Tomášovský výhľad a okolie, výška z ktorej sa ti zatají dych

Jedna z najobľúbenejších turistických trás v Slovenskom raji je určite na Tomášovský výhľad. Možno vôbec najobľúbenejšia. Väčšinou je už všetci poznáte. Ide o výnimočnú vyhliadku na vrchole skalnej steny vysokej 200 m, ktorá je takmer kolmá. Hoci tu treba dodať, že mnohí považujú za rovnako krásnu, ak nie krajšiu vyhliadku Matka Božia

Tomášovský výhľad

Samotná stena na Tomášovskom výhľade je veľmi obľúbená aj medzi horolezcami, ale turistov viac láka samotná vyhliadka. Vidno z nej do rokliny Hornádu, do doliny Bieleho potoka aj na Vysoké Tatry. Nebuďte prekvapení, ak na Tomášovskom výhľade uvidíte návštevníkov ležiacich na bruchu, ako obdivujú impozantnú scenériu pod previsnutou skalou v bezpečnej polohe. Skúste si to tiež. Zároveň je fotka na okraji priepasti veľmi obľúbeným záberom. Aby ste ho dokázali zachytiť, musíte sa ako fotograf posunúť po hrane o niekoľko desiatok metrov ďalej, aby ste mali dobrý výhľad.

Túra k Tomášovskému výhľadu je veľmi obľúbená pre svoju nenáročnosť, zvládnu ju totiž aj seniori a deti.

Trasa

Zo Spišských Tomášoviec

Najjednoduchšia trasa vedie zo Spišských Tomášoviec po zelenom chodníku. Trasa je dlhá 1,5 km a zvládnete ju do 1 hodiny. Auto môžete nechať zaparkované za domami na konci Dubovej ulice. A potom už pokračujete cestou cez pole.

Z Čingova po žltej značke

Pokiaľ máte chuť na mierne náročnejšiu túru, vyrazte z Čingova po žltej a zelenej značke po Náučnom chodníku Prielom Hornádu. Náročnosť a dĺžka trasy nie sú nijako obzvlášť náročné. Musíte počítať so stúpaním, avšak hravo sa to dá zvládnuť za zhruba 1,5 hodiny. Trasa má približne tri a pol kilometra jedným smerom a je riadne značená. Na konci na vás čaká – Tomášovský výhľad. Výstup hore zvládnu hravo aj malé deti, prípadne seniori. Celkovo je trasa dlhá asi 6-7 kilometrov a zaberie vám približne 3 hodiny. Ak sa však budete kochať, rátajte viac.

cyklotrasa pre horské bicykle

K výhľadu vedie aj cyklotrasa pre horské bicykle. Žlto značená cyklotrasa začína v Spišských Tomášovciach.

Môj názor

K Tomášovskému výhľadu som sa vybral aj zo Spišských Tomášoviec a aj po žltej z Čingova. Po žltej ide rozhodne o krajšiu prechádzku. Cestou sa vám ukážu aj iné veľmi pekné panorámy a určite túto trasu odporúčam. 

Jozef Terem, Tomášovský výhľad

Ak máte menej času, prípadne mate ešte veľmi malé deti, dajte si to zo Spišských Tomášoviec. Ide vlastne o prechádzku, ako keby ste išli venčiť psíka. Nenazval by som to turistikou. A odmena v podobe krásneho výhľadu stojí zato. 

Okolie - Náučný chodník Prielom Hornádu

Náučný chodník sa nachádza na území Národného parku Slovenský raj a prechádza Národnou prírodnou rezerváciou Prielom Hornádu. Náučný chodník má dĺžku necelých 11 km a 6 zastávok s panelmi, ktoré upozorňujú na mnohé prírodné zaujímavosti.

Náučný chodník začína a končí zhruba po 2 hodinách chôdze v obci Čingov. Chodník vedie po žltej značke cez rekreačné stredisko Tatran na Ďurkovci, Tomášovský výhľad do Letanovského mlynu. Tu sa chodník napája na modrú turistickú značku a vedie po pravom brehu Hornádu až pod Tomašovský výhľad - táto časť je fyzicky najnáročnejšia.

Pri ústí Bieleho potoka sa chodník napája na bývalú lesnú cestu vedúcu k ústiu Lesnice a potom späť do Čingova.

  • Dĺžka: 10,1 km
  • Obtiažnosť: stredne náročná
  • Okruh: ÁNO
  • Náučný chodník: ÁNO

Letanovský mlyn je malebná kotlina pri sútoku Hornádu s Trsteným potokom. V tejto oblasti sa nachádza chatová osada.

Biely potok je jedným z hlavných prítokov Hornádu na území Slovenského raja. Vo výške nad ľavým brehom Hornádu sa týči masív Tomášovského výhľadu.

Tomášovský výhľad

Lesnica – potok vyvierajúci vo svahoch Matky božej a Turníka. Na svojom hornom toku má dve významné ramená - Mráznicu a Špotong, s krátkymi kaňonovitými úsekmi. Časť Lesnice od Hornádu po Bišovu lúku je sprístupnená po zelenej turistickej značke.