Smrť bývalého čínskeho prezidenta Jiang Zemina

Vo veku 96 rokov zomrel podľa tamojších štátnych médií bývalý čínsky prezident Ťiang Ce-min.

Zomrel v stredu po leukémii a zlyhaní viacerých orgánov.

S odvolaním sa na tlačovú agentúru Sinchua Reuters uviedla, že Ťiang zomrel o 12:13 vo svojom rodnom meste Šanghaj.

Najvyššia rada vládnucej komunistickej strany, parlament, kabinet a vojenské vedenie oznámili smrť bývalého vodcu v liste členom vládnucej strany a armády a ľudu Číny.

"Smrť súdruha Jiang Zemina je nenapraviteľnou stratou pre našu stranu, armádu a ľudí všetkých našich etnických skupín," uvádza sa v liste v "hlboko zarmútenom" vyhlásení.

List nazval Ťiang Ce-mina „najdrahším súdruhom“ a vyzdvihol ho ako vynikajúceho vodcu, bezúhonného komunistu, vynikajúceho štátnika, vojenského stratéga, diplomata a dlho skúšaného komunistického bojovníka.

Ťiang sa dostal do najvyššieho vedenia vládnucej komunistickej strany po „krvavom zásahu“ Číny proti prodemokratickým demonštrantom v Tchien-an-men v roku 1989.

Počas jeho pôsobenia sa však Čína stala liberálnejšou ako predtým, prekonala diplomatickú izoláciu a zlepšila vzťahy s USA.

Počas 10 rokov Ťianga Čína tiež zaznamenala bezprecedentný ekonomický pokrok. Mnohí na sociálnych sieťach vyjadrujú smútok a hovoria, že jeho smrť je „koncom jednej éry“.

Čínske štátne médiá vrátane People's Daily a Xinhua v stredu zatemnili svoje internetové stránky, aby smútili nad smrťou bývalého vodcu.

Ťiang prevzal funkciu šéfa Komunistickej strany Číny a armády v roku 1989 a o štyri roky neskôr, v roku 1993, sa stal prezidentom krajiny.

Hu Jintao ho nahradil v strane v roku 2002; Nasledujúci rok sa Hu stal aj prezidentom Číny.

Jiang odstúpil z funkcie veliteľa armády neskôr, v roku 2004. Hoci je Jiang odvtedy na dôchodku, verí sa, že mal počas niekoľkých nasledujúcich rokov veľký vplyv vo vládnucej komunistickej strane.

Ťiang počas svojho pôsobenia zaplnil Stály výbor politbyra, najvyššiu radu vedenia Komunistickej strany Číny, svojimi prívržencami; V tom čase bolo v tomto výbore veľa členov takzvaného 'Sanghang Gangu'.

Po roku 2004 však Hu zneškodnil 'Shanghai Gang', aby upevnil svoju moc; Po úspešnom desaťročí v úrade prenechal moc aj svojmu nástupcovi Si Ťin-pchingovi.