Témou obľúbenej ENVIRO sekcie na festivale HORY A MESTO bude „zdravé a vedomé jedlo“

Už dvadsaťročný Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa viac ako polovicu svojej existencie venuje ENVIRO-témam. Festival sa profiluje ako environmentálne uvedomelý a snaží sa zodpovedne pristupovať k životnému prostrediu, ako aj k šíreniu osvety v tejto oblasti. Tohto roku sa v programe zameria na tému „zdravé a vedomé jedlo“, návštevníci sa o nej môžu dozvedieť viac prostredníctvom filmov, prednášok a diskusií. Jubilejný ročník  sa uskutoční od 27. do 31. marca 2019 v nákupnom centre Bory Mall a v kine CINEMAX BORY, v Bratislave.

Aj napriek tomu, že festival vznikol pôvodne ako lezecký a horský, my, jeho organizátori sme z roka na rok cítili väčšiu potrebu prinášať do programovej štruktúry témy týkajúce sa environmentálnych problémov. V roku 2007 sme do programu prvýkrát zaradili ENVIRO sekciu s filmami, prednáškami a následnými diskusiami, a odvtedy sa stala pevnou súčasťou festivalového programu,“ povedala manažérka a dramaturgička festivalu Natália Bokníková. Ekologický rozmer festivalu sa neodráža len v programovej ponuke, ale aj v prístupe členov štábu v rámci dennodennej prevádzky, v ktorej sa napríklad snažia uvedomelo pristupovať k odpadom, z používania vylúčili plastové fľaše či jednorázový plastový riad.

Sekcia ENVIRO sa tento rok venuje zdravému a vedomému jedlu. Uskutoční sa v sobotu 30. marca. Na programe sú štyri prezentácie, po ktorých bude čas na diskusie. Na tému „pôvod jedla, lokálnosť, sezónnosť, prístup farmárov k pestovaniu“ bude prednášať  Vladislav Šustr, majiteľ reštaurácie Lahodnosti v Poprade. Prezentáciu k etickému chovu kráv, spracovaniu mlieka a výrobe eko syrov predstaví Marián Šustr, tiež z Popradu. Priestor dostanú aj zakladatelia známej značky Dobrožrút, zero waste pekárne s bezobalovou predajňou s eko produktami v Bratislave. O zdravom stravovaní detí, osvete a kurzoch varenia pre deti bude hovoriť Katarína Medveďová-Ovečková, COOKUCKA.

cookucka

 

Environmentálne uvedomelý pohľad je tiež jedným z kritérií pri dramaturgii celého festivalového programu, ktorý envirokontext zohľadňuje pri výbere filmov či prezentujúcich hostí, ako v hlavnom programe, tak i v sekcii Cestokluby KINO SVET. Jednou z dlhoročných priorít festivalu je podporiť a dať priestor „čistému cestovaniu“. „Ide o snahu dotknúť sa bezprostredne krajiny, s úctou a rešpektom precítiť tradičný spôsob života. Ak sa dá, čo najviac s využitím vlastných zdrojov, či už pri použití dopravného prostriedku  - bicykla, miestnej dopravy alebo prebývania v krajine,“ doplnila zostavovateľka sekcie Soňa Oravcová.

V roku 2007 – čo bol začiatok ENVIRO tematického rozmeru v profilovaní programu festivalu – usporiadali organizátori diskusiu na tému globálne otepľovanie a uviedli slovenskú premiéru filmu Nepohodlná pravda s Al Gorom. O rok na to to bola téma význam stromov pre životné prostredie, v roku 2009 prišiel na rad pojem „earthshipy“, čo sú energeticky 100% pasívne domy postavené z lokálnych surovín (ako hlina, kamene) z odpadu a recyklátov (ako pneumatiky, plechovky, a podobne). Ďalej sa jedna z najnovších sekcií sústredila na témy: EKOžitie – permakultúra a pasívne domy, (Ekologicky) zodpovedné cestovanie, Ekodomy, ekoarchitektúra a ekohospodárstvo. Za posledných päť rokov priniesli organizátori ďalšie témy: Elektromobilita, GMO, cirkulárna ekonomika – recyklácia, bezobalové eshopy, komunitné záhrady, ENVIRO národné parky a vlani sa leitmotívom stal minimalizmus – minimalistické bývanie; minimalistické varenie bez odpadu; turistika a cestovanie minimalisticky. Všetky témy predstavovali špičkoví odborníci zo Slovenska aj zo zahraničia, mnohé prednášky podporili aj filmové dokumenty, ktoré sa zameriavajú na dané problematiky vo svetovom meradle.  

dobrozrut