dať stopover a objaviť fantastické mesto a následne odletieť niektorou z lacných ázijských lowcost spoločností akými je napríklad: AIR ASIA (https://www.airasia.com) – lety do Hanoj, Da Nang, Ho Či Minhove mesto

VIETJET (https://www.vietjetair.com/Sites/Web/en-US/Home) – Hanoj, Ho Či Minh, Da Lat

BANGKOK AIRWAYS (http://www.bangkokair.com/) – Hanoj, Ho Či Minh, Phu Quoc, Da nang

NOK AIR (https://www.nokair.com/) – Ho Či Minh

Najdôležitejším medzinárodným letiskom je Hanoj (Noi Bai) (HAN), cca 45 kilometrov od hlavného mesta Vietnamu. Do centra sa dostanete lokálnym autobusom číslo 17 (cca 9-10 000 VND), expresným autobusom 86 (cca 30 000 VND) alebo taxíkom, kde počítajte s cenou 400-450 000 VND (cca 20 €)

Letisko v Ho Či Minh City (SGN) patrí medzi najvyťaženejšie v krajine. Leží len pár kilometrov od mesta a lokálny spoj číslo 152 vás vezme do backpackerskej štvrte Pham Ngu Lao za cca 5000 VND + 5000 VND za batožinu. Po 18:00 prestáva premávať!

Taxík môže vyjsť podľa lokality na cca 100-200 000 VND

Po zemi

Ak sa nachádzate v regióne a rozmýšľate, že sa do Vietnamu dostanete po zemi, nie je to žiaden problém. Myslite však na to, že musíte mať vopred vybavené vízum, aby ste na hranici mali plynulý prechod. Na niektorých prechodoch môžete prejsť aj na evízum (viď. https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/documents/20181/163332/Danh+s%C3%A1ch+c%E1%BB%ADa+kh%E1%BA%A9u/4ae61cd9-5bde-4df4-8be4-db36fc3f6704)

Do Vietnamu sa dostanete z Kambodže (hlavný ťah medzi Phnom Penh a Ho Či Minhove mesto) pohodlne priamym autobusom. Vietnam má otvorené hranice aj s Laosom, kde viete ísť priamym spojom napríklad medzi Hue či Da Nangom až do Vientiane alebo prejsť severnou hranicou do Laosu. Na severe nájdete hranicu s Čínou.

Ako cestovať po Vietname?

Vietnam je obrovská krajina a mnohé presuny môžu trvať aj niekoľko hodín či celý deň podľa vášho itineráru, tak sa pripravte na to, že ak chcete precestovať krajinu zo severu na juh či opačne, prejdete pokojne aj 2000 kilometrov. Na kratšiu vzdialenosť sú veľmi dobré autobusy, na dlhšie presuny zvoľte vlaky či miestny prelet.

Autobus:

Vietnamské autobusy budú často dopravným prostriedkom číslo jedna pri vašej ceste Vietnamom. Sú frekventované, nájdete spojenie medzi mestami a tak sa dokážete rýchlo prepraviť. Nemusia byť najrýchlejším dopravným prostriedkom (rýchlosť je pre autobusy vo Vietname obmedzená na 50 kilometrov za hodinu), ale na niekoľko hodinové presuny sú celkom fajn. Nespoliehajte sa pri nich veľmi na časové údaje, pretože môžu pokojne meškať a preto ak cestujete autobusmi, neplánujte si veľmi tesný itinerár.

Na nočné presuny viete ísť lôžkovým autobusom, ale často sa stane, že môže byť prepchatý ľuďmi a predajú viac lístkov, než je sedadiel. Veľa krát býva nepohodlný a preto je lepšie na nočný presun (ak to dovolí trasa) zvoliť vlak.

