Týchto 5 zrúcanín na Slovensku by si zaslúžilo rekonštrukciu

Pri cestovaní a štúrovaní po našom Slovensku som za posledný polrok objavil veľa krásnych a zaujímavých miest či pamiatok. Baví ma, že možno na prvý pohľad obyčajná dedinka môže ukrývať nejakú parádnu pamiatku. Jednou z mojich závislostí sú aj zrúcaniny a tak som vybral 5 z nich, ktoré som objavil na Slovensku a doteraz som o nich netušil.

Zrúcaniny továrne v Kluknave

Štefanská Huta je súčasťou obce Kluknava na Spiši. Práve tam som objavil zrúcaniny prvej továrne v Európe na elektrolytickú výrobu medi. Táto továreň bola postavená v polovici 19. storočia. Zrúcaniny majú naozaj čarovnú atmošku, miestami aj romantickú, lebo som sa dozvedel, že sú v súčasnosti vyhľadávaným miestom aj v rámci novomanželských fotografií.

Zrúcaniny továrne v Kluknave

 

Kaštieľ vo Veľkom Bieli

Ide o barokový kaštieľ, ktorý je jedným z najväčších na Slovensku a postavený bol na začiatku 18. storočia. Tento kaštieľ som objavil celkom náhodou, o to viac som sa tešil z tohto môjho objavu. Aj napriek tomu, že už ide o zrúcaninu kaštieľa, tak mi tetuška, ktorá pri ňom býva prezradila aj to, že občas sa v jeho priestoroch konajú nejaké kultúrne akcie.

Veľký Biel

 

Kaštieľ v Rusovciach

Ide o neogotickú stavbu a súčasný vzhľad kaštieľa priniesla prestavba v polovici 19. storočia. Tento kaštieľ je už v podstate dosť schátraný, no napriek tomu je to jeden z najkrajších kaštieľov, ktoré som počas svojho štúrovania po Slovensku videl.

Rusovce

 

Kaštieľ v Galante

Aj tento kaštieľ v Galante je neogotickým kaštieľom zo 17. storočia, ktorý dali postaviť Esterházyovci. Tento rod je s Galantou dosť spätý, a domáci sú na to dosť hrdí, teda aspoň, čo som si všimol ja. A aj tento kaštieľ patrí u mňa k tým najkrajším kaštieľom, aj napriek tomu, že dnes je z neho skôr zrúcanina. Jedna časť je však zrekonštruovaná, a tak si tam môžete dať aj kávu či čaj.

Kaštieľ v Galante

 

Kaštieľ v Seredi

Pôvodne išlo o Vodný hrad Šintava, a prvé písomné zmienky o ňom pochádzajú už zo 14. storočia. Hrad postupne prestavali jeho majitelia Esterházyovci najprv na barokový kaštieľ a neskôr na klasicistický. A aj keď dnes vyzerá už dosť biedne, vraj sa pracuje na jeho obnove a pár úprav som si všimol už aj ja.

Kaštieľ v Seredi

 

„Po troch rokoch v zahraničí som dal výpoveď v práci a vrátil som sa späť na Slovensko. Založil som si cestovateľský blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine. Snažím sa so Štúrom ukázať, že Slovensko má, čo ponúknuť a stačí mu dať len šancu."

Radoslav Hoppej