Upper Kananaskis Lake trail – v kraji medveďa Grizzly

„Kananaskis Country“ (alebo aj K-Country) je oblasť kanadských Rockies neďaleko národného parku Banff. Nachádza sa v blízkosti mesta Canmore, asi hodinu jazdy z Calgary. Prírodné scenérie, ktoré oblasť poskytuje sú rovnako pozoruhodné ako tie v národnom parku. Zároveň je tu aj výrazne nižší výskyt turistov (rovná sa lepší zážitok z prírody) a tiež sa za vstup do oblasti, na rozdiel od národných parkov, neplatí. Oblasť je tiež známa ako prirodzené prostredie a miesto výskytu medveďa Grizzlyho.

Príjemná prechádzka s malým prevýšením

„Upper Kananaskis Lake Trail“ sa nachádza v srdci K-Country a ide o nenáročnú túru s dĺžkou 15.3 km a prevýšením 453 m. Chodník sa tiahne okolo jazera a keďže ide o okruh, dá sa prejsť v ľubovoľnom smere. Ja som sa na okruh vydal v smere hodinových ručičiek.

Pre miestnych a tých, ktorí sa tu vyskytujú často to nie je žiadnym prekvapením, ja som však ako nováčik zneistel hneď na začiatku trate. Trónila tu totiž tabuľa s výstrahou, že v danej oblasti sa, nie úplne prekvapivo, pohybuje medveď.

Účelom takýchto tabúľ nie je zabrániť ľuďom vstup na chodník, ale skôr pripomenúť, že tu treba zvýšiť ostražitosť a dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá – robiť dostatočný hluk (zakrádať sa ako ninja zvyšuje riziko, že medveďa prekvapíte, a to nie je práve ten typ prekvapka, po ktorom túžite), pohybovať sa v skupinke minimálne dvoch ľudí, mať vždy po ruke tzv. Bearspray (niečo ako kaser ale väčšie a namiešané špeciálne podľa (ne)chuti pre medvede) a v prípade stretnutia nepanikáriť a neutekať, prudký pohyb môže u medveďa spustiť predátorský inštinkt a keďže grizzly dokáže bežať rýchlejšie ako kôň, závod s ním by netrval veľmi dlho. Jedným dychom treba tiež dodať, že medvede tu nie sú na to, aby žrali ľudí, tí do ich jedálneho lístka rozhodne nepatria. A aj keď toto je ich teritórium, človeku sa snažia vyhnúť rovnako ako sa on snaží vyhnúť im. Našou povinnosťou, ako slušne vychovaných hostí, je preto správať sa s rešpektom a poskytnúť im dostatok priestoru a času, aby tak v prípade potreby mohli urobiť.

Pekné výhľady mi robili spoločnosť počas celého treku

Prvá polovica trate viedla prevažne lesom a výhľady na jazero boli mierne obmedzené, to ale neznamená, že nebolo na čo pozerať.

Keď som po nejakom čase dorazil na túto čistinku, prvé čo mi napadlo bolo, že to tu vyzerá presne ako miesto, kde by sa mohol vyskytovať nejaký maco. Mierny breh, plytká voda, ak by ma prepadol smäd tak toto by bolo miesto, kde by som sa prišiel osviežiť. Po medveďovi nebolo ani chýru ani slychu, v mysli som si však hovoril, že tu by som sa po zotmení motať veľmi nechcel.

Myšlienka mi ešte ani nestihla doznieť v hlave a pár krokov od tohto výhľadu som zbadal týpka, ako si tam dole rozkladá stan. Jediné, čo som si (kúsok od neho) postavil ja, bol statív. Nemohol som sa totiž vynadívať na scenériu, ktorú predo mnou vytvorilo jedno z mŕtvych ramien na kraji jazera.

Spravil som teda pár záberov, pomodlil sa za zblúdenú dušu toho dobrodruha a pobral sa ďalej...

Nasledovalo mierne stúpanie a po prívetivom výšľape a dosiahnutí najvyššieho bodu treku sa otvoril parádny výhľad na jazero a okolité hory. Čas opäť rozložiť statív a spraviť panoramatický záber.

Od tohto momentu sa chodník držal viac pri jazere a ponúkol ešte niekoľko zaujímavých výhľadov. Zároveň aj cesta dolu kopcom odsýpala nejak rýchlejšie a ani som sa nenazdal, bol som znova na parkovisku, pri aute, kde som pred pár hodinami začal. V kútiku duše som tajne dúfal, že sa mi v tých záverečných fázach snáď niekde (z bezpečnej vzdialenosti) ešte podarí prvýkrát v živote zahliadnuť grizzlyho. Po dokončení okruhu mi však bolo jasné, že v tento deň sa to nestane.

To som sa ale pekne mýlil...

Už po pár minútach bolo totiž všetko inak. Na spiatočnej ceste do Calgary, len pár kilometrov od jazera som zrazu zaregistroval na ceste nezvyčajný ruch, autá predo mnou bez zjavného dôvodu spomaľovali a tisli sa na krajnicu. Netrvalo dlho a zbadal som, čo tento rozruch spôsobilo. Pár metrov od krajnice si len tak mimochodom vykračoval mladý Grizzly. Najprv si to chcel strihnúť rovno cez cestu, napokon si to rozmyslel a ležérnym krokom si vykročil popri nej, pričom hľadal niečo pod zub a vôbec si nevšímal svoje obecenstvo. Prikladám krátke (a vďaka technickým problémom tiež nemé) video so zábermi tohto fešáka.

V kanadských Rockies možno natrafiť na 2 druhy medveďa – medveď čierny a medveď grizzly (známy aj ako severoamerický medveď hnedý). Farba nemusí byt vždy najlepším poznávacím znamením, grizzly je však jednoznačne rozpoznateľný podľa hrbu na chrbte…a zvyčajne je tiež oveľa väčší ako čierny medveď.

Deň snáď ani nemohol dopadnúť lepšie. Veď čo viac som si mohol želať ako výborný hike v krásnej kanadskej prírode za pekného počasia a nakoniec ešte možnosť pozorovať majestátneho grizzlyho z blízka, a to bez nutnosti následnej výmeny „base layer“ ...v tú sobotu som si domov odnášal nielen kopec pekných záberov, ale aj zážitok, na ktorý budem ešte dlho spomínať.

Ak vás zaujímajú storky a tipy na zaujímavé miesta primárne z Kanady a Nového Zélandu sledovať ma môžete tu:

https://www.instagram.com/peter.kolejak/?hl=sk

Ak hľadáte tip na pekný darček, alebo len máte radi prírodu a chcete ju mať na dosah aj vo svojom  príbytku, pohľadnice a fotoobrazy so zábermi z mojich ciest si môžete zaobstarať tu:

https://peter-kolejak.pixels.com/