Snowkiting

Bez kotvy, bez elektriky, bez masy, bez skipasu, bez vlekárov. Samozrejme s čajom s rumom. Aj takto sa dajú využiť pekné slnečné dni na lyžiach. Snowkiting je na Slovensku menej známy šport, možno aj práve, preto, že je mladý a nie je komerčný.

Nemec Dieter Strasilla

K úplnému zrodu Snowkitingu sa zapríčinil Nemec menom Dieter Strasilla, hoci mnohý iný slúžili ako inšpirátori a spoluexperimentári. Strasilla strávil väčšiu časť 60. rokov snahou o rozvoj lyžiarskeho športu poháňaného vetrom, ale až v roku 1972 prišiel s prototypom snowkite.

Jeho výstroj mu umožnila kĺzať sa po snehu, ale aj zdvihnúť sa do vzduchu. Šport sa v priebehu osemdesiatych rokov ďalej rozvíjal. Američania si snowkiting vo veľkej miere osvojili a zvyšok sveta za nimi nezaostával.

Slovo snowkiting pochádzajúce z anglického slova sa skladá z dvoch slov, snow=sneh a kite=šarkan v spojení so slovesnou koncovkou ing=činnosť nám vznikne slovo snowkiting.

V preklade športová činnosť na snehu s využitím ťažného šarkana sa nazýva snowkiting. Na praktizovanie snowkitingu potrebujeme vhodné poveternostné podmienky t.j minimálny vietor 4m/s, zasneženú lúku, základné informácie, bezpečnostné informácie a výbavu.

Konkrétne z výbavy je potrebný, kite/šarkan, ktorý je originálne určený pre ťah jazdca, originálny trapéz továrenskej výroby, kde si daný jazdec zahákne šarkana o železný hák, ktorý je hlavným zmyslom trapézu, aby celú ťažnú silu nedržal v rukách, lyže/snowboard, taktiež je odporúčaná aj prilba pre bezpečnosť jazdca.

na lyžiach alebo snowboarde

Pri snowkitingu si zvolí daný jazdec či bude ťahaný na lyžiach alebo snowboarde, či chce byť ťahaný po zasnežených lúkach, alebo sa chce vytiahnuť do zasnežénoho kopca. Samozrejme závisí to od skúsenosti jazdca. Snowkiting je jednoduchý šport na učenie, nieje fyzický náročný a keďže nie je preslávený je jedinečný.