Turistický Kazachstan s Dobrodruhom

Opäť tu máme namakaný dobrodružný výlet, tentokrát do Kazachstanu, kde sa reálne a nefejkovo zoznámime s miestnymi horami. Výlet je určený pre milovníkov turistiky a krásnej prírody. Cez deň pohyb po panoramatických turistických trasách, večer posedenie pri ohni v spoločnosti ľudí rovnakej krvnej skupiny. Máme v pláne trekovať po horách Zailijský Alatau, pozrieme si nádherné kaňony v Čarynskom národnom parku, ktorý je označovaný ako Grand Canyon Strednej Ázie a spoločne vystúpime na štvortisícovku Amangeldy. 

Bude to zážitková pecka, na ktorú už nikdy nezabudnete. Po celý čas nám budú robiť spoločnosť miestni Kazaši, ktorí poznajú okolité prostredie ako svoju dlaň. A samozrejme, všetko ako vždy v štýle Dobrodruh. 

1. DEŇ – ODLET DO ALMATY 

Z Viedne alebo Budapešti s prestupom v Istanbule

2. DEŇ – PRíLET DO ALMATY

Transfer do kempingu v Turgeňskom údoli (100 km). Ubytovanie v pripravených komfortných dvojmiestnych stanoch s plnou penziou (1 650 m.n.m.). Voľný deň, aklimatizácia, ľahký treking ku Turgeňskím vodopádom, meeting a hĺbková kontrola obsahu ruksakov zo strany profesionálnych vysokohorských sprievodcov.

Almaty

3. DEŇ – TREKING

Spoločné vybavenie skupiny počas celého treku (strava, stany, plyn) sa rovnomerne rozdelí medzi účastníkov výletu. Každý si ponechá vo svojom ruksaku dodatočný priestor pre ďalších 6 kíl nákladu. Šesťhodinový prechod pozdĺž rieky Turgeň do sútoku s riekou Kajrak a cez vodopády do prvého tábora (2 250 m.n.m.).

rieky Turgeň

4. DEŇ – TREKING

Celodenná hrebeňovka s panoramatickými výhľadmi na štíty a ľadovce pohoria Zailijský Alatau. Táborenie vo výške 2 700 m.n.m.

Zailijský Alatau

5. DEŇ – TREKING

Návrat do kempingu v Turgeňskom údolí. Na večeru jedla tradičnej kazašskej kuchyne. Večerná skytská sauna.

kemp Turgen

6. DEŇ – ČARYNSKý NáRODNý PRíRODNý PARK

Dvojhodinový presun autami z kempingu do Čarynského národného parku. Hiking po najznámejšej časti Čarynského kaňonu, ktorý často porovnávajú s Grand Canyon v USA. Obed. Presun do kaňonu Temerlik. Ubytovanie v stanoch vo vopred pripravenom tábore s jedálňou v jaseňovom háji pri rieke.

Temerlik

7. DEŇ – ČARYNSKý NáRODNý PRíRODNý PARK

Doobedňajší hiking v kaňone Bestamak. Exkluzívny obed v dedine obývanej čínskymi Ujgurmi. Návrat do kempingu v Turgeňskom údoli.

8. DEŇ – TUJUK-SU

Po raňajkách sa autami presunieme nad Almatu, ku vysokohorskému klzisku Medeo (1700 m.n.m). V sedemdesiatich rokoch minulého storočia to bola najvyššie položená ľadová aréna z „najrýchlejším“ ľadom na svete. Lanovkou sa vyvezieme do výšky 2 650 m.n.m. v národnom parku Ile-Alatau. Peší presun do základného tábora. Každý účastník absolvuje kurz na získanie základných horolezeckých zručnosti pod dohľadom sprievodcov, s ktorými už absolvoval trojdňový trek v Turgeni

lanovka pod Medeo

9. DEŇ – VýSTUP NA šTíT AMANGElDY (4 000 M.N.M.)

Po raňajkách výstup chodníkom do meteorologickej stanice Mynžylki (3 000 m.n.m.), následne do výstupnej základne pre profesionálnych horolezcov z celého sveta Alpinhrad (3 450 m.n.m.). Ďalej sutinou ku kuloáru a po vopred pripravených lanách na skalách, pod dohľadom profesionálnych inštruktorov, výstup na štít Amangeldy (4000 m.n.m.). Návrat do základného tábora. Celý výstup potrvá 10 až 12 hod.

Balenie vecí. Presun do Almaty. Večera.

Amangeldy

9. DEŇ – V NOCI TRANSFÉR NA LETISKO

Prílet do Viedne alebo Budapešti, prestup v Istanbule.

Predpokladaná cena výletu: 

  • Pri počte 6 osôb 1 800 € + letenka cca. 650 € 
  • Pri počte od 8 osôb 1 700 € + letenka cca. 650 €
  • Pri počte od 10 osôb 1 600 € + letenka cca. 500 €  

Termín: okolo 10. júla 2022 /ešte upresníme podľa dohody/

V predpokladanej cene je v podstate všetko. To znamená komplet doprava, strava, ubytovanie v kempoch, vysokohorskí sprievodcovia a inštruktori, vysokohorská výstroj potrebná na výstup na vrchol Amangeldy.  

V cene nie je poistenie, vreckové a medzinárodná letenka (cca 700 euro)

Podmienky pre účastníkov výletu: Fyzická kondícia na vysokohorské túry, skúsenosti s pobytom v horách, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia, zmysel pre humor, kolektívne povedomie a samostatnosť.

Po celý čas budeme v stanoch. Prvé tri dni si ich budete nosiť sami v batohu, komplet s celou výbavou a stravou. Po ďalšie dni budeme ubytovaní v stanovom kempe.

Ako sme sa mali na našich predošlých výletoch?

► Ak chceš aj ty vyraziť na hory do Kazachstanu a Kirgizska, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face.