Turistika na horách v Kazachstane a Kirgizsku s Dobrodruhom

Opäť sa chceme vybrať na hory do Strednej Ázie a hľadáme parťákov. Tentokrát do Kazachstanu aj Kirgizska a vychutnať si horské mňamky oboch týchto krajín. Pripravili sme tak výlet podľa našich chutí s programom, vďaka ktorému možno prežiť parádny čas na horách, no aj vystúpiť na najľahšiu štvortisícovku na území bývalej ZSSR - Peak Ucitel /4540 metrov/ v národnom parku Ala Archa. Výlet je určený pre milovníkov turistiky a krásnej prírody.

Bude to zážitková pecka, na ktorú už nikdy nezabudnete. Po celý čas budeme spolu a atmosféra + nálada bude taká, akú si ju sami urobíme. Čiže tak ako vždy - výborná v štýle Dobrodruh

1. DEŇ: Odlet do Almaty

Stretko na letisku vo Viedni a vyrážame smer Stredná Ázia. (V prípade výhodnejších leteniek možno letieť aj z Budapešti) 

2. DEŇ: skoro ráno prílet Almaty

Almaty je finančné a obchodné centrum krajiny. Aby sme nasiakli atmosféru a neboli izolovaní a rozdelení po izbách, ubytujeme sa všetci spoločne v súkromnom byte v centre mesta. Exkurzia po meste z juhu orámovaným štyritisíc metrovými zasneženými štítmi. 

almaty

3. DEŇ: Výstup na štít Shimbulak 3450

Skoro ráno sa vyvezieme ku vysokohorskému klzisku Medeo (1700 m.n.m). V sedemdesiatich rokoch minulého storočia to bola ľadová aréna z „najrýchlejším“ ľadom na svete.  

Následne sa lanovkou vyvezieme na Talgarské sedlo (3200 m.n.m). Výstup na štít Shimbulak 3450 m.n.m.

Tu máme dve možnosti, záleží podľa počasia a nálady:

  • 1. Výstup na štít Shimbulak a ďalej hrebeňovka. Časovo cca na 5 hodín. Kamenistý terén, nádherné výhľady, celkom makačka. Prevýšenie hore cca 500 metrov, zostup cca 2000 metrov. Toto by mohlo slúžiť ako aklimatizácia. 
  • 2. V prípade nepriaznivého počasia alebo ak sa dohodneme inakvýstup na štít Shimbulak a lanovkou späť do Medeo. 

Po zostupe sa odvezieme minivanom do základného tábora v údoli Turgeň. Tu máme ubytovanie a počas pobytu v kempe aj plnú penziu vo vybavenom tábore v  komfortných stanoch so skýtskou saunou.  

Shimbulak

Bogdanovič

4. DEŇ: treking po kaňonoch Charyn a Temerlik

Plná penzia. Ubytovanie v turistických stanoch v kaňone Temerlik. V kaňonoch bude pravdepodobne cez deň panovať veľká horúčava. Tieň bude iba veľmi zriedka. Treba myslieť na vhodnú pokrývku hlavy. 

Charyn

turgen camping

5. DEŇ: Hiking po treťom kaňone Bestamak

Dopoludnia absolvujeme hiking po treťom kaňone Bestamak a vo večerných hodinách návrat do základného tábora v  údolí Turgeň. Ubytovanie v  turistických stanoch, plná penzia. 

bestamak

6. DEŇ: Smer Biškek, hlavnÉ mesto Kirgizska

Dáme si raňajky v kempe a vydáme sa na 6 až 7 hodinovú cestu do prírodnej rezervácie Ala-Archa so zastávkou v Biškeku na prípadné nákupy potravín a podobne. Ubytovanie v hoteli v národnom parku Ala-Archa vo výške 2200 m.n.m. Na hoteli bude možnosť dokúpiť si obed alebo večeru. 

biskek

7. DEŇ – Národný park Ala Archa

Po raňajkách (sú v cene) nás čaká 5 hodinový výstup na vysokohorskú chatu Raceka vo výške 3300 m.n.m. Zdatní športovci výstup na chatu absolvujú do troch hodín. Ubytovanie na chate. 