Ak chcete vsadiť na istotu, vyberte si deluxe bus s klimatizáciou a viac priestorom na nohy. Ide o lepšiu, turistickú triedu. Viac informácii nájdete tu:

http://www.mailinhexpress.vn/

http://www.thesinhtourist.vn/

Na tejto stránke si môžete skúsiť vyhľadať aktuálne spoje, ktoré vám pomôžu pri plánovaní vlastnej cesty:

https://12go.asia/en

Vlak:

Vlakové spojenie je na Vietname celkom dobré a kvalitné a medzi mnohými väčšími sa takto viete pohodlne prepraviť. Vietnam má cez 2600 kilometrov železníc a koľaje sú prirodzenou spojnicou medzi severom a juhom. Na výber máte niekoľko kategórii vlakov, ale ak si vyberiete nočný spoj vyhnite sa jednoduchým vlakom, kde máte len miesta na sedenie (hard seat), ale zvoľte si vlak, kde sa môžete vyspať priamo na ležadle v kupé (na výber sú kupé pre 4 alebo 6 osôb). Vlak je pohodlnou alternatívou na dlhé presuny.

Za zváženie stojí aj kultový vlak „Reunification express“, ktorý spája sever s juhom na trase: Hanoj – Hue – Da Nang – Nha Trang – Ho Či Minhove mesto. Lístok cez celú krajinu bude v spacom vozni stáť niečo medzi 30-40 euro a pôjdete cez 30 hodín.

Oficiálna stránka vietnamských železníc:

http://www.vr.com.vn/en

Údaje o vlakových spojeniach či lístkoch nájdete aj tu. Cez tieto weby si viete dopredu kúpiť aj elektronický lístok na vlak, pričom platíte cca 1,5 – 2 USD za sprostredkovanie, ale niekedy to stojí za to, aby ste mali istotou, že pôjdete vlakom, ktorý si vyberiete.

https://12go.asia/en

https://www.baolau.com

Lietadlo:

Tým, že je Vietnam obrovská krajina, niekedy stojí za zváženie skrátiť si cestu leteckým presunom, aby ste ušetrili čas. Medzi obľúbené spoje patrí Ho Či Minhove mesto – Nha Trang, Ho Či Minhove mesto – Da Nang, Ho Či Minhove mesto – Hanoj a tiež Hanoj – Da Nang či Hanoj – Nha Trang. Pohodlne si môžete zaletieť aj na obľúbený ostrov Phu Quoc.

Národným dopravcom je Vietnam Airlines. Ak kupujete v predstihu dokážete nájsť celkom slušné ceny za letenky:

https://www.vietnamairlines.com/

Výborné, vnútroštátne ceny má aj lowcost prepravca Vietjet, kde niekedy aj zo dňa na deň viete nájsť letenky medzi Hanojom a Ho Či Minhovým mestom za cca 30-40 USD

https://www.vietjetair.com/Sites/Web/en-US/Home

Loď:

Loď síce nie je najbežnejším dopravným prostriedkom vo Vietname, ale ocitnete sa v situácii, kedy je zaujímavé ju použiť. Ak sa vyberiete na obľúbený ostrov Phu Quoc a nechcete letieť, tak máte na výber práve lodné spojenie. Na ostrov sa dostanete z prístavov Rach Gia, Ha Tien či Hon Chong. Aktuálne časy nájdete na stránke spoločnosti Superdong: http://superdong.com.vn/en/

Loď využijete aj na severe v oblasti zátoky Ha Long Bay, kde sa oplatí vydať sa na lodný výlet medzi krásne dračie zuby. Priamo v meste Ha Long si viete vybaviť všetko potrebné, ale ak nechcete riešiť veci sami, tak v Hanoji vám výlet sprostredkuje každá cestovná agentúra či hotel.

Motorka:

Milióny Vietnamcov sa prepravujú každodenne na motorke a preto mnohých zláka aj táto predstava. Ak máte s motorkou skúsenosť, aj napriek tomu môže byť spočiatku vietnamský chaos ťažký oriešok. Ak ste na motorke nikdy nesedeli, možno Vietnam nie je tou krajinou, kde by ste to mali skúšať, najmä teda v mestách. Vietnamský vidiek je pokojnejší, hoci má nie príliš kvalitné cesty, ale stále je to v rámci normy. Vietnamská doprava je bláznivá, komplikovaná a chaotická. Pozor na poistene, ktoré sa vám často na úraz na motorke nevzťahuje, tak aby ste sa zbytočne nedostali do komplikácii.

Ak sa predsa len rozhodnete pre motorku, môžete si ju prenajať takmer všade za niekoľko dolárov na deň. Benzín je lacný, mali by ste nosiť prilbu, aby ste sa vyhli pokute a z motorky spoznáte Vietnam úplne inak ako keby ste sa prepravovali autobusom či vlakom.

