Tajomstvom opradená Saudská Arábia

Vedeli ste, že do Saudskej Arábie už môžete vycestovať ako turista? Veru tak, táto najkonzervatívnejšia krajina GCC – Krajín Gulfského spoločenstva - kde okrem nej patria ešte Bahrajn, Katar, Oman, Kuvajt a Spojené Arabské Emiráty, otvorila konečne svoje brány aj iným turistom ako pútnikom do Mekky 27.septembra 2019.

Bohužiaľ, v podstate po pár mesiacoch nastúpila pandémia koronavírusu a krajina zavrela svoje letiská až do polovice mája tohto roku. Momentálne platí, že zaočkovaní turisti môžu do krajiny priletieť od nedele 1.augusta – samozrejme, pokiaľ sa opäť nezmenia cestovateľské podmienky…

saudska arabia

Ja som to však stihla ešte v roku 2019 vďaka slovenskej priateľke, ktorá pracuje v Rijáde, hlavnom meste Saudskej Arábie ako špecializovaná zdravotná sestra. Strávila som v krajine celý december (áno, aj Vianoce, ktoré sa inak v tejto moslimskej krajine vôbec neoslavujú a defacto sú zakázané) a mohla tak porovnať, čo všetko sa tu zmenilo, odkedy som odišla.

saudska arabia

Veru, žila som v Saudskej Arábii šesť rokov od roku 2011 do roku 2017 a celkom dosť o nej viem. Na rozdiel od iných Čechov a Slovákov, ktorí tam pracujú alebo pracovali, ja som tam bola ako manželka britského architekta a učila som súkromne angličtinu priamo v saudských rodinách. Mala som tak jedinečnú možnosť „vidieť im do kuchyne“ a dostať informácie takrečeno z prvej ruky, keďže inak si tu rodiny mimoriadne prísne chránia svoje súkromie. Napríklad manžel, ten nebol za celú dobu ani raz pozvaný do saudskej domácnosti. Jednoducho, to sa tam nenosí a väčšina stretnutí sa odohráva v obchodných domoch alebo v reštauráciach…

saudska arabia

Saudská Arábia je nádherná

No zároveň aj obrovská krajina, nachádzajúca sa v rôznych podnebných pásmach, kde okrem hlavne nekonečnej púšte Empty Quarters nájdete aj večne zelené pohorie Abhy či pobrežie Červeného mora, ktoré je s krištáľovo čistou vodou rajom potápačov. Alebo Perzský záliv s mimoriadne slanou ťažkou vodou a s nezameniteľnou scenériou ropných vrtov všade naokolo. Samotný sedemmiliónový Rijád je typickou ukážkou zmesi architektonických štýlov, keďže sa tu zjavne vybláznili všetci architekti sveta. 

Treba si uvedomiť, že domáci skočili prakticky zo stanov rovno do mrakodrapov. Saudská Arábia vznikla v roku 1932 a vďaka rope sa stala svetovou veľmocou za necelých 90 rokov.

saudska arabia

Hijjra kalendár

Svetová verejnosť vnímala Saudi predovšetkým cez terorizmus a debaty o utláčaní žien - ešte aj za mojich čias ženy museli nosiť abáje a nesmeli šoférovať, čo sa zmenilo až v júni 2018. Tak aj mňa v tom roku 2019 vozila po Rijáde spomínaná priateľka svojím autom. Dokonca aj v kine sme vtedy boli, čo tiež nebolo možné až do apríla 2018. „Je to vôbec možné ?“ určite sa pýtate. „V dvadsiatom prvom storočí?“ Nuž, ja s obľubou zvyknem hovoriť, že v Saudi sa život riadi tzv, Hijjra kalendárom, podľa ktorého sa píše rok 1422, kedy bol u nás ešte stále „temný stredovek“. Ale toto určite nie je jediný rozdiel medzi životom u nás a v tejto krajine. Je toho podstatne, podstatne viac.

Kniha Tajomstvo závoja

Ak budete mať záujem, rada sa budem s vami deliť o svoje spomienky a zážitky na tejto stránke a snáď sa nám podarí aj nejaké cestovateľské kino – fotiek mám celkom dosť.

Dovtedy si môžete listovať v mojej knihe Tajomstvo závoja, ktorá vychádza v týchto dňoch v druhom, rozšírenom vydaní ako vôbec prvý komplexný cestopis o Saudskej Arábii.

Sona Bulbeck, Tajomstvo zavoja

Jej posledná kapitola je venovaná práve praktickým radám, ako sa vyhnúť nielen trapasom, ale aj možnému väzeniu, keďže aj po uvoľnení pravidiel je v tejto krajine ešte stále veľa obmedzení, ktoré by našincovi ani nenapadli. Na druhej strane určite stojí za to riskovať. 

saudska arabia

Saudská Arábia je nádherná krajina s mnohými ojedinelými pamiatkami, zapísanými do UNESCO a hlavne – má stále punc originality, keďže zďaleka nie je tak skomercionalizovaná ako spomínané okolité štáty GCC. A tak máte pocit, že stretávate skutočných beduínov a nie takých zo „safari campu“...