  • V ten deň máme na chate zaplatené obed a večeru.
  • Ostatné dni máme na chate raňajky a večeru, čiže polpenziu. Počas obedov budeme v teréne.

Horolezecký základný tábor, súčasťou ktorého je aj chata Raceka bol na post sovietskom priestore jedným z najviac využívaných horolezeckých stredísk. Sovietske výpravy do Himalájí začínali svoju prípravu práve v tejto oblasti.   

ala archa

8. DEŇ – Výstup na štít Učiteľa

Výstup na štít Učiteľa 4527 m.n.m. sa považuje za jeden z najľahších výstupov na štít s takouto výškou. Po 6 hodinovom výstupe vás čakajú panoramatické scenérie na okolité štíty pohoria Ťaň-Šaň a zostanú vo vás krásnou trvalou spomienkou. (kto sa na výstup nebude cítiť, absolvuje alternatívny program)

Po 4 hodinovom zostupe na chatu Raceka si zaslúžime aj kirgizský koňak. Ten si každý našinec, počas pobytu v Kirgizsku vo veľkom pochvaľuje.  

ala archa

9. DEŇ – ODDYCH na chate Raceka

Voľný program, túlanie sa po okolí. Alebo koordinovaný výstup ku vyššie položeným chatám Korona, prípadne Nauka. Záleží aj od počasia a nálady.

Poznámka: V prípade zmeny počasia alebo po vzájomnej dohode môžeme program dní 8 a 9 vymeniť. To znamená, že deň 8 bude aklimatizačná turistika po okolí a deň 9 bude výstup na Učiteľa. Veľa záleží podľa vývoja počasia. V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok sa môže stať, že výstup na Učiteľa možný nebude.

Peak Ucitel Peak Ucitel

10. DEŇ – Zostup 

Po neskorých raňajkách zostup dolu ku hotelu, exkurzia po Biškeku. Večer alebo na noc bude transfer na letisko. Tu budeme čakať na skorý ranný check-in, nakoľko lietadlo by malo letieť v skorých ranných hodinách.

11. DEŇ – Odlet

Ráno odlet.

POZOR: Informačná beseda k výletu sa koná v klubovni Dobrodruh 7. júna o 18.00Viac info tuTuristika na horách v Kazachstane a Kirgizsku s Dobrodruhom.

► Ak chceš aj ty vyraziť na hory do Kazachstanu a Kirgizska, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face.

-------------------------------------------------------------

Predpokladaná cena výletu:

  • Pri počte od 8 osôb 1 400 € + letenka cca. 600 €

Termín: 11. júla až 21. júla 2022

V predpokladanej cene je doprava, strava počas dní mimo civilizácie (mimo nealko nápojov a alkoholu! Ak budete dobre šlapať, sem tam nejakú fľašu kúpime...), ubytovanie, sprievodcovia, šoféri + ubytovanie v kempoch.

V cene nie je poistenie, strava v civilizácii, lanovka. vreckové a medzinárodná letenka (cca 600 euro)

Podmienky pre účastníkov výletu: Fyzická kondícia na vysokohorské túry, skúsenosti s pobytom v horách, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia, zmysel pre humor, kolektívne povedomie a samostatnosť.

Výbava: Podobne ako keď idete u nás na letnú a aj zimnú turistiku zároveň. V kazašských kaňonoch bude panovať vysoká horúčava, naopak v horách môže byť počasie ako v zime. Počasie na horách je nevyspytateľné. Treba si zobrať komplet turistickú vystroj, ale aj turistické mačky (návleky), oblečenie na vysoké hory. Súčasťou výbavy musí byť určite aj nepremokavá a windstop bunda, rukavice, kvalitné turistické topánky, dostatok teplých veci. Kto chce môže si zobrať aj paličky. Stan brať netreba! Vlastný spacák si zoberte - zimný! Zoznam ešte upresníme.

Ako sme sa mali na niektorých našich predošlých výletoch?

► Pre vyzbieranú skupinu pripravuje výlet Kirgizsko - slovenská asociácia a Trekking Club Kazakhstan.

POZOR: V prípade zmeny počasia, zmeny letov a podobne je možná aj zmena programu!