Thajsko: Zrušenie karantény pre očkovaných turistov na Phukete od 1. júla 2021

Thajsko ruší od 1. júla povinný karanténny pobyt pre všetkých zaočkovaných turistov, ktorí prídu na obľúbený ostrov Phuket. Ide o zahájenie pilotného projektu. Po dlhšej pauze, kedy bol počet turistov v Thajsku značne obmedzený, na vás čaká nielen na Phukete, ale v celom Thajsku znovuzrodená príroda a mnoho ďalších prekvapení.

Phuket bude v rámci projektu "Phuket Sandbox", prvá thajská provincia, kde bude toto leto zrušená, pre zaočkovaných medzinárodných cestujúcich, povinná karanténa po príchode,. Cestujúci môžu po 7 dňoch pobytu na Phukete cestovať ľubovoľne do ďalších oblastí Thajska. Táto správa od Centra pre správu ekonomickej situácie, ktorej predsedá Thajský premiér, prichádza po schválení postupného otvárania Thajska, o ktorom rokovali 26.3.2021. Počas apríla budú zverejnené bližšie informácie a detaily. Medzitým sa, prioritne obyvatelia thajského Phuketu očkujú, aby sa dosiahlo 70% zaočkovanosti, kým bude program v lete zahájený.

Ďalšou fázou znovu otvárania Thajska, bude rozšírenie bez-karanténneho pobytu, pre zaočkovaných cestujúcich, na 5 ďalších obľúbených thajských destinácií: Krabi, Phang Nga, Surat Thani (Ko Samui), Chon Buri (Pattaya) a Chiang Mai.

Už teraz platí, pre zaočkovaných cestujúcich, určité uvoľnenie podmienok vstupu. Od apríla 2021 platí pre cestujúcich očkovaných vakcínami, schválenými Svetovou zdravotnou organizáciou WHO, alebo Thajským ministerstvom zdravotníctva, skrátenie karanténneho pobytu z 14 na 7 dní. Povinná karanténa je skrátená aj pre neočkovaných cestujúcich, a to z 14 na 10 dní. Toto uvoľnenie však platí len pre obyvateľov krajín, kde sa nevyskytuje nová mutácia vírusu SARS CoV-2. Slovenská republika momentálne nie je na zozname rizikových krajín. Povinnosť 14-dňovej karantény platí pre obyvateľov krajín: Botswana, Kamerun, Kongo, Ghana, Keňa, Mozambik, Rwanda, JAR, Tanzánia, Zambia a Zimbabwe.

Ostatné podmienky zostávajú pre turistov cestujúcich do Thajska rovnaké. Cestujúci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Ukrajiny, môžu cestovať bez víz, do dĺžky pobytu 45 dní. Musia vyplniť vstupný certifikát "COE" (Certificate of Entry), mať zdravotné poistenie s krytím nákladov na liečbu Covid-19 (v minimálnej sume krytia 100.000 USD), potvrdenie o zaistenie karanténneho hotela (ASQ hotel) a negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín pred odletom . Po prílete do Thajska si cestujúci stiahne online aplikáciu "Thailand Plus". Cestujúcim sa odporúča si pred odchodom do Thajska, overiť ešte raz všetky náležitosti na Thajskom veľvyslanectve.