Peniaze

Oficiálnou menou vo Vietname je vietnamský dong (VND). Bankovky nájdete v nominálnej hodnote 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 200 000 a 500 000 VND. V obehu sú aj mince, ale málokedy ich budete používať ako platidlo kvôli ich nízkym nominálnym hodnotám.

Za 1 € dostanete v priemere 26 – 28 000 VND

Aktuálny kurz:

http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=VND

Vietnam je modernou krajinou a tak na mnohých miestach (podniky, reštaurácie, hotely) už dnes viete platiť aj svojou kartou, ale nespoliehajte sa na ňu na 100 percent. Vždy majte pri sebe radšej aj vietnamské dongy alebo americké doláre. Tými niekedy môžete platiť aj pri nakupovaní suvenírov či iných záležitostí v spojení s turizmom.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Vietnamu je vietnamčina. Používa sa tu dokonca latinka, čo je v regióne príjemnou výnimkou a tak nebudete mať problém pri čítaní slov či viet. Veľa slov prebrala vietnamčina z čínštiny kvôli historickému pozadiu.

Chcete sa pred cestou do Vietnamu pripraviť? Tu je 100 základných fráz, ktoré otvoria dvere k Vietnamcom:

https://blog.inspitrip.com/2626/100-basic-vietnamese-phrases/

Na mnohých miestach, kde sú zvyknutí na turistov, pochodíte bez problémov s angličtinou. Sem tam vás dokonca možno prekvapí aj to, že sa vám Vietnamec prihovorí v slovenčine alebo češtine, pretože mnohí u nás pred rokmi študovali.

Čo ochutnať?

Vietnamská kuchyňa patrí medzi najchutnejšie na svete. Mnohí sa hádajú či by malo prvenstvo patriť Thajsku alebo Vietnamu a hoci sa to nedá povedať s určitosťou, tak obe si držia tie najvyššie priečky. Vietnamské polievky sa stali legendami a ani ostatné jedlá sa nedajú zahanbiť.

Pho Bo: Môže sa jedlo stať ikonou? Môže! Polievka Pho Bo je toho pekným príkladom. Vývar z hovädzieho mäsa sa varí dlhé hodiny, či celý deň. Čím dlhšie, tým lepšie. Nájdete v ňom tenké plátky mäsa, ryžové rezance, koriander a pre chuť sa prihodí ešte čili paprička a čili omáčka s omáčkou z sóje. Najobľúbenejšie jedlo celého Vietnamu. Polievku Pho nájdete aj v iných verziách s kuracím mäsom (Pho Ga) či s rybou (Pho Ca).

Bun Cha: Špecialita severného Vietnamu a najmä mesta Hanoj. Bun Cha patrí medzi najlepší príklad hanojského streetfoodu. Ide o polievku s ryžovými slížmi ku ktorej sa podávajú kúsky grilovaného, mletého, bravčového mäsa, kopec byliniek, ktoré si do polievky namáčate. Okrem toho môžete dostať aj krabie rolky. Máte tak niekoľko mištičiek a jedlo si pripravujete sami.

Jarné rolky: Patri medzi najznámejšie jedlá Vietnamu. Existuje ich niekoľko druhov podľa spôsobu prípravy. Veľmi zaujímavé sú tzv. Fresh rolls, teda čerstvé rolky, kedy je v ryžovom papieri zavinutá čerstvá zelenina a chutia skutočne osviežujúco. Typické rolky sú zabalené a ponorené do vriaceho oleja, vďaka ktorému chrumkajú. Vo vnútri môžete nájsť zeleninovú plnku, ale aj mleté mäso či iné kombinácie.

Banh Mi: Vynikajúci streetfood nájdete vo Vietname bez problémov a Banh Mi je jedlo, ktoré musíte ochutnať. Ide o čerstvú, často chrumkavú francúzsku bagetu, ktorú naplnia zmesou bravčového mäsa (mleté, grilované alebo aj bôčik) so zeleninou. Dokonalá chuť.

Banh Xeo: Vietnamská palacinka. Je tenučká a zvyčajne vám ju naplnia kúskami mäsa, krevetami či zeleninou. Jednoduché jedlo, ale zamilujete si ho a určite nezostanete len pri jednej.

