Užite si zimu s novou horolezeckou kolekciou Bergtagen a trekingovou kolekciou Keb od Fjällraven

Rozmanitosť. Práve o nej nás môže príroda veľa naučiť. Čím viac času trávime v jej neprebádaných a pestrých zákutiach, tým viac sa stávame sami sebou. V našich činoch i v našich mysliach. Vďaka viac ako 50-ročným skúsenostiam v prírode sa Fjällräven stal expertom na jej rôznorodosť a to obzvlášť v zimnej sezóne. Aby sa zimné dobrodružstvá stali bezpečnejšími, pohodlnejšími a suchšími aj v tých najnáročnejších podmienkach, predstavila spoločnosť Fjällräven produktové novinky pre svoju horolezeckú kolekciu Bergtagen a pre funkčnú a všestrannú trekingovú kolekciu Keb.

V nasledujúcich riadkoch sa dozviete viac o ambasádorovi značky a profesionálnom freeskierovi Johanovi Jonssonovi. Porozpráva vám o jeho láske k horám i o tom, ako sa obliecť na zimné dobrodružstvá. Neprehliadnite ani bližšie informácie o jedinečnej zimnej udalosti, Fjällräven Polar.

 Fjallraven

Život za hranicou lesa s Fjällräven

Hory vás zmenia. Očaria. Naučia pokore. Existuje staré švédske príslovie zvané „Bergtagen“. Za hranicou lesa, kde takmer neexistuje život, vkročíte do iného sveta. Môže to byť skutočne náročné, ale i rovnako príjemné a obohacujúce, ak si so sebou prinesiete tie správne znalosti, postoj a vybavenie.

Bergtagen je tiež názvom horolezeckej rady Fjällräven

Táto rada oblečenia je navrhnutá tak, aby poskytovala najvyššiu úroveň výkonu, spoľahlivosti a odolnosti. Bola rozsiahle testovaná a vyvíjaná v úzkej spolupráci so Švédskou asociáciou horských sprievodcov. Každá vrstva oblečenia sa vyznačuje nekompromisnou funkčnosťou rodiacou sa z tradície a inovácie. Pritom berie ohľad aj na prírodu. Nepremokavá bunda Bergtagen Eco-Shell a nohavice vyrobené z recyklovaného polyesteru s impregnáciou neobsahujúcou pfc, udržujú horolezcov v suchu. K horolezeckému vybaveniu patrí aj batoh Bergtagen 38. Je vyrobený z inovatívneho, voči vode, oderu a roztrhaniu odolného materiálu Bergshell, ktorý vydrží bez ohľadu na to, kam vás expedícia zavedie.

fjallraven

Z lásky k horám

Ambasádor značky Fjällräven a profesionálny freeskier Johan Jonsson cestuje do hôr v rôznych kútoch sveta a svoju výbavu Fjällräven Bergtagen tak podrobuje náročným testom. Johan je profesionálnym lyžiarom už viac ako desať rokov. Roky pretekal v blízkosti svojho domova vo Švédsku. Roadtrip po západnom pobreží Ameriky ho však priviedol k záveru, že freeskiing je „oveľa zábavnejší“.

„Od profesionálneho lyžovania som prešiel k freeskiingu. No neboli to ambície, ktoré ma hnali. Bola to láska k horám. Znie to ako klišé a nie je vždy ľahké to opísať. Každý lyžiar to cíti inak. Ja som si uvedomil, že najväčšiu hodnotu neprikladám náročnosti trasy. Pre mňa je najdôležitejšia tá krehká a úprimná radosť, ktorú cítim, keď som tam, v horách. A to je niečo, čo si uvedomujete tým viac, čím viac času trávite v prírode. To, čo vás robí šťastným je predsa presne to, čo vás robí šťastným. Dostať sa po prvý krát na vrchol hory je úžasné. Rovnako úžasne sa však môžete cítiť na hore, ktorú ste vyliezli už stokrát. Je to ten spôsob dýchania. A to je to, pri čom som si uvedomil, že to, čo som považoval za svoju vášeň pre lyžovanie, bola v skutočnosti vášeň pre hory. “

fjallraven

Na blogu Fjällräven zdieľa Johan niekoľko tipov a trikov, ako sa stať profesionálom v oblasti lyžovania a tiež odhaľuje svoje obľúbené miesta.

Zimné dobrodružstvá ďaleko od davu

V súčasnosti sa väčšinou lyžuje tam, kde niekto postavil lyžiarsky vlek. Avšak stále viac a viac z nás objavuje radosť z lyžovania za hranicami lyžiarskeho strediska. Tam, kde nie sú après ski bary a príliš dlhé fronty. Kolekcia Keb jeseň a zima 2019, ktorú nám Fjällräven ponúka, je spoľahlivá pre všetky typy zimných dobrodružstiev vzdialených od davov ľudí - od zimnej turistiky až po lyžiarske túry. Keb stavia na princípe vrstvenia - pomocou vrstiev oblečenia reguluje teplotu podľa potrieb situácie. Sú to vrstvy, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Dôležité funkcie, ako napríklad odvádzanie vlhkosti od tela, udržiavanie sucha a izolácia proti chladu, musia spolu fungovať. Detaily, ako sú vrecká alebo vetracie zipsy dokonale harmonizované v rôznych vrstvách, sú samozrejmosťou.

fjallraven

Vysvetlenie systému vrstvenia

  1. Vnútorná vrstva - Vlna najbližšie k vášmu telu - Vlna poskytuje optimálne pohodlie, odvádza vlhkosť a reguluje teplo, aj keď je mokrá.
  2. Stredná vrstva – Flísová a vlnená vrstva - Vlna a flís viažu veľa vzduchu a odvádzajú vlhkosť ďalej. Používajte flísové a vlnené svetre, najlepšie so zipsami alebo gombíkmi, aby ste si ich mohli sami regulovať.
  3. Vonkajšia vrstva - G-1000, Hydratic a Eco-Shell - Naša vlastná odolná tkanina G-1000 vytvára perfektnú vonkajšiu vrstvu. Hydratic a tiež Eco-Shell sú veľmi vhodné pre mimoriadne vlhké a veterné počasie.
  4. Izolačná vrstva – Down a syntetika – V prípade väčšej zimy, potrebujete ďalšiu izoláciu. Down je najteplejší, ale vo vlhkom počasí je vhodnejšia syntetická výplň.

fjallraven

Fjällräven Polar 2020

300 km naprieč arktickou divočinou. Viac ako 200 dokonale vytrénovaných psích záprahov, partia skúsených sprievodcov a skupina ľudí z bežného života. Toto je Fjällräven Polar. V roku 2019 sa na Polar prihlásilo 2 183 ľudí z 92 rôznych krajín. Konkurencia bola neľútostná a latka nastavená vyššie ako kedykoľvek predtým. Odmena však stojí za to.

Fjällräven Polar, cesta zo Signaldalenu do Jukkasjärvi, je dobrodružstvom na celý život.

  • Fjällräven Polar 2020 sa bude konať od 30. marca do 5. apríla 2020. Prihlásiť sa môže každý a to od 14. novembra, 10.00 h do 12. decembra, 10.00 h. Viac informácií nájdete na polar.fjallraven.com

fjallraven