Vianočné trhy v Zahrebe sú oprávnene považované za najkrajšie v Európe

Hlavné mesto Chorvátska je vibrujúce a krásne po celý rok; jedinečné kúzlo však má určite v zime, najmä v období sviatkov. Ulice v tomto ročnom období zdobia tisíce lampičiek a vzduch napĺňa lákavá vôňa vareného vína a miestnych špecialít, zatiaľ čo sa obyvatelia a návštevníci Záhrebu prechádzajú ulicami mesta a objavujú adventné tradície sprevádzané kultúrnymi akciami, hudobnými predstaveniami a výstavami.

V takej atmosfére sa určite oplatí vyraziť do ulíc hlavného mesta Záhrebu, a to najmä vo večerných hodinách, keď stred mesta žiari jasnými vianočnými svetlami, ktoré napĺňajú návštevníkov aj domáci radostným pocitom.

Vianočné trhy v Zahrebe sú oprávnene považované za najkrajšie v Európe. Záhreb získal už tri roky po sebe titul „Najkrajší a najlepší vianočný trh“ a to v rokoch 2016, 2017 a 2018. 

(V online hlasovaní na stránke www.europeanbestdestinations.com. Prieskumu sa zúčastňuje viac ako 200-tisíc ľudí z celého sveta.) Vianočné stánky, podujatia a umelecké inštalácie rozprestierajúce sa v podstate po celom centre mesta, premenia v adventnom období mesto na jeden veľký vianočný trh. Vôňa škorice a vareného vína vás neomylne dovedú na námestí bána Jelačića s krásne ozdobeným vianočným stromom, ale aj do priľahlých ulíc a námestí s desiatkami stánkov, koncertnými pódiami a fotopointami.

Zagreb advent

Bohatá kultúrna ponuka vianočných trhov v Záhrebe zahŕňa nielen hudbu všetkých štýlov – od spirituálnej vianočnej hudby a kolied, cez džez, až k tanečnej a rokovej hudbe – ale aj výstavy, divadelné predstavenia, vystúpenia tanečných a folklórnych súborov a taktiež špeciálny program pre deti. 

Program pre celé adventné obdobie vrátane mapky je prehľadne spracovaný na tzv. „Adventnej karte“, ktorú je možné si stiahnuť na stránkach: https://www.adventzagreb.hr/documents/advent_2021/adventkarta-web_hr.pdf 

Hudba v advente

Vianoce sú ideálnym javiskom pre hudobné podujatia a adventný Záhreb ponúka 14 programov s viac ako 100 koncertmi, vďaka ktorým si každý návštevník nájde tú správnu melódiu, aby sa dostal do tej čarovnej vianočnej nálady.

Či už uprednostňujete teplo koncertných sál alebo si zohrievate ruky na horúcej šálke horúcej čokolády alebo vareného vína, po celom meste je množstvo miest, odkiaľ prichádzajú zvuky vianoc. Počuť tradičné sviatočné piesne, opery, filmové melódie, tradičnú chorvátsku hudbu, ale aj moderné popové skladby. Kompletný program hudobných podujatí nájdete tu: https://www.adventzagreb.hr/music-in-advent 

Zagreb advent

Ďalšie podujatia

Počas adventného Záhrebu sa budú konať koncerty, hry, predstavenia, prezentácie hračiek, remesiel, umelcov, dekorácii a mnoho ďalších podujatí. Každá ulica, verejný priestor, námestie a park odhaľujú nové podujatie, ktoré obohatí životy všetkých obyvateľov a návštevníkov.

Chcete vedieť, ktorá ulica sa stáva centrom umenia? Kompletný program podujatí najdete tu: https://www.adventzagreb.hr/other-events-5dfb84bd3ecff

Gastronómia

Na svoje si však prídu aj milovníci dobrého jedla. S určitým nadhľadom sa dá povedať, že vianočné trhy v Záhrebe sú viac ako mesiac trvajúci kulinársky festival. „Chorvátska kuchyňa je preslávená a návštevníci nemôžu neochutnať tradičné miestne špeciality typické pre zimné adventné obdobie, ako sú napríklad cestoviny s kapustou, klobásy, vyprážané jablká alebo zapekaný závin „štrukle“.