Bun Bo Hue: Polievka, ktorá sa podobá na Pho Bo je špecialitou mesta Hue ako napovedá aj názov. Je o čosi ostrejšia a cítiť v nej výraznú citrónovú trávu. Určite si ju dajte v Hue.

Com Chien: Klasické ázijské jedlo zvané v preklade aj „Fried rice“. Tu vo Vietname však chutí inak ako v Malajzii či v Thajsku, pretože tu nájdete viac zeleniny, vajce, či kúsky čínskej klobásky, ktorú majú miestni radi. K tomu čerstvý koriander a je to.

Nápoje

Ca Phe: Vietnamská káva by sa dala považovať za národný nápoj krajiny. Vietnam pestuje vlastnú kávu a patrí medzi najväčších producentov Robusty na svete. Najobľúbenejšou kávou v krajine je cà phê sữa đá, teda káva s kondenzovaným mliekom, ktorá je príjemne sladká. Podáva sa v pohári so špeciálnym filtrom na vrchu pohára z ktorého káva pomaličky kvapká nadol.

Bia: Vietnamci milujú pivo a po vietnamských mestách často nájdete malé pivárne s plastovými stoličkami, kde sa stretávajú miestni. Svoju pivnú stopu v krajine zanechalo aj Československo a preto je tu záruka kvality. Pýtajte si čapované pivo „Bia Hoi“. Obľúbené značky sú Saigon či 333.

Nuoc Sam: Bylinkový čaj na studeno. Osviežujúci nápoj počas horúcich dní, ktorý dostanete kdekoľvek. Stačí prísť, nalejú vám ho do plastového pohára a pokračujete ďalej. Podľa druhu môže mať ovocnú, ale aj horkú príchuť.

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie vo Vietname nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete kopec ubytovania presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko dolárov až po kvalitné rezortové hotely, kde necháte aj zopár stoviek.

Hotel: Každé väčšie vietnamské mesto ponúkne niekoľko druhov hotelov z ktorých nie je problém vybrať si ten, ktorý vám vyhovuje polohou. Pri checkine často potrebujete odovzdať pas, aby si spravili kópie či registráciu. Ak prídete priamo na recepciu, menšie hotely vám vedia dať zľavu, alebo si môžete cenu skúsiť zjednať v prípade, že zostanete viacero dní. Dajte si pozor ak cestujete počas sviatku Tet, kedy bude viacero hotelov vypredaných.

Veľký výber hotelov nájdeš tu: https://www.booking.com/

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na turistických miestach. V Hanoji aj Ho Či Minhovom meste nájdete aj backpackerské štvrte, kde stojí jeden hostel vedľa druhého. Môžete si vybrať dormitory, kde budete na izbe viacerí alebo vlastnú izbu. Je lacnejší ako hotel.

Rezort: Ak si chcete užiť pláže v Nha Trangu, Mui Ne či na ostrove Phu Quoc, skúste pohľadať rezort priamo na pláži (alebo v tesnej blízkosti) a užijete si svoj oddych naplno.

Ubytovanie u domácich: Tento typ ubytovania je populárny najmä v severnom Vietname počas trekov k horským kmeňom, kedy si viete vybaviť cez agentúru aj to, že môžete prespať v jednom z lokálnych domov. Ide o veľmi zaujímavú skúsenosť.

Vo Vietname nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj vo Vietname nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Bezpečnosť

Vietnam nepatrí medzi nebezpečné krajiny, ale obozretnosti nikdy nie je dosť. Treba si dávať pozor na trhoviskách, preplnených uliciach a miestach so zvýšenou koncentráciou ľudí, kde sa môžu vyskytnúť drobné krádeže a preto si dávajte väčší pozor na svoje cennosti ako pas či peniaze, ktoré máte so sebou. Vyskytujú sa aj krádeže mobilných telefónov, ktoré si turista položí na stôl niekde na ulici pri káve či jedle a v nebadanej chvíli mu ho niekto zo stola potiahne. Stačí byť obozretný a všetko je v poriadku.

Pre mnohých je najbezpečnejšou situáciou vo Vietname „prechádzanie cez cestu“. Prvý deň to naozaj môže vyzerať hrôzostrašne, ale ak sledujete ako to robia domáci, čoskoro pochopíte systém. Nech to znie akokoľvek, musíte vkročiť do cesty a nezastavovať. Šoféri si vypočítajú vašu trasu a obídu vás. V tom momente už nemôžete zmätkovať, pretože môže nastať chaos. Pokojne sa pridajte k Vietnamcom ak si nie ste spočiatku istí, ale po čase už budete prechádzať ako domáci.

