Tipy na bežkárske trate v regióne Stredné Slovensko

Bežkovanie v kremnických či starohorských vrchoch alebo priamo v meste na plážovom kúpalisku? To všetko môžeš zažiť v regióne Stredné Slovensko! 

Bežecký areál Skalky

Navštívte raj bežeckého lyžovania v Kremnických vrchoch. Bežecký areál Skalky je známy vysokou úrovňou upravovania tratí nie len pre klasiku, ale aj skate. Areál poskytuje milovníkom bežeckého lyžovania tri bežecké okruhy s desiatimi rôznymi trasami, dve bežecké trate a bežecký štadión. Mesto Kremnica zabezpečuje každodennú úpravu Bežeckého štadiónu Rudolfa Čilíka, in-line dráhy a „Hornej a Dolnej 5-ky“. Počas víkendu sa pridávajú do úprav trasy severného a južného okruhu. Necelých 60 km bežeckých tratí je vhodných pre skúsených ako aj začínajúcich bežkárov. 

mesto Kremnica
Kremnica - Bežecký štadión Rudolfa Čilíka

Kordíky, Králiky

Vedeli ste, že Kremnické vrchy, prepájajú bežkárske trate Kremnice s Banskou Bystricou? Práve obyvatelia Banskej Bystrice a jej okolia radi počas zimy vyrazia do Kremnických vrchov z obci Kordíky alebo Králiky. Z lyžiarskeho strediska Kordíky sa cez Králiky a ďalej Suchý vrch viete prebežkovať aj priamo do mestskej časti Banskej Bystrice, Fončorda. 

Okruh na plážovom kúpalisku Aquland

Priamo v centre Banskej Bystrice môžete svoje bežky vyvetrať na plážovom kúpalisku Aquland. Jedná sa o takmer 1 km dlhý upravovaný okruh so šírkou 4 m a dvoma stopami pre klasické bežkovanie. Vzhľadom na nadmorskú výšku, snehové podmienky a výkyvy teplôt sa predpokladá otvorenie tohto okruhu najskôr v novom roku 2022. 

banska bystrica plazove kupalisko
plážové kúpalisko Banská Bystrica - zimné zasnežovanie / ZAaRES

Donovaly a Šachtičky

O nedostatok snehu sa však nemusíte báť v stredisku Donovaly. Za vhodných podmienok sa môžete na bežkách dostať priamo do lyžiarskeho strediska Šachtičky či navštíviť banskú obec Špania Dolina. Obe trasy sú ťažkej obťažnosti a na ich zdolanie vám odporúčame vyčleniť si aspoň pol dňa voľna.

park snow Donovaly
Park Snow Donovaly

V prípade že vám vyhovujú skôr bežecké okruhy so spoločným štartom a cieľom, môžete  na Donovaloch vyskúšať okruh Polianka, či veľký okruh Močiare. Tie sú vhodné aj pre menej zdatných bežkárov. Posledným typom v lokalite Šachtičky je trasa popod Jelenskú skalu vedúca na miesto nazývané Izbica. Počas pekného počasia vás táto trasa odmení výhľadmi na pohorie Veľkej Fatry.

sachticky
trať Šachtičky - Donovaly / ZAaRES

SKIBUSOM na Šachtičky, Donovaly alebo Skalku

Do spomínaných stredísk vás už tretiu sezónu zavezú Skibusy. Využite ekologickú formu dopravy a nechajte sa zviesť SKIBUSOM na Šachtičky, Donovaly alebo Skalku.

  • Skibus z Banskej Bystrice na Šachtičky a Donovaly premáva od 1.1. do 13.3. (2x za deň počas víkendov a sviatkoch a denne počas prázdnin)
  • Skibus Kremnica-Skalka premáva už od 18.12. do 19.4.. Z parkoviska Jeleň v Kremnici vás minibus prepraví počas víkendov a sviatkov. 

Každodennú jazdu môžete očakávať počas vianočných, polročných, jarných prázdnin Banskobystrického a Bratislavského kraja a veľkonočných prázdnin. 

  • Cestovné je 1,5€ pre jednosmernú jazdu a 2€ pre obojsmernú jazdu.

Viac tipov na výlety, konkrétne dni odchodov a grafikony skibusov nájdete na www.centralslovakia.eu a na facebook profile @centralslovakia.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. 

slovakia.travel

stredne slovensko