Únik, alebo ako sa dostať z miesta katastrofy!

Uvažovali ste niekedy nad tým, ako by ste sa zachovali, keby ste boli účastníkmi nejakej katastrofy? Dokázali by ste zachovať chladnú hlavu a nájsť spôsob ako sa dostať na bezpečné miesto a zachrániť sa? Niekoľko vynaliezavých spôsobov vám predvedie tím odborníkov v 5 dielnom seriáli ÚNIK, každú stredu od 21. februára o 21:45 na VIASAT EXPLORE.

unik

O katastrofách čítame dnes denne a nemálo z nich patrí medzi katastrofy spôsobené človekom, prípadne nejakou technickou poruchou. Aj nepriaznivé poveternostné podmienky môžu hrať svoju úlohu pri udalostiach, ktoré vyústia v náš boj o život. Samotné prežitie katastrofy je totiž len polovicou úspechu. Tá druhá polovica spočíva v prežití do doby, než vás niekto nájde, prípadne než sa sami dostanete na bezpečné miesto. V podobných prípadoch je nutné zachovať chladnú hlavu a vytvoriť si realizovateľný plán, ktorého by ste sa následne mali držať. Plán by mal byť prispôsobený konkrétnym podmienkam, čo samozrejme závisí na tom, v akom prostredí ku katastrofe prišlo. Odpoveď na otázku, ktorou začína tento článok, hľadá aj nový dokumentárny seriál s názvom Únik (Escape), ktorý zoznámi divákov so skupinou hrdinov z radov kvalifikovaných a zručných inžinierov, ktorí v každej časti musia nájsť cestu úniku zo situácie namodelovanej podľa skutočných katastrofických udalostí. Títo ľudia sa nachádzajú v nepriateľskom prostredí vzdialenom niekoľko dní cesty od civilizácie a sú nútení sa vlastnými silami dostať do bezpečia.

Zo všetkých technológií majú k dispozícii len to, čo zostalo z ich pôvodného dopravného prostriedku - či už išlo o lietadlo, auto či loď - a vecí, ktoré sa v ňom nachádzali. Vrak teda majú k dispozícii, a ich jedinou možnosťou je postaviť si z neho úplne nové vozidlo - vznášadlo, lietajúci stroj či auto na vzduchovom vankúši, prípadne aj iné, ktoré sme si doteraz nedokázali predstaviť.

unik

Celý projekt má na starosti Ant Middleton, bývalý elitný príslušník britských špeciálnych síl SAS, ktorý je známy slovenskému publiku aj z programu SAS: Odvážnemu šťastie praje. V jednotlivých dieloch budú účastníci seriálu musieť uniknúť z púšte, hôr, džungle, opusteného ostrova a arktického ľadu. Simulované krízové ​​situácie predstavujú "klasickú" haváriu lietadla, zosuv pôdy, ktorý zničí autá, bleskovú povodeň s podobným výsledkom, haváriu remorkéra či malého trajektu. Zo všetkých týchto situácií sa členovia tímu musia dostať s chladnou hlavou.

Do tímu expertov patrí okrem kapitána Anta Middletona nadšenec do off-roadov Phill, šéfka pre výrobné systémy spoločnosti Rolls-Royce Beth, mechanická inžinierka stavebnej spoločnosti Costain Group Demi, Lauren, ktorá sa živí ako pilotka akrobatického lietadla a vytrvalostný jazdec na motorke a bývalý maratónec Lyndon.