Pozor na požičanie motorky. Ak nie ste skúsení, tak v mestách, kde vládne chaos to môže byť pre vás príliš komplikované. Vietnam stále patrí na popredné priečky sveta v dopravných nehodách, kde hrajú ústrednú rolu práve motorky.

Počas obdobia dažďov sledujte situáciu, čí sa v oblasti do ktorej sa chystáte neobjavia záplavy, ktoré vám môžu skomplikovať život.

Očkovanie, zdravie

Do Vietnamu, podobne ako do celého regiónu juhovýchodnej Ázie netreba riešiť žiadne povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú.

Pozor na chladnú klimatizáciu, na ktorú nie ste z domu zvyknutí. Klimatizácia je pustená aj v autobusoch či vlakoch a tak sa na to radšej pripravte, že vám môže byť chladno.

Čo si vo Vietname pozrieť?

V skratke sa dá povedať, že Vietnam má všetko. Ak chcete históriu a kultúru nájdete ju tu, ak hľadáte oddych na krásnych plážach, máte ich mať a kto túži po prírode, ten si tu taktiež príde na svoje. Presne vďaka tomu, je táto krajina tak mimoriadne obľúbená a mnohí tu nechajú svoje srdce.

Hanoj

Hlavné mesto Vietnamu je krásnym príkladom starobylého mesta, ktoré vás pokojne zamestná aj na niekoľko dní. Staré uličky, obchodné ulice, jazero Hoan Kiem, francúzsky šarm, koloniálne budovy, aj stopy vojny. Do toho perfektné, pouličné jedlo a Hanoj hneď patrí medzi najkrajšie miesta, ktoré vo Vietname uvidíte. Hanoj je tiež miestom, kde sa najčastejšie stretnete s postavou Ho Či Minha.

  • Jazero Hoan Kiem – leží v centre starého Hanoja a okolo neho vedie promenáda, ktorou sa viete príjemne poprechádzať. Podľa legendy sa do jazera ukryla korytnačka, ktorá dala cisárovi Le Loiovi zázračný meč, aby vyhnal nepriateľov z krajiny a túto legendu si ľudia predávali z generácie na generáciu. V strede jazera uvidíte krásnu, kamennú pagodu a na okraji jazera stojí chrám ku ktorému vedie starý most.

  • Starý Hanoj predstavuje spleť uličiek, ktoré dýchajú vietnamskou atmosférou. Tvorí ju niekoľko obchodných ulíc tzv. Hanov, kde môžete pokojne stráviť celý deň potulovaním sa. Nájdete tu niekoľko starých domov, pouličné jedlo, trhoviská.

  • Ho Či Minhove mauzóleum – ikona mesta ležiaca vo výstavnej štvrti, kde je vystavené telo Ho Či Minha. Je to pútnické miesto pre mnohých Vietnamcov a preto tu platia sem tam prísne pravidlá. Ak chcete ísť dnu do mauzólea, nesmiete so sebou mať fotoaparát. Vo vnútri sa zdržíte pár chvíľ (podobne ako Leninove mauzóleum v Moskve). Z vonku ho môžete fotiť bez problémov.

  • Ho Či Minhov dom leží len pár desiatok metrov za mauzóleom. Ocitnete sa v parku, kde stojí krásna koloniálna budova a neďaleko od nej nájdete jazierko na brehu ktorého stojí jednoduchý, typický, vietnamský príbytok. Práve tam žil svojho času Ho Či Minh. Súčasťou areálu je aj výstava jeho luxusných áut či dokonca vzácna pagoda menom „One Pillar Pagoda“

  • Chrám literatúry je najznámejším chrámom celého Hanoja a je veľkým symbolom vzdelanosti, kde sa dodnes spomína na postavu Konfúcia. Chrám postavili už v roku 1070 a následne tu vznikla prvá Univerzita. Nájdete tu stély s menami študentov a dnešní študenti sem prichádzajú modliť sa pred skúškami a po skúškach poďakovať.