Umelecké predmety

Vianoce sú spojené s darčekmi, a za týmito môžete zamieriť na Európske námestie a do ulíc okolo námestia bána Jelačića. Desiatky vianočne vyzdobených drevených stánkov ponúkajú široký sortiment od vianočných ozdôb po tradičné remeselné výrobky až po hračky, oblečenie, keramiku, šperky, ozdoby a ďalšie obľúbené darčekové predmety, ktorými môžete potešiť svojich priateľov a blízkych.

Určite by ste nemali vynechať návštevu Pasáže „Matica Hrvatskih Obrtnika“ (Organizácia chorvátskych remeselníkov), ktorá je zasvätená tradičným remeslám, ako je napríklad výroba drevených hračiek, kde sa môžete zoznámiť nielen s postupmi ich výroby alebo si vybrané výrobky si zakúpiť, ale tiež si ich sami vyrobiť a priviezť si domov darček a trvalú spomienku na Váš advent v Záhrebe.

Záhreb ponúka v adventnom období množstvo úžasných programov, vďaka ktorým sa návštevníci budú cítiť ako v začarovanom svete rozprávok.

Zoznam najznámejších hračiek nájdete tu: https://www.adventzagreb.hr/made-in-zagreb-6192380bee9a0 

Prekvapenie - Záhreb v adventnom odeve v roku 2021

Tento rok na vás čaká špeciálne prekvapenie: nadrozmerné, nápadité a nostalgické hračky po celom meste, ktoré vás vrátia do detstva a pripomenú vám to pravé vianočné kúzlo, ktoré sa ovíjalo okolo našich sŕdc, keď sme otvárali darčeky pod vianočný stromček. 

Vydajte sa v tomto adventnom období na najkrajšie miesta Horného a Dolného mesta, a užite si tam vianočnú idylku:

DOLNÉ MESTO

1. Park Zrinjevac Aleja 100-ročných platanov, žiariacich tisíckami bielych svetiel. Začervenané tváre hľadiace na mágiu okolo seba. Deti s napätím sledujú hry v hudobnom pavilóne. A večer si každá generácia nájde svoju melódiu, keď v parku Zrinjevac živá hudba roztancuje a rozveselí všetkých. Najromantickejší park v Záhrebe je v adventnom čase naozaj výnimočný!

2. Námestie kráľa Tomislava Medzi nespočetnými svetlami, dekoráciami a umeleckými inštaláciami bude trávnatá plocha tohto parku obsahovať tento rok špeciálne prekvapenia: siluety korčuliarov, nadrozmerné hračky, všetko osvetlené magickým vianočným svetlom, ktoré prebudí vašu predstavivosť a zavedie vás do ďalšieho sveta. Poponáhľajte sa a navštívte toto ľadové kráľovstvo, zažite čaro Vianoc s vhodnou hudbou medzi ríšou hračiek!

3. Strossmayerovo námestie Toto romantické námestie konečne dostalo svoj vianočný šat, no zároveň sa rozhodlo poukázať na svoj jemný, emotívny štýl, ktorý si drží po celý rok. V tomto adventnom čase tu môžete zažiť Vianočný bozk - samozrejme pod imelom! Objímte a pobozkajte svojich blízkych a urobte si tú najkrajšiu fotku z týchto sviatkov. 

4. Oktagon pasáž Nedávno zrekonštruovaná pasáž Octagon, nad ktorou sa vznáša mimoriadna kupola z farebného skla, sa stáva miestom nezvyčajnej vianočnej umeleckej inštalácie. Táto inštalácia v tvare borovice bude navonok odrážať modernú civilizáciu a technológiu a vo vnútri vás privíta teplo tradícií, tradičné hračky a ozdoby na vianočný stromček. 