  • Pagoda Tran Quoc leží na okraji Západného jazera a patrí k najstarším v meste. Mimoriadne fotogenické miesto a jeden zo symbolov mesta

  • Hanoi Hilton (väzenie Hoa Lo) predstavuje kúsok vojnovej histórie. Kedysi sem Francúzi zatvárali Vietnamcov počas koloniálneho obdobia a neskôr sem Vietnamci zatvárali počas vietnamskej vojny Američanov (medzi nimi aj John McCain). Dnes je vnútri múzeum

  • Vojnové múzeum zaujme toho kto chce vedieť viac o vietnamskej vojne. Leží oproti Leninovmu námestiu, kde stále stojí socha ruského revolucionára. V múzeu nájdete dobové fotografie, vojenskú techniku a neďaleko odtiaľ stojí aj bývalá Citadela.

Ha Long

Kultové miesto severného Vietnamu leží cca 4-5 hodín cesty východne od Hanoja. Nachádza sa tu tzv. Dračia zátoka, pretože sa verí, že medzi nádhernými vápencovými skalami dodnes žijú draci ukrývajúci sa v častej hmle. Nájdete tu desiatky neobývaných ostrovov, niekoľko jaskýň a krásnu prírodu. Môžete sa dostať len na niekoľko hodinovú plavbu, alebo dokonca aj na celodennú plavbu či plavbu pri ktorej na lodi aj prespíte. V zátoke sa dá aj kúpať či kajakovať a užiť si panorámu celého miesta. Ha Long Bay je zapísaný aj v UNESCO.

Cat Ba

Ostrov v juhovýchodnej časti Ha Long Bay je zaujímavým miestom, kde nebude toľko turistov ako v centrálnej časti Dračej zátoky. Je najväčším ostrovom národného parku, kde nájdete plávajúce dediny, ale aj vzácne opice langury.

Sa Pa

Ak sa ocitnete na severe krajiny a túžite vidieť iný Vietnam, tak Sa Pa bude pre vás. Ide tu o prírodu, krásne scenérie a malé dedinky, kde dodnes ešte stále žijú ľudia svojim tradičným spôsobom života. Stáročia to bola oblasť typická pre tzv. horské kmene s ktorými sa dnes viete stretnúť. Nájdete tu aj stopy koloniálnej architektúry, krásne ryžové políčka, alebo si môžete vyšliapnuť na niektorý z okolitých kopcov a nadýchnuť sa čistej prírody bez všadeprítomných motoriek či áut.

Hue

Hue v centrálnom Vietname patrí medzi najpríjemnejšie miesta krajiny. Leží na Parfémovej rieke a medzi rokmi 1802 a 1945 bolo hlavným mestom Vietnamu, pretože práve tu sídlila cisárska dynastia Nguyen. Dnes tu nájdete spleť pamiatok na cisárstvo, ale aj koloniálne stopy bývalej Indočíny. Top pamiatkou Hue je Zakázané mesto postavené po vzore čínskeho Pekingu. Nájdete tu okázalé brány, chrámy, niekdajšie palácové miestnosti a hoci mnohé stavby zmizli počas vietnamskej vojny a bombardovaní, stále je Zakázané miesto pôsobivé. Na okraji Hue nájdete cisárske hrobky a medzi tie najkrajšie patrí Tu Duc alebo Khai Dinh. Môžete sa odviezť dračou loďkou po rieke a nechať sa vyhodiť na brehu, kde rastie vysoká pagoda Thien Mu.

Hoi An

Najkrajšie a najpríjemnejšie miesto Vietnamu. Veľa superlatívov? Stačí prísť a uvidíte sami, že ich je ešte málo. Leží na brehu rieky a mieša sa v ňom stará, francúzska architektúra s malými chrámami či kaviarničkami a podnikmi. Kedysi tu zastavovali obchodné lode s Európanmi aj Číňanmi a dnes ho objavujú turisti. Najkrajším miestom je Japonský most spájajúci dva brehy starého mesta, no najväčšou devízou Hoi Anu je atmosféra, ktorá sa lenivo prevaľuje ulicami. Večer mesto žiari v svetle lampiónov a takmer vždy tu budete chcieť stráviť viac času, než ste si na neho vyhradili!