5. Chorvátske národné divadlo Toto kultúrne centrum Záhrebu je už od roku 1895 symbolom umenia zvonku aj zvnútra. K vonkajším kupolám, veľkolepým stĺpom, vysokým oknám a vyrezávaným sochám tento rok pribudne množstvo svetelných inštalácií, vďaka ktorým bude budova odrážať nielen umeleckého, ale aj vianočného ducha.

6. Mažuranićovo námestie Námestie Mažuranić bolo vždy dejiskom kultúrnych podujatí a tento rok bude hostiť aj adventný Záhreb. Jeho zeleň a stromy budú pokryté dekoráciami a svetlami inšpirovanými chorvátskymi tradíciami a folklórom, všetko v súlade s jeho historickým príbehom. Ak nahliadnete do tohto parku obklopeného historickými budovami, privíta vás harmónia najkrajšieho obdobia v roku!

7. Námestie bána Josipa Jelačića Čo by to bolo za mesto bez veľkého vianočného stromčeka na jeho hlavnom námestí? V Záhrebe je to Námestie bána Josipa Jelačića, ktoré sa opäť stane javiskom pre krásny, farebný vianočný stromček osvetlený vianočnými svetlami. Nezabudne sa ani na Manduševac, ktorý je najznámejšou záhrebskou fontánou a prameňom spojeným so známymi legendami – obe budú ozdobené ozdobami s tematikou hračiek.

8. Európske námestie Úžasné malé drevené stánky budú opäť prepojené závesnými dekoráciami na Európskom námestí a ozdobené vianočnými svetlami. Luskáčiky si tiež hľadajú svoje miesto pod svetlom reflektorov, a tak sa budú hrdo stavať pred každý stánok a pozývať vás, aby ste sa s nimi odfotili (áno, budú vo vašej výške!). Samozrejmosťou sú aj vianočné stromčeky, ktoré budú stáť na sudoch, aby ste ich videli, ale aj aby vám navodili pokojnú vianočnú atmosféru.

Zagreb advent

HORNÉ MESTO

1. Námestie svätého Marka Toto centrálne námestie Horného mesta Záhrebu, centrum chorvátskej vlády a úradu premiéra, sa rozhodlo v adventnom období vyzliecť svoj seriózny odev a obliecť si ten vianočný. Môžu za to luskáčiky - svoj čarovný svet sa rozhodli vytvoriť práve tu, okolo vianočného stromčeka.

2. Park Béla IV. Magický mesiac zostupuje z oblohy do vlastnej záhrady, ktorá sa nachádza v parku Bela IV. Ako vyzerá táto záhrada? Vodopády zo svetiel a zlatých ozdôb, padajúce z veľkých stromov na menšie, na kríky a kríčky. Obrovská inštalácia polmesiaca žiari ako mesačný svit. Pod mesiacom tiež žiaria kvety. Psst! Ak sedíte na Mesiaci, môžete si niečo priať a zdieľať na sociálnych sieťach pomocou #Moonwishzagreb!

3. Strossmayerova promenáda západ Táto promenáda, ľudovo nazývaná Štros, bude opäť obsahovať čarovné vianočné stánky s bohatou ponukou jedál a nápojov, a samozrejme aj patrične vyzdobené. Ako? Dva veľké, zelené stromy budú osvetlené vianočnými svetlami a dekoráciami, ktoré sa budú rozprestierať na stánkoch, a samozrejme nebude chýbať ani veselá hudba.

4. Gradec Plateau Ak hľadáte dokonalý fotorámik, vydajte sa na Gradec Plateau. Nájdete tam čarovný priestor, v ktorom môžete cestovať po nádherne vyzdobených boroviciach, z ktorých každá skrýva niečo magické. Špeciálne body na fotenie, s nádhernou vianočnou scénografiou poskytujú úžasné pohľady na adventné mesto a každé zákutie odhaľuje inú scénografiu.