Da Nang

Da Nang v centrálnom Vietname je štvrté najväčšie mesto krajiny. Leží na brehu Tichého oceánu a jednak láka na zaujímavé pláže, ale aj na svoju polohu odkiaľ to nie je ďaleko ani do Hue ani do Hoi Anu. V centre nájdete moderný Dračí most a ak máte radi históriu, zaujme vás aj múzeum s dejinami Čamskej ríše. Pekné trhovisko a atmosféra mesta, kde nie je veľa turistov si vás získa.

Mramorové hory

Mramorové hory ležia na periférii Da Nangu a hoci sú malým miestom, ktoré prejdete za hodinku, stojí za to pozrieť sa na neho. Tvoria ich päť kopcov, teda päť elementov zem, voda, vzduch, oheň a drevo, ktoré vytvárajú harmóniu. Hore po vyšliapaní schodov (alebo výťah) sa ocitnete medzi peknými chrámami, jaskyňami a okrem toho si užijete výhľad na okolie.

My Son

Neznámy My Son patrí medzi najkrajšie historické miesta Vietnamu. Nájdete ho cca 70 kilometrov od Da Nangu a objavíte tu svet zabudnutých ruín Čamskej ríše, ktorá tu po sebe zanechala stopy od 4.-14.storočia. Dnes tu v ruinách leží takmer 70 chrámov tejto veľkej ríše, ktorá kedysi konkurovala samotným Kmérom a na niekoľko rokov dobyla aj slávny Angkor. Mnohé chrámy sú pozostatkom hinduistického dedičstva, tak toto miesto bude úplne iné ako všetko ostatné, čo ste vo Vietname videli. My Son je súčasťou UNESCO.

Nha Trang

Letovisko Nha Trang je obľúbenou prímorskou destináciou na brehu Tichého Oceánu. Ak chcete stráviť dovolenku pri mori a mať okolo seba ruch mesta, vtedy si Nha Trang užijete. Okrem vylihovania na pláži môžete naskočiť na loďku a pozrieť sa na plávajúce dedinky, okolité ostrovčeky alebo zablúdiť na rybiu farmu. V meste nájdete krásnu katedrálu Notre Dame, niekoľko chrámov, sochu Budhu či dokonca čamské, historické veže Po Nagar z 8.storočia. Odvezte sa rikšou, nakúpte suveníry na nočnom trhovisku a ochutnávajte dary mora. Oprášte ruštinu, pretože Nha Trang je obľúbeným miestom najmä ruských turistov. Ak chcete pokojnejšiu atmosféru pri mori zvoľte si radšej Mui Ne.

Da Lat

Da Lat je príjemne vietnamské mesto kvôli svojej polohe a klíme, pretože je to bývala francúzska „Hill Station“, ktorá leží vo výške cca 1500 mnm. Prezývajú ho aj „mesto tisícok borovíc“ a práve oni patria k najväčším ťahákom kam si prichádzajú miestni pozrieť na živo les. Absolvujte príjemnú prechádzku okolo jazera Xuan Huong, pohľadajte zopár koloniálnych víl a ochutnajte artičokový čaj.

Mui Ne

Oblasť Mui Ne leží neďaleko mesta Phan Thiet (známe pre výrobu rybacej omáčky) a získa si vás najmä svojimi krásnymi plážami. Tichý oceán je tu vhodný aj na mnohé vodné športy a oddych. Mesto tvorí hlavná ulica plná obchodíkov, reštaurácii a podnikov a ak budete chcieť niečo zažiť môžete sa pozrieť na historické čamské veže Phu Hai alebo sa pozrieť na rybársku dedinku či na zaujímavé pieskové duny.

Ho Či Minhove mesto (Saigon)

Na opačnom vietnamskom póle, teda na juhu leží bájny Saigon. Dnes ho síce všetci oficiálne volajú Ho Či Minhove mesto, ale mnohým domácim to jednoducho do úst nejde a nikdy nepôjde. Saigon je iný než Hanoj. Je modernejší, kozmopolitnejší, uponáhľanejší a chaotickejší. Všetko je tu modernejšie, vyššie, rýchlejšie a aj platy sú takmer dvojnásobné. Komunizmus s dušou kapitalizmu, kde je pri kosáku namiesto kladiva symbol doláru. Všetko tu však funguje. Saigon dnes charakterizujú motorky. V osem miliónovom meste je ich vraj toľko, že každý druhý človek jednu vlastní. Ráno sa vyleje motorkárska rieka zo svojho koryta a pohltí všetko živé. Centrum mesta vyrástlo neďaleko tržnice Ben Thanh, kde predávajú všetko od výmyslu sveta. Vnútro je naplnené topánkami, hodvábnymi šatkami, šatami, tričkami, neskôr sa sortiment zmení na kávu, cibetkovú kávu, sušené i čerstvé ovocie, stred trhoviska patrí podnikom s jedlami, kde servírujú najčerstvejšie jarné rolky s krevetami či ryžové omelety a na konci sa predávajú kvety, mäso a zelenina. Raj pre fotografov. Cez ulicu stojí podnik, kde pri svojej návšteve jedol tradičnú polievku Pho Bo prezident Bill Clinton a za rohom sa dvihne nádherná, koloniálna radnica s vežičkou a sochou Ho Či Mina. Panorámu centrálneho Saigonu dnes dotvára vysoká veža Bitexco, symbol modernosti krajiny. Výťah každého vyvezie nahor a až tu si človek uvedomí to v akom obrovskom meste sa ocitol. Akoby ani nekončilo. Kolonializmus tu po sebe nezanechal len radnicu, ale aj operu, no najväčším ťahákom je Katedrála Notre Dame z ktorej skutočne cítiť Európu. Nielen z nej, ale aj z budovy pošty, kde sa podpísal samotný Gustav Eifell. Saigon skrýva veľa prekvapení. Historikov zase nadchne Prezidentský palác alebo ako mu vravia dnes Palác zjednotenia, pretože keď jeho bránu prerazil 30.apríla 1975 tank, padol Saigon a otvorila sa cesta k vietnamskému znovu zjednoteniu. Aj Vietnamská vojna tu má svoje zastúpenie v múzeách a príbehoch.

Delta Mekongu

Južne od Ho Či Minhovho mesta ústi do mora bájna rieka Mekong. Razí si cestu niekoľkými krajinami, je opradená legendami, príbehmi a tu vo vietnamskej delte Mekongu zažijete svoj sen o poriadnej exotike. Nájdete tu niekoľko miest, kam sa oplatí pozrieť, ale tými najzaujímavejšími sú Can Tho a fotogenické trhovisko Cai Be, v ktorom budete cestovať v čase, pretože tu stálo už v 18.storočí a odvtedy sa veľmi nezmenilo. Tu je Mekong nesmierne fotogenický. Predavačky vo vietnamských klobúkoch predávajú ovocie, zeleninu, jarné rolky, jedlo, polievky, ryžu či tisíce iných drobností, ktoré vás vtiahnu do víru diania.

Cu Chi

Zaujíma vás vietnamská vojna a Vietkong? Ak áno, musíte sa vydať necelých 100 kilometrov západne od Ho Či Minhovho mesta do oblasti zvanej Cu Chi, ktorá je známa aj pestovaním kaučuku. Cu Chi predstavuje svet, ktorý mal byť ukrytý, pretože práve tu do zeme vyhĺbili bojovníci Vietkongu s miestnymi obyvateľmi unikátny systém tunelov vďaka ktorými mohli prežiť hrôzy vojny. Aj dnes uvidíte v múzeu pod šírym nebom ako vyzerali vietnamské pasce, ako ukrývali svoje podzemné chodby, môžete si tu zastrieľať s rôznych zbraní alebo sa prejsť klaustrofobickým tunelom.

Phu Quoc

Ostrov Phu Quoc sa posledné roky teší mimoriadnej popularite a stal sa z neho najobľúbenejší ostrov celého Vietnamu. Ľudí sem pritiahne oddych na krásnych, bielych plážach, ale aj jeho divokosť a príroda, ktorá ostrov vypĺňa. Po dĺžke má ostrov cca 40 kilometrov tak je lepšie si na jeho objavovanie prenajať motorku alebo šoféra s autom, aby ste toho stihli čo najviac. Phu Quoc ponúka kopec aktivít od rybačky na mori cez vodné športy, lodné výlety, potápanie cez denné aj nočné trhoviská a taktiež zaujímavé francúzske väzenie. Najkrajšie pláže ostrova nájdete na juhu a za tú najkrajšiu sa považuje pláž Sao Beach.